2 egzotiškos trintos sriubos: daržovių su vištiena ir marokietiška saldžiųjų bulvių

Įpusėjus rudeniui šviežių daržovių gausu ir kartais tenka pasukti galvą, ką dar skanaus iš jų ruošti. Vienas iš variantų – kaskart vis kitokia trinta sriuba. Šio tipo sriubos gali išties nustebinti savo netikėtais ingredientais ir, žinoma, skoniu.
Trinta sriuba
Trinta sriuba / 123RF.com nuotr.

Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, trintos sriubos, mėgstamos ne kiekvienoje virtuvėje. To priežastis – įpratimas patiekalą gaminti iš tradicinių ingredientų. Tačiau, sako pašnekovė, trintos sriubos suteikia didžiulę kulinarinę laisvę ir gali neregėtai pažadinti vaizduotę.

„Šis patiekalas ir yra žavingas savo paprastumu. Jį gaminti galima iš pačių įvairiausių daržovių, o kiekviena jų suteikia savitą skonį, tekstūrą, aromatą bei naudą. Todėl trintos sriubos verdamos ne tik iš bulvių, moliūgų, pomidorų ar morkų. Eksperimentuoti galima ir su saldžiosiomis bulvėmis, žirneliais, žiediniais kopūstais, burokėliais, brokoliais, net lašiša ar jautiena. Jai taip pat puikiai tinka cukinijos, salierai, špinatai, įvairūs sūriai, riešutai. Dėl to trinta sriuba ir yra tokia unikali – ją išvirti galima beveik iš visko“, – sako B.Baratinskaitė.

3 svarbios taisyklės, kaip virti ir trinti

Pasak ekspertės, svarbu atsiminti kelias patiekalo paruošimo taisykles. Viena jų – tinkamas daržovių virimas. B. Baratinskaitė pabrėžia – sriubos ingredientai turėtų būti sudėti jau į verdantį vandenį, mat taip išsaugo daugiau maistingumo ir naudingųjų medžiagų.

„Patartina ir daržovių nepervirti, antraip jos praras ne tik savo tekstūrą, bet ir skonį. Sriubą patariama pradėti trinti dar tuomet, kai daržo gėrybės yra kietesnės. Tuomet jos suminkštės natūraliai, o ne taps koše. Kitas patarimas – sriubą sutrinti su rieke supjaustytos duonos. Šią gudrybę žino tik nedaugelis. Duona užtikrins dar didesnį tirštumą be jokių nepageidaujamų gumulėlių“, – tikina maisto gamybos ekspertė.

Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Kreminė žiedinių kopūstų-salierų sriuba
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Kreminė žiedinių kopūstų-salierų sriuba

Ta proga pašnekovė kviečia išbandyti porą receptų, kurie į patiekalą paskatins pažvelgti visiškai naujomis akimis.

Trinta sriuba su vištiena, avokadais bei lazdynų riešutais

„Šis patiekalas unikalus savo skirtingų ingredientų gausa. Jie sriubai suteikia išskirtinį skonį, tekstūrą, kvapą. Labai svarbus akcentas yra avokadai, kurių žalia spalva ypač žadina apetitą. Tuo tarpu lazdyno riešutai šioje sriuboje yra visiškai netikėtas, tačiau labai maistingas bei gardus pasirinkimas“, – tikina B.Baratinskaitė.

Ingredientai:

  • 600 g cukinijų;
  • 1 svogūnas;
  • 1 avokadas;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 0,5 žaliosios citrinos;
  • 2 kubeliai ekologiško daržovių sultinio;
  • 1 šviežių čiobrelių šakelė;
  • 3 vištienos filė gabaliukai;
  • 2 valg. šaukšt. smulkintų lazdyno riešutų;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis juodųjų pipirų;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų šviežių šalavijų.

Gaminimas:

1. Puode įkaitinkite aliejų, pakepkite smulkintą svogūną, tada įdėkite česnaką, vėliau – cukiniją, tada – čiobrelio šakelę. Įpilkite vandens, sudėkite sultinio kubelius, gerai išmaišykite, kad pastarieji ištirptų. Šiek tiek pavirkite.

2. Į trintuvą sudėkite nulupto avokado minkštimą, supilkite sultinį, įspauskite citrinos sulčių, pagardinkite druska ir pipirais.

3. Paruoškite vištieną. Ją pakepkite, įdėkite druskos, pipirų, riešutus, šalavijus.

4. Vėliau vištienos bei riešutų pagardą dėkite į sriubą ir mėgaukitės.

Vida Press nuotr./Trinta saldžiųjų bulvių sriuba
Vida Press nuotr./Trinta saldžiųjų bulvių sriuba

Marokietiška trinta saldžiųjų bulvių, imbiero ir kokosų pieno sriuba

„Šis receptas yra įkvėptas Maroko virtuvės, tačiau sriuba paruošta kitaip, nei įprasta. Tik viena išlieka nepakitę – tai nepaprastas, šarmingas bei į tikrą kulinarinę kelionę kviečiantis sriubos skonis, kurį tikrai rekomenduočiau išbandyti“, – siūlo maisto ekspertė.

Ingredientai:

  • 0,5 kg saldžiųjų bulvių;
  • 2 didesnės morkos;
  • 1 svogūnas;
  • 1 arbat. šaukštelio šviežio tarkuoto imbiero;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • 1 kubelis ekologiško daržovių sultinio;
  • žiupsnelis druskos;
  • pipirų;
  • kario miltelių;
  • aitriųjų paprikų miltelių;
  • 1 stiklinė kokosų pieno;
  • šiek tiek citrinos sulčių;
  • mėgstamos duonos;
  • ožkų pieno sūrio;
  • pistacijų;
  • 0,5 granato.

Gaminimas:

1. Supjaustykite svogūnus, sutarkuokite morkas, kubeliais supjaustykite saldžiąsias bulves. Viską kepkite keptuvėje apie 7 minutes. Sudėkite imbierą, paprikas, dar pakepkite apie porą minučių.

2. Visą mišinį iš keptuvės suverskite į puodą, užpilkite kokosų pienu. Tuomet įdėkite sultinio kubelį, užvirkite, leiskite daržovėms suminkštėti.

3. Puode įmerkiamu trintuvu sutrinkite sriubą iki vientisos konsistencijos, įdėkite supjaustytą duoną, trinkite toliau. Pagardinkite druska, pipirais, įspauskite citrinos sulčių, įberkite kario miltelių.

4. Sriubą supilstykite į lėkštes, pagardinkite granato sėklomis, smulkintomis pistacijomis ir ožkų pieno sūriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų