Abiem skanėstams jums reikės spragintų kukurūzų. Vienas iš variantų – nusipirkti jau spragintų, be jokių priedų. Kitas – pasispraginti jų patiems, o tai visai nėra sudėtinga.
Spraginti kukurūzai
Ingredientai:
- 100 g kukurūzų kruopų (nesunkiai įsigysite didesnėse maisto parduotuvėse);
- 3–4 valg. šaukšt. augalinio aliejaus.
Gaminimas:
1. Dideliame puode plačiu dugnu ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Įmeskite kelis kukurūzų grūdelius – jei jie ima sproginėti, vadinasi, aliejus pakankamai įkaito.
2. Berkite visus kukurūzus (idealu, jei jų sluoksnis nebus storas, tam ir reikia plataus dugno), pakratykite puodą, kad kukurūzai apsiveltų aliejumi, ir uždenkite.
3. Kukurūzai turėtų išsproginėti per 4–5 min. (galite per tą laiką puodą kelis kartus pakratyti). Kai intensyvus spragsėjimas baigiasi, girdisi vos vienas kitas pokštelėjimas, puodą nukelkite nuo ugnies. Nepalikite puodo be priežiūros, nes, uždelsus vos minute per ilgai, kukurūzai gali prisvilti.
Sausainiai su spragintais kukurūzais
Ingredientai:
- 50 g kukurūzų spragėsių;
- 100 g minkšto sviesto;
- 3 valg. šaukšt. cukraus;
- 3 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 1 didelis kiaušinis;
- 1/2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 150 g miltų;
- 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
2. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir abiejų rūšių cukrų, tuomet supilkite vanilės ekstraktą ir įmuškite kiaušinius. Viską gerai išsukite.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
4. Suberkite sausąjį mišinį į šlapiąjį, išmaišykite, o tada suminkykite tešlą. Įminkykite į ją spragėsius – nieko tokio, jei jie kiek aplūžinės.
5. Naudodami šaukštą kabinkite tešlą „kąsniais“ ir dėliokite juos ant paruoštų skardų, palikite nemažus tarpus.
6. Kepkite 8–10 min., kol sausainių krašteliai taps gražiai rusvi. Leiskite atvėsti ir ragaukite!
Nekeptas karamelinis skanėstas su spragintais kukurūzais
Ingredientai:
- 150 g spragintų kukurūzų;
- 350 g karamelinių irisinių saldainių;
- 120 g sviesto;
- 1 arbat. šaukšt. mėgstamų priedų: cinamono, kepintų sezamų sėklų arba patinkančių smulkiai kapotų riešutų.
Gaminimas:
1. Puode storu dugnu ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite į sviestą iš popierėlių išvyniotus saldainius ir maišydami šluotele palaukite, kol jie ištirps.
2. Nukelkite puodą nuo ugnies ir iškart suberkite spragėsius. Labai gerai išmaišykite, kad spragėsiai apsiveltų karameline mase.
3. Apvalų ar keturkampį kepimo indą išklokite kepimo popieriumi ir suberkite gautą masę, labai gerai paspauskite, kad vienodai pasiskirstytų, išlyginkite paviršių. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
4. Skanėstui sustingus, pabarstykite viršų ir šonus pasirinktais mėgstamais priedais.