Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2 mėsainių receptai: žurnalisto O.Gasanovo nuodėmingasis ir mitybos specialistės I.Trusovės lengvasis

Lietuvos mėsainių mylėtojus kiek juokaujant galima skirstyti į dvi stovyklas. Vienoje pusėje – barbekiu kultūros fanai, kurie renkasi „nuodėmingus“ mėsainius: dvigubas mėsos paplotėlis, išraiškingi sūriai, daug marinuotų ar raugintų daržovių. Kitoje pusėje – sveikos gyvensenos šalininkai, kurių mėsainis lengvesnis ir palankesnis sveikatai: jogurtiniai padažai, mažiau sūrio ar visai be jo, daug ir įvairių daržovių.
Orijus Gasanovas, Indrė Trusovė ir jų siūlomi mėsainiai
Orijus Gasanovas, Indrė Trusovė ir jų siūlomi mėsainiai / Gamintojo nuotr.

Šią tendenciją iliustruoja ir žymūs Lietuvos žmonės – kokius mėsainius jie rekomenduoja rinktis šią vasarą?

Keliautojas ir žurnalistas Orijus Gasanovas teigia, kad lietuviai panašiausi į amerikiečius, nes mėgsta riebius mėsainius su daug padažo, sūrio ir kepta šonine.

Mielai renkuosi gatvės maistą ir būtent toks mėsainis – riebus ir sultingas – man pats gardžiausias.

„Mėsainius mes „atsivežėme“ iš Amerikos, todėl ir skonių ieškome panašių – daug, riebiai, sočiai. Tačiau man skaniausią mėsainį teko ragauti Berlyne, po metro bėgiais stovinčiame kioske. Ten eilė valgytojų stovi beveik visą parą, bet aš juos suprantu: skanios sviestinės bandelės ir puikus kotletas, o pats mėsainis – šlapias ir sultingas. Aš pats mielai renkuosi gatvės maistą ir būtent toks mėsainis – riebus ir sultingas – man pats gardžiausias. Panašu, kad gatvės maisto kultūrą atrandame ir Lietuvoje: ne tik restoranų, bet ir gatvės vagonėlių šefai tampa žvaigždėmis, o jų receptūros ir patiekalai atsiduria socialinių tinklų nuotraukose”, – teigia žurnalistas.

Gamintojo nuotr. /Orijaus Gasanovo mėsainis
Gamintojo nuotr. /Orijaus Gasanovo mėsainis

Gatvės maisto populiarėjimą stebi ir gamintojai – mėsainis tampa ne tik restorano, bet ir namų gamybos patiekalu, kurį bando sukurti daugelis žmonių.

„Šiandien, kai galimybės keliauti vis dar išlieka ribotos, ieškome naujų skonių savo virtuvėje, todėl leidžiamės į kulinarines keliones. Būtent dėl to išgyvename tikrą pasaulio virtuvių įkvėpto gatvės maisto bumą. Tai iliustruoja mėsainių ir dešrainių bandelių populiarumo augimas: lietuviai atranda šiuos gaminius ir bando eksperimentuoti namuose. Net jeigu sveikos gyvensenos tendencijos populiarėja, gatvės maistas, vadinamasis „comfort food“ – tai sritys, kur lietuviai leidžia sau pasimėgauti ir pasilepinti“, – pranešime žiniasklaidai cituojama teigia „Fazer Lietuva“, atstovaujančios „Gardėsio“ duonos prekės ženklui, rinkodaros ir komunikacijos vadovė Indrė Švelnytė.

Ar mėsainis gali būti sveikas pasirinkimas?

Nors dar visai neseniai mėsainiai buvo siejami su greitu ir ne itin sveiku, kaloringu maistu, šiandien skubama juos „reabilituoti“. Sveikos mitybos specialistė Indrė Trusovė tikina, kad mėsainis gali būti sveikatai palankus ir būtent tokie mėsainiai šiandien populiarėja labiausiai.

Patarčiau nepagailėti kokybiškos mėsos, pridėti daug daržovių, pagardinti lengvesniu padažu ir rezultatas jus nustebins.

„Tinkamai pasirinkus produktus, o šalia – nesaldintus ir negazuotus gėrimus, mėsainis gali būti ir maistingas patiekalas. Patarčiau nepagailėti kokybiškos mėsos, pridėti daug daržovių, pagardinti lengvesniu padažu ir rezultatas jus nustebins. Aš savo šeimai visada pripjaustau kalnus įvairiausių daržovių, skirtingų sūrių, pašildau bandeles ir iškepu mėsos paplotėlių, vištienos krūtinėlės, paruošiu gvakamolės ar jogurtinį padažą. Viską sudedu į spalvingas lėkštes, kad kiekvienas galėtų susikurti savo mėsainį. Tai tampa smagia pramoga, kuri visai nenuodėminga – atvirkščiai, sveikatai palanki“, – teigia mitybos specialistė.

