„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

2 pyragai iš „Sodo istorijų“: su lapiniais kopūstais ir desertinė slyvų tarta

Dar vienas šventinis savaitgalis – puiki proga išbandyti naujus receptus, pasilepinti naminiais kepiniais. Išmėginkite 2 labai skirtingus, tačiau gardžius pyragus iš neseniai pasirodžiusios Giedrės Barauskienės knygos „Sodo istorijos“.
Nesaldus ir desertinis pyragai
Nesaldus ir desertinis pyragai / Giedrės Barauskienės nuotr.

Pyragas su lapinių kopūstų ir riešutų įdaru

Ingredientai (6 porcijos):

tešlai:

  • 225 g miltų;
  • 200 g sviesto;
  • 30 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • 2 šaukštai grietinės;
  • 1 kiaušinis;
  • ½ šaukštelio druskos;
  • 1 šaukštelis cukraus.

įdarui:

  • 4–5 šaukštai aliejaus;
  • 1–2 svogūnai;
  • 1 ½ šaukštelio druskos;
  • 150 ml baltojo vyno;
  • 500–600 g lapinių kopūstų be kotų;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 450 g porų baltosios dalies;
  • 2–3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • ½ šaukštelio cinamono;
  • 1 šaukštelis maltų kuminų;
  • ¼ šaukštelio aitriosios paprikos;
  • ¼ šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 60 g kedrinių pinijų;
  • 1 citrinos sultys;
  • 1 kiaušinis.

Gaminimas:

1. Virtuviniame kombaine peiliukų antgaliu sumaišykite miltus, sviestą ir parmezaną – išeis trupinių masė. Į ją sudėkite grietinę, kiaušinį, druską, cukrų ir užmaišykite tešlą. Sulipdykite ją į kamuolį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite 30 min. į šaldytuvą.

2. Įdarui keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite nuluptą ir susmulkintą svogūną, užberkite druską ir 8–10 min. pamaišydami kepkite ant vidutinės kaitros, kol pradės karamelizuotis. Užpilkite vyną ir pamaišydami kaitinkite 2–3 min. Tada sudėkite vandeniu perlietus supjaustytus lapinius kopūstus. Užpilkite 3–5 šaukštus vandens, pamaišykite, keptuvę uždenkite dangčiu ir viską 5–7 min. troškinkite.

3. Sudėkite nuluptus, sutrintus česnakus, susmulkintus porus, alyvuogių aliejų, pamaišykite, keptuvę uždenkite dangčiu ir dar 10 min. retsykiais pamaišydami troškinkite. Tuomet įmaišykite prieskonius, kedrines pinijas, citrinos sultis, sumažinkite karštį iki nesmarkaus ir dar 5–7 min. troškinkite. Atidengus keptuvę, skysčio joje bus beveik nelikę. Padėkite įdarą atvėsti.

4. Iš dviejų trečdalių tešlos iškočiokite 1 cm storio lakštą ir įklokite jį į kepimo indą. Kraštus peiliu padailinkite. Iš likusios tešlos iškočiokite apskritimą – juo uždengsite pyrago įdarą.

5. Įdarą keptuvėje šaukštu paspauskite – jei atsirado skysčio, jį nusemkite. Sutroškintus žalumynus sudėkite ant tešlos kepimo inde. Ant viršaus užklokite tešlos apskritimą, padarykite jame plyšį garams išeiti, kraštus dailiai užsandarinkite.

6. Aptepkite pyrago viršų kiaušinio plakiniu. Galima ant viršaus uždėti keletą šalavijų lapelių. Kepkite iki 180–200°C įkaitintoje orkaitėje maždaug 25 min.

Giedrės Barauskienės nuotr. /Pyragas su lapinių kopūstų ir riešutų įdaru
Giedrės Barauskienės nuotr. /Pyragas su lapinių kopūstų ir riešutų įdaru

Slyvų tarta

Ingredientai (6 porcijos):

tešlai:

  • 90 g šalto sviesto;
  • 180 g miltų;
  • 1 šaukštas miltelinio cukraus;
  • druska;
  • 2 kiaušinių tryniai.

įdarui:

  • 140 g sviesto;
  • 80–100 g cukraus;
  • druska;
  • 2 kiaušiniai;
  • 50 g miltų;
  • 140 g maltų migdolų;
  • 8–10 didelių slyvų;
  • 2 šaukštai tirpinto sviesto.
Bartės Barauskaitės nuotr. /Giedrė Barauskienė
Bartės Barauskaitės nuotr. /Giedrė Barauskienė

Gaminimas:

1. Į dubenį sutarkuokite šaltą sviestą, suberkite miltus, miltelinį cukrų, žiupsnį druskos, sudėkite trynius ir viską suminkykite į kamuolį. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 1 val.

2. Tešlą iškočiokite ir įklokite į maždaug 25 cm skersmens krepšelio kepimo formą, peiliu padailinkite krepšelio kraštus.

3. Pašaukite krepšelį į 180°C karštumo orkaitę 12–15 min. arba kol ims rusvėti. Tada ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti.

4. Elektriniu plaktuvu kambario temperatūros sviestą iki purumo išplakite su cukrumi ir trupučiu druskos. Po vieną įplakite kiaušinius, galiausiai įmaišykite miltus ir maltus migdolus.

5. Krepšelio dugne tolygiai paskleiskite 2 plonais griežinėliais supjaustytas slyvas, ant jų – migdolų įdarą.

6. Likusias slyvas perpjaukite pusiau. Puseles sudėkite ant įdaro jų nespausdami. Aptepkite slyvas tirpintu sviestu.

7. Kepkite iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 20 min. Tada tartą pridenkite folija arba kepimo popieriumi ir kepkite dar maždaug 30 min. arba kol įdaras ir tešlos krepšelis sutvirtės.

Giedrės Barauskienės nuotr. /Slyvų tarta
Giedrės Barauskienės nuotr. /Slyvų tarta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs