Bulgariška agurkų sriuba
Ingredientai:
- 2–3 g trumpavaisiai agurkai;
- 500 ml natūralaus jogurto;
- 2 skiltelės česnako, sutrintos;
- 2–3 valg. šaukšt. smulkiai sukapotų šviežių krapų;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- žiupsnis druskos;
- 1 sauja graikinių riešutų, itin smulkiai sukapotų ar sumaltų (galite ir nedėti);
- šalto virinto vandens.
Gaminimas:
1. Agurkus supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite į didelį dubenį, sudėkite ir trintą česnaką, krapus, druską, graikinius riešutus (jei šiuos naudojate). Supilkite aliejų ir išmaišykite.
2. Jogurtą suplakite šakute, kad taptų vientisas ir ne toks tirštas. Supilkite į dubenį ant agurkų, vėl gerai pamaišykite. Pagal norimą sriubos tirštumą įpilkite vandens, tačiau per daug neatskieskite – sriuba turi būti gana tiršta. Paragaukite ir, jei trūksta, įberkite dar druskos.
3. Dubenį su paruošta sriuba dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent valandą. Tiekite šaltą.
Turkiška šalta jogurto sriuba
Ingredientai:
- 500 ml natūralaus jogurto, geriausiai – turkiško ar graikiško;
- 2 trumpavaisiai agurkai;
- 1 nubrauktas arbat. šaukšt. druskos;
- kelios šakelės šviežių krapų;
- keli lapeliai šviežių mėtų;
- 1 česnako skiltelė, sutrinta;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Nulupkite agurkus ir supjaustykite išilgai į 4 dalis, o tada – plonais gabaliukais. Sumaišykite su druska ir palikite, kol ruošime jogurtą.
2. Įpilkite jogurtą į dubenį. Plakdami įpilkite maždaug stiklinę vandens (pagal mėgstamą tirštumą) ir gerai išmaišykite.
3. Sudėkite į jogurto plakinį agurkus, česnaką, susmulkintus krapus ir mėtas. Išmaišykite ir apšlakstykite aliejumi.
4. Valgykite atšaldytą. Jei norisi dar gaiviau, tinka ir į sriubą įmesti ledo gabaliukų.