„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

2 netikėti desertai su spragėsiais: sausainiai ir karamelinis saldėsis

Spragėsiai paprastai mus lydi kine – kai vieni juos triauškia, o kiti tuo piktinasi. Kartais jų skanaujame ir namie – greit paspraginę mikrobangų krosnelėje ar (sveikiau!) dideliame puode. Jei esate spragintų kukurūzų gerbėjai, jums būtina išbandyti 2 skanėstus, kuriuos siūlome. Vieną jų galima pavadinti saldžiu „lipdiniu“, o kiti yra visaverčiai sausainių šeimos nariai.
Spragintų kukurūzų skanėstai
Spragintų kukurūzų skanėstai / Vida Press nuotr.

Abiem skanėstams jums reikės spragintų kukurūzų. Vienas iš variantų – nusipirkti jau spragintų, be jokių priedų. Kitas – pasispraginti jų patiems, o tai visai nėra sudėtinga.

Spraginti kukurūzai

Ingredientai:

  • 100 g kukurūzų kruopų (nesunkiai įsigysite didesnėse maisto parduotuvėse);
  • 3–4 valg. šaukšt. augalinio aliejaus.

Gaminimas:

1. Dideliame puode plačiu dugnu ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Įmeskite kelis kukurūzų grūdelius – jei jie ima sproginėti, vadinasi, aliejus pakankamai įkaito.

2. Berkite visus kukurūzus (idealu, jei jų sluoksnis nebus storas, tam ir reikia plataus dugno), pakratykite puodą, kad kukurūzai apsiveltų aliejumi, ir uždenkite.

3. Kukurūzai turėtų išsproginėti per 4–5 min. (galite per tą laiką puodą kelis kartus pakratyti). Kai intensyvus spragsėjimas baigiasi, girdisi vos vienas kitas pokštelėjimas, puodą nukelkite nuo ugnies. Nepalikite puodo be priežiūros, nes, uždelsus vos minute per ilgai, kukurūzai gali prisvilti.

Vida Press nuotr./Spraginti kukurūzai
Vida Press nuotr./Spraginti kukurūzai

Sausainiai su spragintais kukurūzais

Ingredientai:

  • 50 g kukurūzų spragėsių;
  • 100 g minkšto sviesto;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus;
  • 3 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 1 didelis kiaušinis;
  • 1/2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 150 g miltų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.

2. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir abiejų rūšių cukrų, tuomet supilkite vanilės ekstraktą ir įmuškite kiaušinius. Viską gerai išsukite.

3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.

4. Suberkite sausąjį mišinį į šlapiąjį, išmaišykite, o tada suminkykite tešlą. Įminkykite į ją spragėsius – nieko tokio, jei jie kiek aplūžinės.

5. Naudodami šaukštą kabinkite tešlą „kąsniais“ ir dėliokite juos ant paruoštų skardų, palikite nemažus tarpus.

6. Kepkite 8–10 min., kol sausainių krašteliai taps gražiai rusvi. Leiskite atvėsti ir ragaukite!

Nekeptas karamelinis skanėstas su spragintais kukurūzais

Ingredientai:

  • 150 g spragintų kukurūzų;
  • 350 g karamelinių irisinių saldainių;
  • 120 g sviesto;
  • 1 arbat. šaukšt. mėgstamų priedų: cinamono, kepintų sezamų sėklų arba patinkančių smulkiai kapotų riešutų.

Gaminimas:

1. Puode storu dugnu ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite į sviestą iš popierėlių išvyniotus saldainius ir maišydami šluotele palaukite, kol jie ištirps.

2. Nukelkite puodą nuo ugnies ir iškart suberkite spragėsius. Labai gerai išmaišykite, kad spragėsiai apsiveltų karameline mase.

3. Apvalų ar keturkampį kepimo indą išklokite kepimo popieriumi ir suberkite gautą masę, labai gerai paspauskite, kad vienodai pasiskirstytų, išlyginkite paviršių. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

4. Skanėstui sustingus, pabarstykite viršų ir šonus pasirinktais mėgstamais priedais.

Vida Press nuotr./Spraginti kukurūzai su karamele
Vida Press nuotr./Spraginti kukurūzai su karamele

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs