Pasak pranešime žiniasklaidai cituojamos „Maximos“ maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės, Lietuvoje tikriausiai būtų galima suskaičiuoti šimtus įvairių šaltibarščių receptų variacijų – kiekviena šeima turi patį geriausią savo receptą.
„Šaltibarščiams gaminti naudojamas ir paprastas, taip vadinamas, saldus pienas, ir grietinė, ir net mineralinis vanduo. Šaltibarščių skonis reguliuojamas druska ir citrinos rūgštimi, actu. Galbūt tai ir yra šaltibarščių sėkmės paslaptis – jų receptą visi gali kurti pagal save. Senovėje mūsų protėviai į šaltibarščius dėdavo net silkės gabaliuką! O gardinimas grietine jau buvo laikomas prabanga“, – pastebi B.Baratinskaitė.
Ji dalijasi moderniu šaltibarščių receptu su mineraliniu vandeniu ir šaltibarščių kokteiliu.
Burbuliuoti šaltibarščiai
Ingredientai:
- 2 nedideli virti burokėliai;
- 3-4 trumpavaisiai agurkai;
- 0,5 litro kefyro;
- 1 stiklinė mineralinio vandens;
- 2 kietai virti kiaušiniai;
- svogūnų laiškų;
- krapų;
- citrinos sulčių;
- druskos.
Gaminimas:
1. Kol verda šviežios bulvės, sutarkuokite burokėlius, smulkiai supjaustykite agurkus, kietai virtus kiaušinius, svogūnų laiškus ir krapus.
2. Viską suberkite į dubenį, pabarstykite druska, įlašinkite citrinų sulčių ir išmaišykite.
3. Kefyrą gerai išplakite su mineraliniu vandeniu ir užpilkite burokėlių mišinį.
Šaltibarščių kokteilis
Ingredientai:
- marinuotų burokėlių;
- 3 trumpavaisiai agurkai;
- 0,5 litro kefyro;
- svogūnų laiškų;
- krapų;
- citrinos sulčių;
- druskos.
Gaminimas:
1. Burokėlius ir kefyrą dedame į trintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Tirštumą reguliuojame pagal skonį. Jei reikia, įbarstome druskos, lašiname citrinos sulčių.
2. Išpilstome į taures.
3. Nuskutame agurkus, juos sutarkuojame smulkiomis juostelėmis. Beriame ant burokėlių ir kefyro masės viršaus, užbarstome smulkintų krapų ir svogūnų laiškų.