Trumpai troškintų pomidorų tyrė
Kaip gaminti:
- Pasirinkite gerai sunokusius pomidorus, juos nuplaukite, išpjaukite žalias vietas, kur buvo kotelis, ir supjaustykite ketvirčiais ar smulkiau.
- Suberkite pomidorus į puodą ir užkaiskite ant kiek žemesnės, nei vidutinė, kaitros. Pomidorai nuo karščio greitai „paleis“ savo sultis, subliūkš. Pakaitinkite pomidorus, kol didžioji skysčio dalis nugaruos – kiek tai užtruks, priklausys nuo pomidorų sultingumo.
- Dar karštus pomidorus pertrinkite per plieninį sietą, kad pašalintumėte sėklas ir odeles. Gali atrodyti, kad šis darbas titaniškas, tačiau iš tiesų troškintus pomidorus pertrinsite greitai.
- Atvėsintą tyrę galite užšaldyti supilstę į tam tinkamas talpas arba ilgai nedelsdami suvartoti įvairiausiems patiekalams ir pagardams ruošti – pradedant sriuba ar lazanija, baigiant naminiu padažu picai.
Šviežių pomidorų tyrė
Kaip gaminti:
- Ruošiant tyrę šiuo būdu pomidorai nėra termiškai apdorojami, o tik kruopščiai sutrinami, tad pirmiausiai reikia pašalinti jų sėklas bei odelę. Tad pasiruošimo procesas kiek ilgesnis.
- Užkaiskite didelį puodą vandens, o nuplautų pomidorų viršūnėlėse įpjaukite mažus kryželius. Meskite pomidorus į verdantį vandenį, pakaitinkite apie minutę, o tada išgriebkite ir iškart dėkite į dubenį su labai šaltu vandeniu,
- Griebkite po vieną pomidorą iš vandens ir nulupkite jau pradėjusią atsiknoti odelę. Tada išpjaukite vietą, kur buvo kotelis, supjaustykite pomidorus ketvirčiais ir pašalinkite vidinę dalį su sėklomis ir sultimis.
- Likusį mėsingą minkštimą sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Kaip ir pirmąją, taip ir šią tyrę galite porcijomis užšaldyti, o galite vartoti iškart įvairiems patiekalams ar kokteiliams ruošti.