Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, šiuo metu įvairiausių alternatyvų mėsai – gausu. Šį ingredientą galima keisti į įvairiausius iš sojos ar ankštinių daržovių pagamintus kepsnelius, o mėgstantiems paeksperimentuoti – metas paragauti „kviečių mėsa“ vadinamo seitano.
Kaip pasakoja maisto ekspertė, vegetariški produktai populiarėja ne tik tarp mėsos atsisakiusių, bet ir visavalgių. Žmonės ieško naujų skonių ir gyvulinės kilmės produktams sveikesnių alternatyvų, pakeičiant mėsą patiekalais ar produktais, kuriuose yra augalinių baltymų.
Alternatyvos: nuo ankštinių daržovių iki seitano
Vienas iš populiariausių mėsos pakaitalų – ankštinės daržovės ir iš jų pagaminti produktai. Pupelės, žirniai, avinžirniai ar kitos ankštinės daržovės naudojamos ne tik sriubų, troškinių ar mišrainių gamybai. Jas sumalus, pagardinus įvairiausias prieskoniais, česnakais, svogūnais bei prieskoninėmis žolelėmis galima pasigaminti skanius kepsniukus ar kotletus. Tokį paplotėlį galima valgyti ir kaip pagrindinį patiekalą – kartu su salotomis, bulvėmis ar įvairiausiomis kruopomis arba jį naudoti gaminant mėsainius ar įvairiausius sumuštinius.
„Kviečių mėsa“, arba seitanas, yra iš Japonijos kilęs produktas, gaminamas iš glitimo, pastaruoju metu pasaulyje užkariauja ne tik veganų ar vegetarų, bet ir eksperimentuoti nebijančių valgytojų širdis.
Gaminant seitaną kvietinė tešla yra skalaujama vandeniu, kol iš jos yra pašalinamos krakmolo granulės.
Kaip teigia maisto ekspertė, tradiciniu būdu gaminant seitaną kvietinė tešla yra skalaujama vandeniu, kol iš jos yra pašalinamos krakmolo granulės. Išoriškai jis labai primena vištienos ar sojos mėsą, truputį panašus ir skonis, bet daugeliu atvejų seitanas bus toks, kokius prieskonius panaudosite gamindami.
Seitanas yra itin populiarus Azijos ir budistų virtuvėse. Vakarų kultūroje seitanas dažnai pateikiamas kaip veganiškos kilmės mėsos pakaitalas, todėl jis tinka visur, kur yra naudojama mėsa. Seitanu skaninami ir įvairūs sumuštiniai, tortilijos ar kebabai, ryžių dubenėliai, salotos, mėsainiai.
Iš tietų gaminant patiekalus be mėsos, per daug sukti galvos – nebūtina. Kaip teigia ekspertė, svarbiausia, kad būtų užtikrinta maisto produktų įvairovė. Ruošiant patiekalus nepamirškite pieno produktų: varškės, įvairiausių sūrių, natūralų jogurtų. Taip pat labai svarbu į racioną įtraukti ir grūdinių kultūrų, tokių kaip duona, kruopos, makaronai.
Vegetarams skirtą dieną V.Juokazienė siūlo paminėti pasigaminant patiekalą be mėsos ir dalijas dviem receptais.
Paprikos su vegetarišku įdaru
Ingredientai:
- 1 puodelis bolivinių balandų;
- kelios raudonosios paprikos;
- šlakelis alyvuogių aliejaus;
- 0,5 puodelio konservuotų pupelių;
- 0,5 puodelio konservuotų kukurūzų;
- kelios skiltelės česnako;
- keli šaukštai pomidorų pastos;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- mėgstamo sūrio;
- sauja šviežių kalendrų;
- žaliosios citrinos (laimo).
Gaminimas:
1. Išvirkite bolivines balandas. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir jas patepkite aliejumi.
2. Išvirusias bolivines balandas sukrėskite į dubenį, ten pat berkite kukurūzus, pupeles, pasmulkintus česnakus, sudėkite pomidorų pastą bei prieskonius. Pasūdykite, papipirinkite ir viską išmaišykite.
3. Įdaru pripildykite paprikų puseles. Tuomet paprikas sudėkite į indą ir kepkite uždengtas folija iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Vėliau nuimkite foliją, padidinkite orkaitės temperatūrą iki 200°C ir kepkite dar apie 15 min.
4. Dėkite paprikas į lėkštę, pabarstykite tarkuotu sūriu, kalendromis, apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis.
Makaronų vamzdeliai įdaryti rikota ir špinatais
Ingredientai:
- makaronų vamzelių;
- šlakelis alyvuogių aliejaus;
- didelė pakuotė špinatų;
- žiupsnelis malto muskato;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- 1 svogūnas;
- kelios skiltelės česnako;
- 1 lauro lapas;
- šviežių bazilikų;
- tarkuotos citrinos žievelės;
- 1 skardinė pomidorų savo sultyse;
- 2 pakuotės rikotos;
- 1 kiaušinis;
- tarkuoto parmezano sūrio.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
2. Į didelę keptuvę su šlakeliu aliejaus sukrėskite špinatus, įberkite muskato, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Uždenkite ir tegul špinatai suminkštėja. Išimkite juos iš keptuvės ir dėkite į koštuvą, kad nuvarvėtų.
3. Toje pačioje keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną bei česnako skilteles. Kai svogūnai suminkštės, sukrėskite pomidorus, įdėkite lauro lapą, kelis bazilikų lapelius, pusės citrinos žievelę – kaitinkite apie 20 minučių, kol padažas sutirštės. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
4. Špinatus nuspauskite ir pasmulkinkite. Dėkite į dubenį ir sumaišykite su rikota, kiaušiniu ir tarkuotu parmezanu. Pagardinkite druska.
5. Makaronų ragelius pripildykite špinatų ir rikotos įdaro ir guldykite į kepimo indą (maždaug 20 cm x 25 cm dydžio). Ant viršaus supilkite pomidorų padažą ir užklokite mocarelos riekelėmis.
6. Kepkite apie 35–40 minutes, jei viršus pernelyg greitai skrunda, pridenkite folija. Iškepusius vamzdelius apibarstykite likusiais bazilikais.