Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2 nauji patiekalai iš avinžirnių: pakepinti – užkandžiui ir soti sriuba su mėsa

Pupelės ir žirniai – visiems pažįstamos ankštinės gėrybės, tačiau jau kelerius metus populiarumu jiems nenusileidžia avinžirniai. Iš jų ruošiamas humusas, tačiau avinžirniai tinka ir daugybei kitų patiekalų. O pagardinus avinžirnius ryškesniais prieskoniais, nesunkiai bus galima pasimėgauti skoniais iš Indijos, Turkijos ar Maroko.
Skrudinti avinžirniai
Skrudinti avinžirniai / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, avinžirniai turi daug baltymų, tad gali būti naudingi ne tik visavalgiams, bet ir ypatingai vegetarams bei veganams.

„Avinžirniai turi labai daug organizmui svarbių mineralinių medžiagų bei B grupės vitaminų. Ir nors jie ilgai verda, neišsigąskite – yra viena gudrybė, padėsianti greičiau paruošti avinžirnius. Prieš gaminant tereikia juos užmerkti vandeniu ir palikti per naktį. Tai padės ne tik paspartinti patiekalo paruošimą, bet ir ištirpins avinžirniuose esančias, šiek tiek sunkiau virškinamas medžiagas“, – pasakoja B.Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertė dalijasi ir dviem paprastais patiekalų su avinžirniais receptais.

Su prieskoniais paskrudinti avinžirniai

Ingredientai:

  • 1 skardinė konservuotų avinžirnių;
  • 1 arbat. šaukšt. česnakų miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Suberkite avinžirnius į dubenėlį, nupilkite skystį ir juos nusausinkite.

2. Apipurkškite ar apšlakstykite avinžirnius aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite.

3. Suberkite avinžirnius į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 25–30 min.

123RF.com nuotr./Kepinti traškūs avinžirniai su prieskoniais
123RF.com nuotr./Kepinti traškūs avinžirniai su prieskoniais

Sriuba su avinžirniais ir mėsos kukuliais

Ingredientai:

sriubai:

  • 3 l sultinio;
  • 4 bulvės;
  • 2 morkos;
  • 2 svogūnai;
  • 400 g avinžirnių (sausų);
  • 2 lauro lapai;
  • sauja petražolių;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • druskos.

mėsos kukuliams reikės:

  • 450 g mėgstamos mėsos faršo;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. prieskonių maltai mėsai.

Gaminimas:

1. Visų pirma, iš vakaro avinžirnius užpilkite vandeniu, kas šie išbrinktų ir kitą dieną greičiau išvirtų (virkite juos atskirai, sriuboje jie tik sušils). Jei norite, galite naudoti ir konservuotus avinžirnius, tada iš vakaro ruoštis nereikės.

2. Paruoškite mėsos masę kukuliams. Į dubenį sudėkite faršą, įpilkite aliejaus bei suberkite prieskonius. Viską gerai išmaišykite ir leiskite pasimarinuoti šaldytuve apie 30 min.

3. Kol faršas marinuojasi, į atskirą puodą supilkite sultinį ir pagardinkite jį lauro lapais. Užkaiskite puodą ir palaukite, kol sultinys užvirs.

4. Paruoškite daržoves – viską smulkiai supjaustykite. Tuomet smulkintus svogūnus su morkomis pakepinkite keptuvėje ir suberkite į užvirusį sultinį. Sudėkite ir bulves.

5. Ištraukite iš šaldytuvo faršą ir suformuokite iš jo nedidelius kukuliukus. Suberkite juos šalia daržovių. Viską virkite, kol suminkštės bulvės, tuomet suberkite avinžirnius ir petražoles – pavirkite sriubą dar porą minučių. Jei norite tirštesnės sriubos, suminkštėjus bulvėms, jų gabalėlius puode paprasčiausiai sutrinkite šakute.

6. Patiekdami sriubą galite pagardinti grietine, o jeigu ieškote sveikesnės alternatyvos – išbandykite graikišką jogurtą.

Vida Press nuotr./Tiršta mėsos ir avinžirnių sriuba
Vida Press nuotr./Tiršta mėsos ir avinžirnių sriuba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?