Nepamiršti tradicinio kisieliaus gamybos būdo ragina ir pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Jis, anot ekspertės, nėra sudėtingas ir gali suteikti šventiniam stalui daugiau autentiškumo.
Avižų kisielius yra vienas seniausių tradicinių Kūčių patiekalų, sietinas su senoviniais papročiais ir ritualais.
„Nors Kūčių stalui dažniausiai gaminamas ir populiariausias yra spanguolių kisielius, jį mūsų protėviai nuo senų laikų virdavo ir iš kitų uogų – braškių, serbentų, agrastų, aviečių, vyšnių, o taip pat rabarbarų, avižų ir net pieno. Avižų kisielius yra vienas seniausių tradicinių Kūčių patiekalų, sietinas su senoviniais papročiais ir ritualais. Tik vėliau populiariausiu ingredientu kisieliui tapo spanguolės“, – pasakoja B.Baratinskaitė.
Maisto gamybos ekspertė sako, kad ant Kūčių stalo nuo senų laikų dedamas ne tik geriamas, bet ir šaukštu kabinamas, drebučius ar pudingą primenantis kisielius. Be to, kisielius gali būti pagardinamas papildomais prieskoniais – džiovintais obuoliais, cinamonu, gvazdikėliais, kardamonais, vanile ir kt.
Ta proga B. Baratinskaitė siūlo šventinį Kūčių stalą papuošti ne vienu, o netgi dviem tradiciniais spanguolių ir avižų kisieliais, kurių receptais ji ir dalijasi.
Tradicinis spanguolių kisielius
Ingredientai:
- 3 l vandens;
- 500 g spanguolių (gali būti šviežios ar šaldytos);
- 5-6 valg. šaukšt. cukraus;
- 3-4 valg. šaukšt. bulvių krakmolo.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai karštu vandeniu nuplautas spanguoles sutrinkite trintuvu.
2. Gautą tirštimą kartu su vandeniu pilkite į puodą ir užkaiskite. Kaistant masei, nuolat ją maišykite ir nuo ugnies nukelkite prieš užverdant.
3. Pakaitintą skystį perkoškite per tankų sietą, kad jame neliktų sutrintų uogų likučių. Tuomet į nusunktą skystį pilkite bulvių krakmolą. Prieš tai pravartu jį ištirpinti pusėje stiklinės vandens, o jau tuomet lėtai maišant masę, pilkite jį į uogų mišinį. Tai leis kisielių sutirštinti tolygiau ir padės išvengti gumulų susidarymo.
4. Supylus krakmolą į mišinį, dar kartą pakaitinkite jį ant ugnies, nepamirškite nuolat maišyti.
5. Leidus kisieliui kiek atvėsti, pilkite jį į ąsotį ir patiekite ant šventinio stalo.
Tradicinis avižų kisielius su spanguolėmis
Ingredientai:
- 400 g avižinių dribsnių;
- 1,5 l vandens;
- ruginės duonos (natūralaus raugo);
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- žiupsnelis druskos;
- 1 stiklinė šviežių spanguolių;
- 0,5 stiklinės cukraus (padažui).
Gaminimas:
1. Avižinius dribsnius užpilkite vandeniu. Į juos dėkite ruginės duonos riekę ir viską palikite 24 valandoms šiltoje vietoje.
2. Praėjus parai avižiniai dribsniai turėtų būti išbrinkę ir įrūgę, o duona sutežusi. Ją jau galite išimti.
3. Išbrinkusius avižų dribsnius nukoškite į puodą per smulkų rėtį ir papildomai perpilkite juos vandeniui. Iš viso kisieliaus ruošimui puode turėtų būti apie 1 litras skysčio.
4. Šį skystį virkite puode, į jį supilkite cukrų ir druską. Masei užvirus ją dar keletą minučių pavirkite nuolat maišant, iki kol ji sutirštės. Tuomet paruoškite indelius, kuriuose kisielius bus stingdomas. Supilsčius į juos, kisielių dėkite į šaldytuvą – taip desertas sustings greičiau.
4. Atskirai paruoškite spanguolių padažą – elektriniu trintuvu sutrinkite spanguoles ir sumaišykite su cukrumi.
5. Sustingdytą kisielių patiekite ant lėkščių ar dubenėliuose, ant jo pilkite padažą. Papildomai desertą galima apibarstyti aguonomis ir papuošti cukruotomis spanguolėmis.