Makaronų apkepas su moliūgais ir sūriu
Ingredientai:
- 300 g makaronų (geriau trumpų);
- 300 g moliūgo (saldesnio ir tvirtesnio), be žievės, supjaustyto kubeliais;
- 200 ml pieno;
- 3 valg. šaukšt. sviesto;
- 2 valg. šaukšt. miltų;
- 150 g čederio ar kito ryškesnio skonio, gerai besilydančio sūrio, sutarkuoto;
- 2 saujos maltų džiūvėsėlių (idealu panko, bet galima ir paprastų);
- šviežių arba džiovintų čiobrelių lapelių;
- druskos;
- maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai orkaitėje iškepkite arba garuose išvirkite moliūgus (orkaitėje apšlakstyti aliejumi jie iškeps per 20 min., išvirs per 15 min.). Sutrinkite išvirusius ar iškepusius moliūgus šakute iki tyrės. Sumaišykite šią tyrę su pienu.
2. Pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite makaronus, nusunkite, perliekite šaltu vandeniu ir atidėkite.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Apvalų ar keturkampį kepimo indą aukštesniais kraštais ištepkite sviestu.
4. Nedideliame prikaistuvyje išlydykite sviestą, tuomet suberkite miltus ir maišydami pakaitinkite ant nedidelės ugnies, kol mišinys švelniai parus. Plona srovele supilkite pieno ir moliūgo tyrės mišinį, užvirkite ir maišydami kaitinkite, kol jis sutirštės, pagardinkite druska, pipirais. Nukelkite nuo kaitros. Suberkite tarkuotą sūrį, išmaišykite.
5. Suberkite į nemažą dubenį išvirtus makaronus, supilkite visą pasigamintą padažą ir viską labai gerai išmaišykite, kad makaronai būtų tolygiai padengti. Krėskite juos į paruoštą kepimo formą, ant viršaus pabarstykite čiobrelių lapelių ir džiūvėsėlių.
6. Dėkite kepti ir kepkite apie 20 min., kol padažas ims burbuliuoti, o džiūvėsėliai auksiškai parus. Valgykite nieko nelaukdami.
Makaronai su moliūgais, šalavijais ir graikiniais riešutais
Ingredientai:
- 300 g stambių makaronų;
- 300 g moliūgo (saldesnio ir tvirtesnio), be žievės, supjaustyto kubeliais;
- 3 skiltelės česnako;
- 100 ml plakamosios grietinėlės;
- 2 arbat. šaukšt. sviesto;
- šlakelis citrinų sulčių;
- sauja graikinių riešutų, stambiai sukapotų;
- keletas lapelių šviežių šalavijų, supjaustytų siauromis juostelėmis;
- juodųjų pipirų;
- druskos.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai orkaitėje iškepkite arba garuose išvirkite moliūgus (orkaitėje apšlakstyti aliejumi jie iškeps per 20 min., išvirs per 15 min.). Sutrinkite išvirusius ar iškepusius moliūgus šakute iki tyrės.
2. Nedideliame prikaistuvyje išlydykite pusę sviesto, sumažinkite kaitrą, sudėkite sutrintą česnaką, kai pakvips, supilkite moliūgų tyrę ir grietinėlę, pasūdykite, įberkite pipirų. Pakaitinkite kelias minutes, kol padažas sutirštės. Paragaukite – jei trūksta skonių balanso, per daug saldu ar švelnu, įpilkite citrinų sulčių, įberkite dar šiek tiek pipirų. Nukaiskite.
3. Nedidelėje keptuvėje išlydykite likusį sviestą, suberkite graikinius riešutus ir šalavijus, įberkite žiupsnelį druskos ir pakepinkite, kol riešutai ir žolelės švelniai paskrus ir pakvips.
4. Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės, nukoškite, o tada dubenyje sumaišykite su paruoštu moliūgų padažu.
5. Tiekite iškart, kiekvieną porciją pabarstydami pakepintais riešutais ir šalavijais.