2 pavasariški receptai: pusryčiams – granola, lengviems pietums – salotos su lašiša

Šaltuoju sezonu daugelis kiek sulėtėjame ir apsunkstame, o pandeminiu laikotarpiu nerimą ir liūdesį dar ir nemažai kas malšino saldėsiais... Atėjus tikram pavasariui pats metas peržiūrėti valgiaraštį ir imti ruošti lengvesnius, įvairių naudingų maisto medžiagų kupinus patiekalus.
Daržovių ir žalumynų salotos su lašiša
Daržovių ir žalumynų salotos su lašiša / Vida Press nuotr.

Dviem labai skirtingų, tačiau padėsiančių maitintis įdomiai bei sveikai, patiekalų receptais pranešime žiniasklaidai pasidalijo „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Spanguolių ir graikinių riešutų granola

„Kalbant apie šį receptą, verta paminėti jogurto bei spanguolių naudą. Šios uogos yra ne tik įvairių vitaminų, ypač vitamino C, šaltinis, bet ir maisto produktas, kuris gali sumažinti depresijos bei nerimo simptomus. Tuo tarpu jogurtas, kaip rodo neseni tyrimai, taip pat prisideda prie minėtų emocinių iššūkių įveikos, kartu puikiai sureguliuodamas skrandžio bei žarnyno veiklą“, – teigia maisto ekspertė.

Ingredientai:

  • 2 stiklinės nesmulkintų avižinių dribsnių;
  • 1 stiklinė kviečių grūdų gemalų;
  • 0,3 stiklinės smulkintų graikinių riešutų;
  • 0,5 stiklinės džiovintų spanguolių;
  • 1/5 stiklinės alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 stiklinės medaus;
  • 1 arbat. šaukšt. malto cinamono.

Gaminimas:

1. Iki 150°C įkaitinkite orkaitę.

2. Dideliame dubenyje išmaišykite avižas, kviečių grūdų gemalus, graikinius riešutus bei džiovintas spanguoles.

3. Kitame dubenyje sumaišykite aliejų, medų ir cinamoną.

4. Sausus ingredientus užpilkite skystu mišiniu, gerai išmaišykite, gautą masę supilkite į kepimo skardą. Tolygiai ją paskirstę šaukštu taip, jog sluoksnis būtų kuo plonesnis, kepkite apie 40 minučių, kartkartėmis vis pamaišydami.

5. Ištraukę granolą iš orkaitės, leiskite jai atvėsti. Tiekite su jogurtu.

Vida Press nuotr./Granola
Vida Press nuotr./Granola

Špinatų ir lašišos salotos

„Šiose salotose – daugybė daržovių, todėl jos kupinos vitaminų, o skonis – gaivus ir pavasariškas. Visgi pagrindinės patiekalo sudedamosios yra lašiša bei špinatai. Pastarieji yra vadinami sveikiausia pasaulio daržove, ypač naudinga akims, odai, stiprinančia kaulus, nervų sistemą, reguliuojančia cukraus kiekį kraujyje ir netgi kovojančia su vėžinėmis ląstelėmis. Lašiša yra tiek vitamino D, kuris saugo bei stiprina sveikatą, tiek Omega3 riebalų rūgščių šaltinis“, – pasakoja B.Baratinskaitė.

Ingredientai:

  • 150 g sūdytos lašišos;
  • 100 g „Iceberg“ salotų;
  • 1 skardinė juodųjų alyvuogių;
  • 1 pomidoras;
  • 2 nedideli agurkai;
  • 10 ridikėlių;
  • 100 g špinatų lapelių;
  • 1 raudonoji paprika;
  • 1 citrina;
  • 50 g fetos sūrio;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Salotas suplėšykite ir sudėkite į lėkštes. Ant viršaus uždėkite špinatų lapelius, tada stambiais kubeliais supjaustykite agurką, papriką. Viską sudėkite į lėkštes.

2. Griežinėliais supjaustykite ridikėlius, skiltelėmis – pomidorus ir sudėkite šalia jau pagamintų salotų. Ant viršaus uždėkite sūdytos lašišos gabalėlius bei alyvuoges.

3. Viską pašlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite fetos sūriu ir ragaukite.

123RF.com nuotr./Salotos su lašiša
123RF.com nuotr./Salotos su lašiša

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis