2 receptai iš knygos „Ant medinės lentelės II“: paplotis su priedais ir mačios sūrio tortas

Knygynų lentynose ką tik pasirodė populiarios maisto tinklaraštininkės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės receptų knyga „Ant medinės lentelės II“. Ir jau pažįstantiems šią autorę, ir niekada jos negirdėjusiems – pora labai skirtingų receptų iš naujojo leidinio, kuriais dalinamasi knygos pristatymo pranešime žiniasklaidai
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė pristatė antrąją knygą
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė pristatė antrąją knygą / Mikos Savičiūtės nuotr.

Paplotis su česnakine varške ir pomidorais

Sunku žodžiais apibūdinti, kaip stipriai man patinka šis skonių derinys – sviestinė tešla, česnakais ir žolelėmis gardinta varškė ir sultingi pomidorai. Paplotis skanus ir šiltas, ir atvėsęs, tad puikiai tinka į iškylą gamtoje ar draugų vakarėliui.

Mikos Savičiūtės nuotr./Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės antroji knyga
Mikos Savičiūtės nuotr./Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės antroji knyga

Ingredientai (4 porcijoms):
(gamybos trukmė: 1,5 val.)

tešlai:

  • 200 g kvietinių miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 valg. šaukšt. cukraus;
  • 130 g sviesto;
  • 50 ml šalto vandens.

įdarui:

  • 180 g varškės;
  • 2 valg. šaukšt. rikotos;
  • 2 skiltelės česnako;
  • saujelė mėgstamų šviežių žolelių arba 1 arbat. šaukšt. džiovintų.
  • druskos;
  • pipirų.

papločiui:

  • keli pomidorai – vienos arba keleto rūšių;
  • 1 kiaušinis;
  • sezamų sėklų;
  • šviežių žolelių / valgomų gėlių (patiekti).

Gaminimas:

1. Ruošiame tešlą: į dubenį beriame miltus, druską, cukrų ir kubeliais pjaustytą sviestą. Triname tešlą tarp pirštų, kol susidaro maži trupiniai. Tuomet į juos supilame vandenį ir minkome tešlą, kol ji tampa vientisa. Suformuojame tešlos rutulį, apdengiame maistine plėvele ir siunčiame pusvalandžiui į šaldytuvą.

2. Ruošiame įdarą: varškę sumaišome su rikota, smulkintu česnaku ir žolelėmis bei druska ir pipirais.

3. Supjaustome pomidorus stambiais griežinėliais.

4. Ruošiame paplotį: atšalusią tešlą dedame ant kepimo popieriaus iš iškočiojame į ploną maždaug 25 cm skersmens apskritimą. Varškės įdaru ištepame papločio pagrindą palikdami laisvus kelių centimetrų kraštelius. Ant varškės išdėliojame pomidorų griežinėlius ir užlenkiame tešlos kraštus į vidų.

5. Tešlos kraštus aptepame kiaušinio plakiniu ir pabarstome sezamais.

6. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 35 minutes. Pomidorai kepdami išskirs vandens, tad galite kas 10 minučių paversti kepimo skardą, kad vanduo ištekėtų iš papločio.

7. Patiekiant galima papuošti žolelėmis ar valgomomis gėlėmis.

Mikos Savičiūtės nuotr./Knygos pristatymo vaišės
Mikos Savičiūtės nuotr./Knygos pristatymo vaišės

Mačios sūrio tortas

Šis sūrio tortas be konkurencijos yra mano pats mėgstamiausias. Tiesą sakant, tortų kepti aš nemėgstu – man per daug vargo! O šis tortas – per 30 minučių pagaminamas juokų darbas. Išplaki, susluoksniuoji ir į šaldytuvą – tiek čia ir to vargo. Nors pagaminamas itin lengvai ir greitai, šilko švelnumo tekstūra ir itin malonus skonis abejingų nepalieka.

Ingredientai (22 cm skersmens tortui)
(gamybos trukmė: 30 min. + per naktį šaldytuve)

  • 300 g paprastų kvadratinių sausainių;
  • 120 g sviesto;
  • 10 g želatinos miltelių;
  • 2 arbat. šaukšt. kokybiškos mačios arbatos miltelių;
  • 600 g kreminio sūrio;
  • 90 g cukraus;
  • šlakelio vanilės ekstrakto;
  • 1/2 žaliosios citrinos sulčių;
  • 250 g riebumo grietinėlės (35 proc. riebumo).

Gaminimas:

1. Ruošiame pagrindą: sausainius beriame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki smulkių trupinių. Juos sumaišome su lydytu sviestu. Gautą masę beriame į formos dugną ir paspaudžiame šaukštu ar delnais, suformuodami tolygų, tvirtą pagrindą.

2. Ruošiame želatiną: želatinos miltelius sumaišome su 70 ml šalto vandens ir paliekame išbrinkti.

3. Ruošiame mačios arbatą: 1 a. š. mačios miltelių užpilame 70 ml virinto ir šiek tiek atvėsinto vandens. Specialia šluotele ar pieno putos plakikliu išplakame arbatą, kol nelieka net smulkiausių miltelių gumulėlių.

4. Į dubenį dedame kreminį sūrį, cukrų ir vanilės ekstraktą. Išplakame iki vientisos, purios masės. Tuomet supilame paruoštą mačios arbatą ir žaliųjų citrinų sultis, išplakame.

5. Kitame dubenyje išplakame grietinėlę iki standžių putų.

6. Garų vonelėje (virš puodo su garuojančiu verdančiu vandeniu) įstatome indelį su išbrinkusia želatina ir retkarčiais pamaišydami išlydome ją. Kaitiname tol, kol želatina taps visiškai skysta.

7. Skystą želatiną lėtai įmaišome į kreminio sūrio masę visą laiką ją lėtai plakdami plakikliu.

8. Į kreminio sūrio masę įmaišome plaktą grietinėlę.

9. Kremą pilame ant torto pagrindo. Išlyginame paviršių ir siunčiame į šaldytuvą per naktį arba bent 8 valandoms – kol tortas visiškai sustings.

10. Sustingusį tortą per sietelį apibarstome mačios milteliais.

11. Tortą galite patiekti tokį, koks yra, arba papildomai puošti šviežiomis uogomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis