Kaip rašoma prekybos tinklo IKI pranešime žiniasklaidai, lietuviai vis drąsiau renkasi įdomesnių skonių duoną. Pastebimas ir vis labiau populiarėjantis sveikesnės duonos pasirinkimas – žmonės darosi smalsesni, domisi įvairiapuse mityba.
Tiesa, nepaisant ilgalaikių ar trumpalaikių tendencijų, populiariausi duonos gaminiai neužleidžia pozicijų. Kaip pastebi minėto tinklo komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė, jau daug metų perkamiausių sąraše laikosi prancūziški batonai, naminė duona, čiabata ir duona su saulėgrąžomis. „Žinoma, populiarumo sulaukia ir naujienos, tačiau kol kas jos nepralenkia tradiciniais tapusių gaminių. Pastebime, kad taip pat populiarėja visų grūdo dalių ruginių miltų ir bemielės duonos“, – sako ji.
Duonos dienos proga maisto ekspertė Nijolia Juchnevič siūlo išbandyti receptus, kurių pagrindiniu ingredientu gali tapti prancūziškas batonas arba itališka čiabata.
Prancūziškas batonas, įdarytas Nicos salotomis
Ingredientai:
- 3 kiaušiniai;
- 130 g konservuoto tuno alyvuogių aliejuje;
- 1 didelis prancūziškas batonas;
- 2 valg. šaukšt. majonezo;
- 12 baziliko lapelių;
- 12 kalamata alyvuogių (be kauliukų);
- 8 ančiuvių filė puselės;
- 1 šalotinis svogūnas, sumulkintas;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. baltojo vyno acto;
- 0,5 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių.
Gaminimas:
1. Kietai išvirkite kiaušinius, nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais.
2. Kol verda kiaušiniai, ingredientus užpilui sumaišykite su šiek tiek druskos ir aliejumi nuo tuno.
3. Prancūzišką batoną įpjaukite per visą ilgį, tačiau neperpjaukite iki galo, kad atsiverstų tarsi knyga. Dalį duonos iš viršutinės dalies išplėškite pirštais, kad būtų daugiau vietos įdarui. Apatinę dalį padenkite česnakiniu užpilu. Tuną sumaišykite su majonezu ir užtepkite ant duonos. Tada sudėkite pomidorus, bazilikus, alyvuoges, kiaušinius ir ančiuvius.
4. Prancūzišką batoną tvirtai suvyniokite į kepimo popierių ar maistinę plėvelę ir palikite šaltoje vietoje per naktį. Supjaustykite riekelėmis arba padalinkite į keturias dalis.
Itališkos čiabatos pudingas
Ingredientai:
- kepaliukas (500 g) šviesios čiabatos;
- 500 g džiovintų vaisių (razinų, džiovintų spanguolių, ananasų cukatų);
- 1,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- 600 ml pieno;
- 2 dideli kiaušiniai;
- 140 g šviesaus „Muscovado“ cukraus;
- 1 citrinos nutarkuota žievelė;
- 100 g ištirpinto sviesto;
- 2 valg. šaukšt. cukraus.
Gaminimas:
1. Paplėšykite duoną gabaliukais, sudėkite į didelį indą ir sumaišykite su vaisiais bei cinamonu. Supilkite pieną ir viską labai gerai išmaišykite. Duoną galima patraiškyti tarp pirštų, kad neliktų didesnių gabalų.
2. Įmaišykite plaktus kiaušinius, „Muscovado“ cukrų, citrinos žievelę (jei naudojate). Viską gerai išmaišykite ir palikite masę 15 min., kad išbrinktų.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 160–180°C laipsnių temperatūros. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir padenkite kepimo popieriumi. Įmaišykite ištirpintą sviestą į pudingo masę, supilkite viską į skardą, apibarstykite cukrumi.
4. Kepkite 1,5 val., kol apskrus ir taps auksinės spalvos. Jei pudingas skrunda per greitai, galima kepti uždengus folija. Išėmę iš orkaitės, išverskite kepinį iš skardos ir nuimkite popierių. Supjaustykite ir patiekite šiltą.