2 receptai Velykoms iš knygos „KitchenJulie“: vyne troškinta ėriena, pistacijų ir aviečių tortas

Velykos jau visai čia pat, tad pats metas planuoti užkandžius, pagrindinį patiekalą ir, žinomą, desertą! Kviečiame išbandyti du nekasdienius, šventinį stalą tikrai papuošiančius patiekalus iš leidyklos „Dvi Tylos“ išleistoje knygoje „KitcehJulie“. Jos autorė maisto tinklaraštininkė, žinomas modelis Julija Steponavičiūtė dalijasi ir savo kelione link sveiko santykio su maistu, ir nuostabiais receptais.
Patiekalų, kurie puikiai tiks Velykoms, duetas
Patiekalų, kurie puikiai tiks Velykoms, duetas / Julijos Steponavičiūtės/„Kitchen Julie“ nuotr.

Raudonajame vyne troškinta ėriena

Ingredientai (5 porcijoms):
(gaminimo laikas 20 min. + 4 val. 30 min. troškinti)

  • 2 ėriuko kulšelės;
  • 30 g sviesto;
  • 1 didesnis svogūnas;
  • ½ poro;
  • 1 česnako galvutė;
  • 2 stiklinės sauso raudonojo vyno;
  • saujelė kvapiųjų pipirų;
  • saujelė kadagio uogų;
  • ¼ arbat. šaukšt. šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
  • 1 valg. šaukšt. nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. džiovintų rozmarinų;
  • 1 valg. šaukšt. cinamono;
  • 200 g džiovintų slyvų arba figų;
  • 4 bulvės;
  • 1 pastarnokas;
  • 2 vidutinio dydžio morkos;
  • 8 topinambai;
  • 2 geltonieji burokėliai arba gabalas saliero šaknies;
  • 1 arbat. šaukšt. jūros druskos.
Julijos Steponavičiūtės/„Kitchen Julie“ nuotr./Raudonajame vyne troškinta ėriena
Julijos Steponavičiūtės/„Kitchen Julie“ nuotr./Raudonajame vyne troškinta ėriena

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 120 °C (su vėjelio režimu) arba 140 °C (be vėjelio režimo) temperatūros.

2. Ant viryklės įkaitinkite ketaus puodą (arba kitokį kepti skirtą indą storu dugnu, tik svarbu, kad jis turėtų dangtį). Ištirpdykite sviestą su cukrumi ir iš visų pusių apskrudinkite ėriuko kulšeles. Šalia kulšelių suberkite riekelėmis supjaustytus svogūnus ir porą, kad šie taip pat apskrustų. Berkite prieskonius, pusę šaukštelio druskos, džiovintas slyvas arba figas, supilkite vyną. Uždenkite dangčiu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 2 valandas, tačiau po valandos patikrinkite puodą, apverskite ėrieną.

3. Kol ėriena kepa, nuskuskite daržoves ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalais.

4. Po pirmųjų 2 valandų kepimo šalia ėrienos sudėkite daržoves – šios turėtų būti apsemtos, tad įsprauskite po mėsa ir išdėliokite aplinkui. Uždenkite dangčiu ir grąžinkite į orkaitę dar 2½–3 valandoms. Praėjus porai valandų, darkart apverskite mėsą, paragaukite gabalėlį ir, jei reikia, įberkite daugiau druskos. Kepkite, kol daržovės suminkštės, o mėsa kris nuo kaulo.

5. Patiekite ėrieną su troškintomis daržovėmis, užpilkite kepant puode susidariusiu padažu.

Julijos Steponavičiūtės/„Kitchen Julie“ nuotr./Raudonajame vyne troškinta ėriena
Julijos Steponavičiūtės/„Kitchen Julie“ nuotr./Raudonajame vyne troškinta ėriena

Pistacijų ir aviečių tortas

Ingredientai (20 cm skersmens kepimo formai):
(gaminimo laikas – 2 val. + laikyti šaldytuve 2 val. 30 min.)

biskvitams:

  • 2 vidutinio dydžio kiaušiniai;
  • 3 kiaušinių baltymai;
  • 230 g kambario temperatūros sviesto;
  • 220 g nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 80 g natūralaus jogurto;
  • 1 valg. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 3 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • ½ arbat. šaukšt. jūros druskos;
  • 260 g šviesių speltų miltų;
  • ¾ stiklinės (180 g) augalinės ar gyvūninės kilmės pieno;
  • 150 g nesūdytų švelniai skrudintų pistacijų branduolių;

kremui:

  • 600 g švelnaus kreminio sūrio;
  • 90 g miltelinio cukraus (kavamale arba trintuvu galite patys susimalti nerafinuotą cukranendrių cukrų);
  • 450 ml riebumo grietinėlės (35 proc. riebumo);
  • 100 g nesūdytų švelniai skrudintų pistacijų branduolių;
  • 30 g šaltyje džiovintų (liofilizuotų) aviečių;
  • 400 g šviežių aviečių.

