„Kefyrą galima naudoti šaltų sriubų, blynelių, apkepų ir net desertų gamyboje, todėl jį lengva pritaikyti kiekvieno skoniui. Pavyzdžiui, vasarą šį gėrimą galima panaudoti ne tik gaminant šaltibarščius, bet ir įvairius kokteilius su Lietuvos daržuose ir soduose auginamais šviežiais vaisiais, uogomis ar daržovėmis. Užtenka į kokteilinę įmesti braškių, įpilti kefyro, įberti linų sėmenų ir spanguolių ar kitų mėgstamų vaisių pagal skonį, viską keletą minučių paplakti ir turite puikų bei gaivų vasarišką kokteilį“, – idėjų, kur virtuvėje panaudoti kefyrą, žeria pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Kad nustebintumėte namiškius ir išnaudotumėte dabar derančias gamtos gėrybes, ekspertė dalijasi ir poros sezoninių kepinių receptais.
Pyragėliai su faršu ir voveraitėmis
Ingredientai (5 pyragėliams):
- 250 g miltų;
- 200 g mėgstamo faršo;
- 130 ml kefyro;
- 100 g šviežių voveraičių;
- 1 kiaušinis;
- 0,5 svogūno;
- 1 arbat. šaukšt. aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. sviesto;
- druskos;
- pipirų;
- smulkintų petražolių.
Gaminimas:
1. Ant sviesto apkepti nuvalytas ir supjaustytas voveraites kartu su dalimi susmulkinto svogūno.
2. Atskirai pakepti faršą su likusiu svogūnu, vėliau sumaišyti su prieskoniais ir voveraitėmis.
2. Kefyrą sumaišyti su kepimo milteliais, cukrumi, aliejumi, druska ir kiaušiniu. Į gautą mišinį suberti miltus. Užminkyti tešlą ir padalinti į vienodas penkias dalis.
3. Iš kiekvieno tešlos gabaliuko iškočioti paplotėlius, įdėti įdarą, sujungti kraštus ir suspausti.
4. Kepti įkaitintame aliejuje ant mažos ugnies, kol gražiai apskrus.
Greitas šviežių vyšnių pyragas
Ingredientai:
- 200 ml kefyro;
- 1 stiklinė miltų;
- 200 g vyšnių be kauliukų;
- 3 kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. sviesto;
- cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Visų pirma, išimkite iš vyšnių kauliukus. Nors tai atrodo kaip gana sunkus darbas, tačiau dabar galima rasti daugybę nebrangių šią užduotį palengvinančių virtuvės prietaisų arba naudoti greitai užšaldytas vyšnias be kauliukų.
2. Dubenyje sumaišyti kiaušinius ir cukrų, šluotele maišyti keletą minučių, kol atsiras burbuliukai. Įpilti kefyrą, išmaišyti, berti persijotus kepimo miltelius ir miltus, kol bus blynų kepimui tinkamo tirštumo tešla.
3. Tešlą išpilti į sviestu pateptą kepimo skardą, ant viršaus išdėlioti nusunktas vyšnias ir kepti maždaug 45 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
4. Atvėsintą pyragą apibarstyti cukraus pudra ir patiekti.