Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, su pasaulinėmis maisto tendencijomis žengiantys lietuviai siekia ne tik gero skonio ir sveikos sudėties, bet ieško ir džiuginančios patirties, o spalvingų receptų ieško socialiniuose tinkluose.
Įvairių spalvų daržovės ne tik gražiai atrodo lėkštėje ir nuotraukose, bet taip pat pasižymi ir skirtingomis savybėmis. Pavyzdžiui, skirtingų spalvų paprikos turi skirtingų organizmui naudingų medžiagų. Žalios paprikos turi daug chlorofilo, tad jos naudingos hormonų balansui palaikyti, virškinimui ir imuninei sistemai. Geltonose ir oranžinėse paprikose yra karotinoidų, organizme pavirstančių į vitaminą A. Raudonose paprikose gausu laisvuosius radikalus neutralizuojančio antioksidanto likopeno.
Fotogeniškus patiekalus padeda sukurti ne tik mums įprasti šviežiais agurkai ir pomidorai, tačiau į kasdienės mitybos racioną verta įtraukti daugiau šviežių smidrų, žirnelių ir špinatų. Smidruose ir špinatuose gausu vitaminų bei mineralų, o paruošti juos galima labai įvairiai: kepant, verdant, gardinant jais salotas ar karštuosius patiekalus.
Daržovių ekspertė siūlo išbandyti 2 instagrame itin populiarius pavasariškų tabulė salotų ir indiško lęšių dalo receptus.
Tabulė salotos su smidrais
Ingredientai:
- 200 g bulguro kruopų;
- 150 g smidrų;
- 100 g žaliųjų žirnelių;
- 100 g šparaginių pupelių;
- 100 g ridikėlių;
- 3 svogūnai;
- 2 skiltelės česnako;
- 6 smulkiai pjaustytų mėtų lapeliai;
- 3 valg. šaukšt. šviežių apelsinų sulčių;
- 3 valg. šaukšt. šviežių citrinų sulčių;
- kapotų petražolių;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejus;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Nuplaukite ir supjaustykite smidrus. Juos kartu su pjaustytomis šparaginėmis pupelėmis ir žirneliais virkite apie 5 min. pasūdytame vandenyje.
2. Paruoškite bulguro kruopas kaip nurodyta ant pakuotės.
3. Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nulupkite ir susmulkinkite svogūnus, nulupkite ir išspauskite česnako skiltelę.
4. Dubenyje aliejų sumaišykite su citrinų ir apelsinų sultimis. Sudėkite petražoles, mėtų lapelius, likusį česnaką, druskos ir pipirų.
5. Dubenyje sumaišykite bulguro kruopas, virtas daržoves, ridikėlius, svogūnus ir padažą. Gerai išmaišykite ir prieš patiekdami palikite 30 minučių pastovėti šaldytuve.
Indiškas lęšių dalas
Ingredientai:
- 150 g raudonųjų lęšių;
- 1 morka;
- 1 raudonoji paprika;
- 1 svogūnas;
- 3 skiltelęs česnako;
- gabaliukas šviežio imbiero;
- daržovių sultinio;
- 1 skardinė kokosų pieno;
- 1 aitrioji paprika;
- kario miltelių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia nuplaukite lęšius. Tuomet supjaustykite svogūnus, česnakus, raudonąją papriką, morką.
2. Įkaitintoje keptuvėje kelias minutes apkepkite svogūną, tuomet sudėkite kitas daržoves. Suberkite prieskonius, lęšius ir užpilkite daržovių sultiniu, kad gerai apsemtų. Virkite, kol lęšiai suminkštės.
3. Suplikite kokosų pieną ir pakaitinkite dar 5 minutes.
4. Patiekite su ryžiais ar keptomis saldžiosiomis bulvėmis.