2 receptai savaitgaliui: turkiškas kiaušinis „Cilbir“ ir Viduržemio jūros regiono stiliaus pyragas

Šylant orams esame išsiilgę ne tik lengvesnių, bet ir nebandytų, originalių patiekalų. Kaip paruošti porą tokių TV laidoje „Skaniai ir paprastai“ pademonstruos jos vedėjas, profesionalus virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis. Beje, abu patiekalai puikiai tiks ir Motinos dienai atšvęsti – turkiškas kiaušinis gali tapti pasirinkimu pusryčiams, o nesaldus pyragas – užkandžiui ar lengvai vakarienei.
Skanių ir originalių patiekalų duetas savaitgaliui
Skanių ir originalių patiekalų duetas savaitgaliui / TV3 nuotr.

Turkiškas kiaušinis „Cilbir“

Ingredientai:

žolelių padažui:

  • saujelės šviežių krapų;
  • saujelė šviežios kalendros;
  • ½ stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis rupios jūros druskos.

česnakiniam jogurtui:

  • 1 stiklinė riebaus (10-12 proc.) jogurto;
  • 1-2 skiltelės šviežio česnako;
  • žiupsnelis rupios jūros druskos.

aštriam padažui:

  • 2-3 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 arbat. šaukšt. aitriosios paprikos dribsnių;
  • 1 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių.

virtam kiaušiniui:

  • šviežių kiaušinių;
  • citrinos sulčių;
  • žiupsnelis druskos.

patiekimui:

  • šviežios duonos.

Gaminimas:

1. Šviežią kalendrą ir krapų šakeles (be storų sumedėjusių šakelių) su žiupsneliu rupios druskos ir keliais šaukštais tyro alyvuogių aliejaus sutrinkite elektriniu trintuvu iki pastos konsistencijos. Vėliau įpilkite dar keletą šaukštų alyvuogių aliejaus ir išmaišykite.

2. Į jogurtą įdėkite trintą arba smulkiai tarkuotą šviežią česnaką ir gerai išmaišykite.

3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir kaitinkite, kol pradės „burbuliuoti“. Tuomet berkite aitriosios paprikos dribsnių ir saldžiosios paprikos miltelių, išmaišykite ir nuimkite nuo kaitros.

4. Kad paruoštumėte tobulą, be lukšto virtą kiaušinį, pirmiausia į prikaistuvį įpilkite vandens – turėtų būti maždaug 4-5 centimetrai. Tuomet berkite truputį druskos ir užkaitinkite iki virimo, bet kad vanduo nekunkuliuotų. Imkite kiaušinį iš šaldytuvo (taip taip, šaldytuvo!), kad baltymas būtų šaltas. Įmuškite kiaušinį į nedidelį sietelį. Šaltame kiaušinyje baltymas tampa standesnis, atsiskiria jame esantis vanduo ir lengvai nuteka per sietelį. Kiaušinį atsargiai perkelkite į puodelį, įpilkite šaukštą citrinos sulčių ir atsargiai pamaišykite – citrinos sultyse esanti rūgštis padės stabilizuoti, sutvirtinti baltymą. Taip paruoštą kiaušinį atsargiai įdėkite į karštą vandenį ir virkite 2-3 minutes, kol sutvirtės baltymas.

5. Šis patiekalas turi būti valgomas tik su šiltu, minkšto trynio kiaušiniu. Lėkštėje paskleiskite du šaukštus česnakinio jogurto, pašlakstykite žolelių padažo bei paruošto aštraus sviesto, ant viršaus dėkite ką tik iš vandens ištrauktą kiaušinį ir skanaukite su gabalėliu šviežios duonos.

TV3 nuotr./Turkiškas kiaušinis „Cilbir“
TV3 nuotr./Turkiškas kiaušinis „Cilbir“

Pyragas su Viduržemio jūros regiono skoniais

Ingredientai:

tešlai:

  • 2 ½ stiklinės (315 g) kvietinių miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 6 valg. šaukšt. (90 g) šalto sviesto;
  • ¾ stiklinės (148 g) šaltų taukų;
  • ½ stiklinės (120 ml) šalto vandens.

įdarui:

  • 100 g marinuotų artišokų šerdžių;
  • 100 g saulėje džiovintų pomidorų;
  • 100 g žaliųjų alyvuogių;
  • 100 g alyvuogių ir daržovių mišinio;
  • 30 g krekerių;
  • avių pieno sūrio;
  • 1 kiaušinis;
  • vytinto kumpio.

Gaminimas:

1. Iš vakaro arba keletą valandų prieš gaminant pasiruoškite tešlą, kad spėtų išbrinkti miltai, tešla atvėstų. Į dubenį suberkite sijotus miltus, druską, sudėkite šaltus sviesto bei taukų gabaliukus (jeigu neturite ar nenorite naudoti taukų, pakeiskite juos sviestu) ir trinkite, kol susidarys trupiniai. Galite tai daryti šakute arba, jei turite galimybę, elektriniu smulkintuvu. Tuomet į tešlą supilkite šaltą vandenį ir atsargiai ranka maišykite, kol susijungs trupiniai. Tuomet tiesiog stipriai suspauskite tešlą į vieną gabalą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve. Jokiu būdu stipriai neminkykite tešlos, nes tešloje neliks sviesto ir taukų intarpų, dėl kurių ir susidaro tešlos sluoksniai kepinyje.

2. Įdarui skirtas marinuotas daržoves nusausinkite ir stambiai pakapokite. Pyrago kokybei labai kenkia perteklinė drėgmė, todėl į įdarą įdėkite smulkintų krekerių, kurie sugers visą išsiskyrusią drėgmę iš įdaro ir įgaus jo skonį. Valgydami jų net nepastebėsite.

3. Paruoštą ir atvėsintą tešlą padalinkite į dvi dalis (iškepę vieną pyragą, iškart gaminsite ir antrą). Vieną dalį tešlos iškočiokite į maždaug 20-22 centimetrų skersmens apskritimą.

4. Ant tešlos tolygiai paskleiskite paruoštą marinuotų daržovių įdarą, palikdami maždaug 2-3 centimetrų kraštelius. Ant viršaus padėliokite stambiai laužytą avių pieno sūrį. Paliktus kraštelius atsargiai užlankstykite link pyrago centro apie 8-10 kartų, kad kiekvienas užlenkimas iš dalies uždengtų kitą. Kraštus patepkite kiaušinio plakiniu.

5. Jei pyragą kepsite ant grilio, iš anksto pasirūpinkite, kad jis būtų įkaitęs. Įkaitinkite kepsninę iki 120°C ir ant nerūdijančio plieno grotelių uždėkite kepimo akmenį. Tuomet įkaitinkite kepsninę iki 200-210°C.

6. Paruoštą kepimui pyragą dėkite ant įkaitusio kepimo akmens ir kepkite ~30 minučių, kol gražiai apskrus ir iškeps padas. Iškeptą pyragą truputį atvėsinkite, uždėkite vytinto kumpio ir ragaukite.

TV3 nuotr./Pyragas su Viduržemio jūros regiono ingredientais
TV3 nuotr./Pyragas su Viduržemio jūros regiono ingredientais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos