Kaip pranešime žiniasklaidai teigia prekybos tinklo „Maxima“ atstovai, štai pernai gruodį Lietuvoje buvo parduota beveik 500 tonų silkės gaminių ir patiekalų, kurių sudėtyje yra silkės. Kitais mėnesiais silkės vidutiniškai parduodama apie 230 tonų, išskyrus pernykštį kovą, kai dėl balandžio pradžioje švęstų Velykų silkių pardavimai šoktelėjo iki beveik 314 tonų per mėnesį. Panaši tendencija išlieka ir šį gruodį.
Tinklo maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi dažno dar neragautos keptos silkės receptu, puikiai tinkančiu paįvairinti šventinį stalą ir tapti pagrindiniu jo akcentu. Jis taip pat siūlo ir idėją, kaip paįvairinti tradicinės silkės su morkomis ir svogūnais receptą.
Kaparėliais įdaryta kepta silkė
Ingredientai:
- 4 šviežios silkės;
- sviesto;
- 0,5 stiklinės džiūvėsėlių;
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių miltelių;
- citrina;
- 1 valg. šaukšt. kaparėlių;
- svogūnas;
- mėgstamų šviežių prieskoninių žolelių; ;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai paruoškite silkes – bent trims valandoms užmerkite jas šaltame vandenyje, kad sumažėtų sūrumo.
2. Per tą laiką galite pasigaminti įdarą – sumaišykite džiūvėsėlius, garstyčių miltelius, smulkintas prieskonines žoleles, pavyzdžiui, petražoles, citrinos žievelę ir pusės citrinos sultis.
3. Svieste pakepinkite druska ir pipirais pabarstytą svogūną, gautą masę supilkite į inde užmaišytą mišinį ir viską sumaišykite.
4. Tuomet nuplaukite silkes ir išimkite kaulus, žuvis prikimškite pagamintu įdaru ir apriškite maistiniu siūlu, kad įdaras neištekėtų.
5. Suguldę silkes ant skardos, uždėkite po gabalėlį sviesto, ir kepkite iki 220 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių.
Silkė su keptomis daržovėmis
Ingredientai:
- silkės filė;
- 4 salierų stiebai;
- 1 vid. dydžio morka;
- 1 didelis lietuviškas svogūnas;
- 3-4 vid. dydžio bulvės;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Susmulkinkite salierų stiebus ir morką griežinėliais.
2. Su mėgstamais prieskoniais pakepinkite svogūnus.
3. Orkaitėje arba keptuvėje iškepkite stambiai pjaustytas bulves, pagardintas druska ir pipirais.
4. Sumaišę bulves ir pakepintas daržoves viską papuoškite silke. Ragaukite, kol bulvės dar šiltos!