Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2 patiekalai iš pupelių: troškinys su slaptu ingredientu ir netgi sausainiai

Mylimos dėl savo skonio, paprastumo ir universalumo – tokios yra lietuvių pamėgtos pupelės. Kol dar apstu šviežio derliaus gėrybių, pats laikas jomis mėgautis. Iš pupelių galima ruošti ne tik gausybę jau pamėgtų patiekalų, tačiau ir šį tą netikėto, pavyzdžiui, itin gardų troškinį, o gal net ypatingus sausainius.
Aštrus troškinys
Troškinys su pupelėmis / Vida Press nuotr.

Tai, kad pupelės gali būti naudojamos ne tik gaminant įvairius troškinius ir mišraines, akcentuoja pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ji sako, jog šių ankštinių daržovių kulinarinį potencialą puikiai atskleidžia skirtingų pasaulio virtuvių tradicijos.

„Pavyzdžiui, Kroatijoje įprasta valgyti patiekalą, pavadintą „Punjeni“. Tai pupelėmis ir žirniais įdaryti artišokai. Tuo metu Azijoje valgomos japoninės pupuolės. Jos dar vadinamos „Aduki“ pupelėmis ir pasižymi stipriu ir saldžiu riešutų aromatu. Šios ankštinės daržovės ypač pamėgtos Pietų Azijos virtuvėje, kurioje iš japoninių pupuolių, agaro ir cukraus gaminama saldi pasta. Toks gaminys naudojamas desertams. Visgi, matyt, nėra didesnių šių ankštinių daržovių gerbėjų už Pietų Amerikos gyventojus. Be pupelių sunkiai įsivaizduotume tiek Meksikos, tiek pietinės JAV dalies virtuvę, kurioje ypač populiarus „Hoppin' John“ patiekalas. Jis gaminamas iš juodųjų pupelių, žirnių, ryžių bei kiaulienos ir valgomas per Naujuosius metus“, – pasakoja B.Baratinskaitė.

Pupelės mėgstamos ne tik dėl paprasto paruošimo, sotumo ir draugiškumo piniginei, bet ir dėl to, kad yra itin naudingas bei maistingas produktas.

Vida Press nuotr./Pupelės
Vida Press nuotr./Pupelės

„Tačiau dažnai pupelių atsisakoma dėl jų keliamo pilvo pūtimo. Tik to išvengti labai paprasta. Jei į patiekalus su šiomis ankštinėmis daržovėmis bus įdėta prieskoninio augalo dašio arba mėtos, toks neigiamas poveikis tiesiog išgaruos“, – tvirtina pašnekovė.

Jei norite sumažinti konservuotų pupelių druskos perteklių, galima jas perplauti tekančiu vandeniu.

Savo vertingąsias savybes pupelės išsaugo net ir konservuotos. Todėl ruošti maistą iš jų galima ir patiems užsiauginus darže, ir įsigijus džiovintų ar konservuotų. Tiesa, jei norite sumažinti konservuotų pupelių druskos perteklių, galima jas perplauti tekančiu vandeniu. O jei turite šviežių džiovintų pupelių, nepamirškite, jog prieš verdant jas reikia nuo 2 iki 10 valandų pamirkyti. „Pupeles patartina virti be druskos, o pasūdyti tik pačioje pabaigoje. Tuomet pavyks tobuli šedevrai virtuvėje, kurių idėjų – labai daug“, – intriguoja ekspertė ir dalijasi pora receptų.

Maltos jautienos troškinys su kakava

Tai lengvai paruošiamas, sotus ir labai gardus patiekalas. Visgi jis primintų įprastą čili troškinį, jei ne kakava. Šis slaptas ingredientas suteikia išskirtinį šokoladinį atspalvį, apetitą žadinantį aromatą ir tobulą skonį.

Ingredientai:

  • 700 g jautienos faršo arba maltos jautienos;
  • 2 didesni svogūnai;
  • 1 didelė raudonoji paprika;
  • 800 g konservuotų pomidorų savo sultyse;
  • 400 g konservuotų raudonųjų pupelių;
  • 1 aitrioji paprika;
  • 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • druskos;
  • cukraus;
  • juodųjų pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. ekologiškos kakavos;
  • kietojo sūrio (pabarstyti).

Gaminimas:

1. Pirmiausia, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite kepti smulkintą jautieną. Visas vanduo iš mėsos turi išgaruoti, o ji gražiai apskrusti. Tam prireiks 10–15 minučių. Iškeptą faršą sudėkite į didesnį puodą, kuriame gaminsite troškinį.

2. Keptuvės neplaukite, joje pakepkite supjaustytus svogūnus ir papriką. Daržovėms apskrudus, suberkite kuminą, įpjaustykite čili pipirą, dar šiek tiek pakepkite.

3. Tada viską sudėkite į puodą su mėsa, įpilkite 0,5 stiklinės vandens, sudėkite pomidorus, druską, pipirus, palikite troškintis apie valandą.

4. Tuomet suberkite kakavą, cukrų, sudėkite pupeles. Dar šiek tiek patroškinkite, apibarstykite kietuoju sūriu ir skanaukite.

Vida Press nuotr./Čili troškinys
Vida Press nuotr./Čili troškinys

Pupelių sausainiai su spanguolėmis

Šie sausainiai puikiai įrodo, kad pupelės nuostabiai tinka ir desertų gamybai. Su tokiu ingredientu jie pavyksta drėgni, sotūs, sodrios struktūros. Tačiau, svarbiausia, toks saldėsis gaminamas be miltų ir pridėtinio cukraus.

Ingredientai:

  • 250 g šviežių pupelių;
  • 2 kiaušiniai;
  • 4 arbat. šaukšt. kakavos;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis aitriosios paprikos miltelių;
  • 1 valg. šaukšt. džiovintų spanguolių;
  • 2 valg. šaukšt. medaus.

Gaminimas:

1. Iš vakaro užmerkite pupeles vandenyje, ryte perplaukite, išvirkite, leiskite atvėsti.

2. Elektriniu smulkintuvu sutrinkite pupeles iki vientisos masės. Į ją sudėkite visus turimus ingredientus, išmaišykite.

3. Šaukštu kepimo skardoje suformuokite sausainius, kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Ištraukite ir ragaukite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų