Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, veganizmas dažnai apibūdinamas kaip augalinė mityba, tačiau jis apima kur kas daugiau. Veganai ne tik nevalgo ir nenaudoja jokių gyvūninės kilmės produktų. Veganizmas – gyvenimo būdas. Veganai dažnai kalba ir apie veganizmo naudą ne tik sveikatai, bet ir aplinkai.
V.Juodkazienė teigia, kad veganizmas toli gražu nėra naujiena. Jis siekia bent jau senovės graikų laikus, tačiau veganizmas pirmą kartą pristatytas 1944 metais, kai Donaldas Watsonas Jungtinėje Karalystėje įkūrė pirmąją veganų draugiją.
Maisto ekspertė sako, kad kai kurie veganai nevalgo ne tik mėsos, žuvies ar pieno produktų, kiaušinių, bet ir, pavyzdžiui, medaus. Veganai taip pat negali valgyti kai kurių saldumynų, nes daugelį populiariausių masinės gamybos produktų sudaro želatina, gaminama iš gyvulinės kilmės produktų.
Netikėti deriniai
Nors pernelyg nesidomint gali pasirodyti kitaip, iš tiesų veganai valgo ne tik salotas ar įvairiausias kruopas. Šiuo metu gausu įvairiausių veganiškų, augaliniu pagrindu pagamintų kepsnių, mėsainių paplotėlių, faršo, dešrelių ar sūrių pakaitalų. Turintieji daugiau laiko namuose lengvai gali pasigaminti grikių, kitų mėgstamų kruopų, ankštinių daržovių kepsnių ar kotletų.
Tarp veganų vis labiau populiarėja ir „kviečių mėsa“ vadinamas seitanas. Kaip teigia maisto ekspertė, tradiciniu būdu gaminant seitaną kvietinė tešla yra skalaujama vandeniu, kol iš jos yra pašalinamos krakmolo granulės. Išoriškai jis labai primena vištienos ar sojos mėsą, truputį panašus ir skonis, bet daugeliu atvejų seitanas bus toks, kokius prieskonius panaudosite gamindami.
Dar vienas populiarus veganiškas produktas – tofu sūris, gaminamas iš sojos. Tofu dažniausiai sutinkamas Rytų ir Pietryčių Azijos virtuvėje. Kadangi yra subtilaus skonio, tofu lengva pritaikyti gaminant pačius įvairiausius patiekalus: juo gardinamos sriubos, gaminamos užtepėlės. Tofu dedamas į salotas ar kitur daržovių patiekalus.
V. Juodkazienė dalijasi keliais paprastai paruošiamais receptais, kurie patiks ne tik veganams ar vegetarams, bet ir tiems, kurie valgo mėsą.
Trinta lęšių sriuba
Ingredientai:
- 1 puodelis lęšių;
- 1 vidutibio dydžio svogūnas;
- 2 morkos;
- 2-3 česnako skiltelės;
- 1 skardinė konservuotų pomidorų;
- keletas lapinio kopūsto (kale) lapų;
- šlakelis citrinos sulčių;
- kumino;
- kario miltelių;
- druskos;
- pipirų;
- alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Paruoškite daržoves: smulkiai supjaustykite svogūną, smulkia tarka sutarkuokite morkas. Nuplaukite lapinį kopūstą.
2. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Pakepinkite sutrintą česnaką, dėkite morkas ir svogūnus ir kepkite kol daržovės suminkštės. Iškepus išimkite ir keptuvėje pakepinkite lapinio kopūsto lapus.
3. Sudėkite morkas, svogūnus, kopūstus į puodą. Supilkite smulkintus konservuotus pomidorus. Šiek tiek pavirkite visą masę.
4. Kol daržovės virs, atskirame puode išvirkite puodelį perplautų lęšių. Jiems išvirus, supilkite į puodą su daržovėmis ir visą sriubos masę sutrinkite trintuvu.
5. Paskaninkite kuminu, kariu, druska, pipirais ir virkite dar apie 20 min. ant silpnos ugnies.
Grikių miltų blynai
Ingredientai:
- 150 g grikių miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo sodos;
- žiupsnelis druskos;
- 250 ml migdolų pieno;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- žiupsnelis cinamono;
- 1 valg. šaukšt. kokosų aliejaus.
patiekimui:
- 120 g aviečių;
- 10 šviežių mėtų lapelių.
Gaminimas:
1. Giliame dubenyje sumaišykite visus recepte nurodytus ingredientus ir uždengę tešlą palaikykite ją kambario temperatūroje apie pusvalandį.
2. Įkaitinkite keptuvę, ištirpdykite kokosų aliejų ir kepkite blynus – vienam blynui pakanka apie pusę nedidelio samtelio tešlos. Kepkite blynus iš abiejų pusių, kol išvysite nedidelius kylančius oro burbuliukus ir lengvai pakepkite dar po porą minučių.
3. Patiekite su šviežiomis avietėmis ir mėtomis.