Pastaba: prieš kepant pyragą iš šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos verta šią išimti iš šaldymo kameros ir palaikyti kambario temperatūroje 15–20 min. iki imantis su ja darbo (sudėkite lakštus ant vos vos miltuoto paviršiaus vienu sluoksniu). Iš pakuotės ištraukite tiek tešlos lakštų, kiek jums tąsyk reikės, likusią kiškite atgal į kamerą.
Sluoksniuotos tešlos pyragas su kumpiu ir sūriu
Ingredientai:
- 4 lakštai sluoksniuotos tešlos;
- 2 valg. šaukšt. Dijono garstyčių;
- 8 griežinėliai mėgstamo virto kumpio – tinka kalakutienos, kiaulienos, jautienos;
- 150 g minkšto ar pusminkščio fermentinio sūrio, pvz., Griujerio ar panašaus, sutarkuoto „burokine“ tarka;
- 1 kiaušinis, paplaktas su šaukštu vandens.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C laipsnių temperatūros.
2. Sulipdykite po 2 tešlos lakštus taip, kad gautume 2 vienodo dydžio kvadratus. Vieną jų klokite į kepimo popieriumi išklotą didelę skardą. Visą šį tešlos lakštą, išskyrus kraštelius, patepkite garstyčiomis. Ant garstyčių klokite kumpio griežinėlius, o šiuos tolygiai pabarstykite sūriu.
3. Ant tešlos pagrindo su įdaru klokite antrąjį tešlos lakštą, labai gerai apspaudykite kraštelius, kad įdaras būtų „uždarytas“ (galite naudotis ir šakute, kaip gamindami čeburekus).
4. Patepkite pyrago viršų kiaušinio plakiniu.
5. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie pusvalandį arba kol tešla bus gražiai parudusi. Leiskite 10 min. pabūti kambario temperatūroje, o tada pjaustykite. Šis pyragas skanus tik tądien, kai buvo iškeptas.
Sluoksniuotos tešlos pyragas su džemu ir obuoliais
Ingredientai:
- 3 lakštai sluoksniuotos tešlos;
- 3 šaukštai ryškaus skonio, geriau geltono džemo – abrikosų, apelsinų, svarainių (jei džemas labai tirštas, galite kiek pakaitinti su šaukštu vandens, kad taptų tepamos konsistencijos);
- 1 kiaušinis, paplaktas su šaukštu vandens;
- 3 didesni obuoliai (rinkitės tokius, kurie kepant išlieka tvirtesni), nulupti, išsėklinti ir supjaustyti plonais pusapskritimiais;
- 30 g šalto sviesto, supjaustyto mažyčiais kubeliais;
- 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C laipsnių temperatūros.
2. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėkite kiek atšilusius tešlos lakštus ir, uždėję vienas ant kito horizontaliųjų kraštinių kraštelius bei paspaudę pirštais, sujunkite 3 lakštus į vieną. Gautojo lakšto kraštus (apie 1,5 cm) patepkite kiaušinio plakiniu.
3. Kiaušiniu neapteptą tešlos pagrindo plotą tolygiai ištepkite džemu. Ant džemo klokite obuolius, tegul jų pusapskritimiai kiek persidengia vienas su kitu, tačiau labai storo sluoksnio nesukraukite.
4. Obuolių sluoksnį pabarstykite cukraus bei cinamono mišinius, o tada tolygiai pamėtykite sviesto kubelių.
5. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie pusvalandį arba kol tešla bei obuoliai bus gražiai paskrudę. Leiskite 10 min. pabūti kambario temperatūroje, o tada pjaustykite. Šis pyragas skanus tik tądien, kai buvo iškeptas.