Aštri maltos mėsos sriuba
Ingredientai (1 porcijai):
- 1 mažo raudonojo svogūno;
- 2 cm dydžio imbiero šaknies gabaliuko;
- 2 skiltelių česnako;
- 1 aitriosios paprikos;
- ½ šaukštelio druskos;
- 2 šaukštų aliejaus (rapsų, saulėgrąžų, o geriausia – sezamų sėklų);
- 1 šaukštelio pomidorų pastos;
- 100 g maltos kiaulienos ir jautienos lygiomis dalimis;
- 2 šaukštų žuvies padažo (fish sauce);
- 1 šaukštelio rudojo cukraus;
- 300 ml vandens;
- 50 g stiklinių makaronų (ryžių arba spindulinių pupuolių (mung pupelių);
- patiekti: skrudintų sezamų sėklų, šviežių kalendrų, svogūnų laiškų ir žaliosios citrinos.
Gaminimas:
1. Svogūną, imbierą, česnaką, aitriąją papriką ir druską sutrink elektriniu smulkintuvu arba prieskonių grūstuvėje iki vientisos masės.
2. Puode įkaitink aliejų, sukrėsk prieskonių masę, pomidorų pastą ir pakepink 1 min.
3. Tuomet sudėk į puodą maltą mėsą, supilk žuvies padažą, suberk cukrų. Maišyk medine mentele ir kepink ant didelės kaitros dar 5 min. arba kol mėsa apskrus ir taps biri.
4. Supilk vandenį, įdėk makaronus ir kantriai palauk dar porą minučių, kol šie išbrinks.
5. Viskas! Pabarstyk sezamų sėklomis, susmulkintomis kalendromis, supjaustytais svogūnų laiškais ir patiek su žaliosios citrinos skiltele.
Spagečiai su ančiuviais ir citrina
Ingredientai (1 porcijai):
- 100 g spagečių arba kitų pasirinktos formos makaronų;
- 1 skiltelės česnako;
- 6–7 cm storio cukinijos gabalėlio;
- 2–3 konservuotų ančiuvių filė;
- 6 vyšninių pomidorų;
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 1 skiltelės citrinos;
- 1 šaukšto rikotos;
- patiekti: šlakelio alyvuogių aliejaus ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Išvirk makaronus gerai pasūdytame vandenyje iki kol jie bus al dente.
2. Mažais kubeliais supjaustyk česnaką, cukiniją ir ančiuvius. Pomidorus perpjauk pusiau arba į keturias dalis.
3. Įkaitink keptuvėje aliejų ir maždaug minutę pakepink česnaką, tuomet suberk cukinijos kubelius ir sudėk ančiuvius, pakepink dar minutę. Suberk pomidorus ir vėl pakepink porą minučių.
4. Į padažą įpilk nedidelį samtį (5–6 šaukštus) vandens, kuriame virė makaronai, sukrėsk rikotą, virtus spagečius ir gerai viską išmaišyk.
5. Ant viršaus išspausk citrinos sultis, pašlakstyk aliejumi, pabarstyk šviežiai maltais pipirais ir iš karto patiek.