Gaminimas:

1. Pistacijas smulkiai sumalkite.

2. Sviestą ir cukrų plaktuvu išsukite iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius ir kiaušinių baltymus, kaskart gerai išplakdami. Įmaišykite jogurtą, vanilę, druską, trečdalį pieno.

3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir pusę kiekio įmaišykite į tešlą. Supilkite likusį pieną, maltas pistacijas ir vėl išmaišykite. Suberkite likusius miltus ir trumpai pamaišykite (tik kol neliks sausų gumuliukų).

Julijos Steponavičiūtės/„Kitchen Julie“ nuotr./Pistacijų ir aviečių tortas
Julijos Steponavičiūtės/„Kitchen Julie“ nuotr./Pistacijų ir aviečių tortas

4. Biskvito tešlą padalykite į tris dalis. 20 cm skersmens kepimo formą nusegamais kraštais išklokite kepimo popieriumi ir supilkite trečdalį tešlos.

5. Kepkite iki 160 °C (su vėjelio režimu) arba 180 °C (be vėjelio režimo) temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes, kol tolygiai paruduos, o per vidurį įsmeigtas pagaliukas ištraukus liks sausas.

6. Tą patį kartokite su likusia biskvito tešla. Iškepusius biskvitus aušinkite ant grotelių bent porą valandų. Tada dideliu aštriu peiliu nupjaukite išsipūtusias biskvito viršūnes – jas galite suvalgyti arba sutrupinti, dar pakepti orkaitėje ir naudoti kaip pabarstuką ledams arba kitokiems desertams.

7. Paruoškite kremą: šaltą grietinėlę išplakite iki standumo su šaukštu miltelinio cukraus. Perdėkite į kitą indą, o tame inde, kuriame plakėte grietinėlę, išsukite kreminį sūrį su likusiu cukrumi. Lėtai įmaišykite plaktą grietinėlę, bet stenkitės maišyti kuo trumpiau. Suberkite liofilizuotas avietes, šiek tiek patrupindami rankomis. Jei norite rožinio kremo, suplakite avietes kartu su kreminiu sūriu dar prieš įmaišydami plaktą grietinėlę.

8. Kremą sukrėskite į sandarų indą ir padėkite į šaldytuvą, kol jo prireiks. Kremui skirtas pistacijas sumalkite iki vidutinio dydžio trupinių.

9. Kai biskvitai bus visiškai atvėsę, išplaukite kepimo formą, kurioje kepėte biskvitus. Ant dugno dėkite vieną biskvitą, užtepkite kiek mažiau nei trečdalį kremo ir į kremą įspauskite 100 g aviečių. Uogų stenkitės nesutraiškyti – jos dailiai atrodys, kai raikysite tortą. Palei kepimo formos kraštus ir ties torto viduriu pabarstykite smulkintų pistacijų. Klokite antrą biskvitą, paspauskite, kad neliktų oro tarpų, ir vėl tepkite kremą, dėliokite avietes ir berkite pistacijas. Pagaliau ant viršaus uždėkite paskutinį biskvitą, bet kremo dar netepkite. Nusekite torto formos kraštus. Tortą atsargiai perkelkite ant serviravimo lėkštės.

10. Užtepkite likusį kremo sluoksnį ant viršutinio biskvito ir, jei norite, glaistymo mentele atidžiai, bet netvarkingai perbraukite per torto šonus. Tortą papuoškite likusiomis avietėmis ir pistacijomis.

11. Dėkite į šaldytuvą bent valandai.

Pastaba: Biskvitus galite išsikepti ir išvakarėse. Kitą dieną liks tik paruošti kremą ir likus keletui valandų iki vaišių sutepti tortą. Laikykite šaldytuve. Šis tortas skanus ir po kelių dienų, kai visi skoniai jau būna subrendę ir persilieję.

Julijos Steponavičiūtės/„Kitchen Julie“ nuotr./Pistacijų ir aviečių tortas
Julijos Steponavičiūtės/„Kitchen Julie“ nuotr./Pistacijų ir aviečių tortas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų