„Čatnis yra tradicinis indiškas patiekalas, primenantis tirštą, saldoką pikantiško skonio uogienę. Vaisių čatnių mėgėjai šį produktą derina prie sūrio ir mėsos patiekalų, tepa ant duonos arba skrebučio, o aštresni čatniai tinka prie ryžių, paukštienos, keptų daržovių“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Pasak jos, čatnį galima pasigaminti ne tik iš egzotinių vaisių – šiam gardumynui puikiai tinka ir lietuviškos gėrybės. Ji siūlo išbandyti du rinktinius čatnio receptus.
Pikantiškas slyvų čatnis
Šis čatnis puikiai derės prie kietojo čederio sūrio ar kalakutienos. Tiesa, ragauti jį reikėtų jau atvėsusį.
Ingredientai:
- 650 g slyvų;
- 2 svogūnai;
- 120 g razinų;
- 200 g nerafinuoto cukranendrių (muscovado) cukraus;
- 0,5 arbat. šaukšt. sutrintų džiovintų čili pipirų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 arbat. šaukšt. geltonųjų garstyčių sėklų;
- 130 ml obuolių acto;
- 130 ml baltojo vyno acto;
- 1 cinamono lazdelė.
Gaminimas:
1. Perpjaukite slyvas per pusę ir išimkite kauliukus. Nulupkite ir stambiai supjaustykite svogūnus.
2. Sudėkite slyvas ir svogūnus į didelę nerūdijančio plieno arba emaliuotą keptuvę (arba puodą) su razinomis, cukrumi, čili pipirais, druska, garstyčių sėklomis, actais ir cinamono lazdele. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir palikite apie 1 valandą troškintis, kartkartėmis maišydami, kad neprisviltų.
3. Galiausiai supilkite į švarius sterilizuotus stiklainius ir uždarykite.
Kriaušių ir imbierų čatnis
Ingredientai:
- 450 g rudojo cukraus;
- 450 ml baltojo vyno acto;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. malto muskato riešuto;
- kelios šafrano gijos;
- 60 g nulupto ir sutarkuoto šviežio imbiero;
- 150 g nulupto ir smulkiai supjaustyto svogūno;
- 150 g razinų;
- 10 kietų kriaušių, smulkiai supjaustytų.
Gaminimas:
1. Į didelę keptuvę įpilkite rudojo cukraus, acto, cinamono, muskato, įdėkite šafrano ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Užvirkite, tada suberkite imbierą ir svogūną. Viską sumaišykite ir leiskite pavirti, kol skysčio sumažės maždaug perpus.
2. Tuomet dėkite razinas bei kriaušes ir toliau virkite, kol susidarys norima konsistencija. Leiskite čatniui visiškai atvėsti keptuvėje.
3. Kai atvės, supilkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.