Gamintojo nuotr. /Indrės Trusovės mėsainis
Gamintojo nuotr. /Indrės Trusovės mėsainis

Anot I.Trusovės, svarbu atkreipti dėmesį į produktų kokybę ir nepabijoti daržovių: šalia agurko ar pomidoro atrasti avokadus, skirtingų rūšių cukinijas ir paprikas. Taip pat nebijoti eksperimentuoti ir išmėginti mėsainius su vištiena, jautiena, kalakutiena, žuvimi, falafeliais, halumio ar fetos sūriu.

Nuodėmingas mėsainis su dvigubu mėsos paplotėliu pagal Orijų Gasanovą

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 4 jautienos paplotėliai;
  • 2 mėsainių bandelės;
  • 4 juostelės plonai pjaustytos rūkytos šoninės;
  • 3 valg. šaukšt. majonezo;
  • 1 arbat. šaukšt. pomidorų padažo;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų marinuotų agurkėlių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. sviesto;
  • žiupsnis šviežiai maltų pipirų;
  • druskos;
  • 2 riekelės čederio ar kito mėgstamo sūrio;
  • 1 mažas svogūnas.

Gaminimas:

1. Šoninės juosteles paskrudinkite orkaitėje arba keptuvėje ant grilio, padėkite į šalį, tačiau likusių riebalų neišpilkite. Toje pačioje keptuvėje ant silpnos ugnies pakepkite plonai pjaustytą svogūną, nuolat maišydami, kol šis visiškai suminkštės ir karamelizuosis. Gardinkite druska ir pipirais pagal skonį.

2. Sumaišykite padažo ingredientus: majonezą, pomidorų padažą, garstyčias ir smulkiai pjaustytus marinuotus agurkėlius, įberkite žiupsnį šviežiai maltų pipirų.

3. Keptuvėje su aliejumi arba ant grilio iškepkite mėsos paplotėlius. Kepkite apie 3 minutes abi puses – priklausomai nuo to, kaip iškepusią mėsą mėgstate. Likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos, ant vieno iš paplotėlių uždėkite sūrio riekelę, kad šis išsilydytų.

4. Patepkite bandeles sviestu ir paskrudinkite.

5. Konstruokite mėsainį: bandeles patepkite padažu, dėkite mėsos paplotėlį su sūriu, tuomet antrą paplotėlį. Ant jo – šoninės riekeles ir svogūnus. Užvožkite antrąja bandele. Patiekite su bulvių skiltelėmis ar mėgstamomis salotomis.

Gamintojo nuotr. /Orijaus Gasanovo mėsainis
Gamintojo nuotr. /Orijaus Gasanovo mėsainis

Lengvas ir gaivus mėsainis su vištiena, pomidorų salotomis pagal Indrę Trusovę

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 2 mėsainių bandelės su sezamais;
  • 300 g vištienos kepsnelių (pvz., tinka apelsinų ir cinamono marinate);
  • 100 g pomidorų;
  • 0,5 mažo raudonojo svogūno;
  • 1 valg. šaukšt. susmulkintų petražolių;
  • 1 arbat. šaukšt. raudonojo vyno acto;
  • 1 arbat. šaukšt. krapų;
  • 1 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 arbat. šaukšt. majonezo;
  • 120 g graikiško jogurto;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • nedidelis agurkas;
  • šlakelis citrinos sulčių;
  • didesnė skiltelės trinto/smulkinto česnako;
  • saujelė marinuotų alyvuogių (pasirinktinai);
  • žiupsnis druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Paruoškite mėsą – kepkite vištienos kepsnelius ant grilio arba orkaitėje apie 20 minučių, kol mėsa apskrus.

2. Kol mėsa kepa, paruoškite pomidorų salotas: pomidorus supjaustykite mažais kubeliais, susmulkinkite raudonąjį svogūną, petražoles, alyvuoges (pasirinktinai). Pagardinkite druska, pipirais, alyvuogių aliejumi ir raudonojo vyno actu. Sumaišykite ir atidėkite į šalį.

3. Gaminkite padažą: agurką sutarkuokite ir kelioms minutėms palikite pastovėti, o tuomet nuspauskite vandenį. Sumaišykite agurką su graikiniu jogurtu, sutrintu česnaku, citrinos sultimis, krapais. Gardinkite druska, pipirais ir maišykite iki vientisos masės.

4. Bandeles trumpai paskrudinkite orkaitėje arba ant grilio, kiekvieną jų patepkite šaukšteliu kokybiško majonezo.

5. Ant bandelių dėliokite mėsos kepsnelius, tuomet gausiai apliekite graikišku padažu ir galiausiai pomidorų salotomis. Užvožkite antrąja bandele.

Gamintojo nuotr. /Indrės Trusovės mėsainis
Gamintojo nuotr. /Indrės Trusovės mėsainis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas