Granola su įvairiomis sėklomis ir džiovintais vaisiais
Ingredientai:
- 400 g avižinių dribsnių;
- 100 g lazdyno riešutų;
- 50 g moliūgų sėklų;
- 50 g saulėgrąžų sėklų;
- 50 g kokosų drožlių;
- 3 valg. šaukšt. aliejaus;
- 3 valg. šaukšt. medaus;
- 100 g džiovintų spanguolių;
- 50 g razinų.
Gaminimas:
1. Avižinius dribsnius išmaišykite su pjaustytais riešutais, moliūgo sėklomis, saulėgrąžomis, kokoso drožlėmis, kokoso aliejumi, medumi.
2. Berkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. arba tol, kol gražiai apskrus. Būtinai bent keletą kartų permaišykite kepimo metu.
3. Kai granola visiškai atvės, sudėkite džiovintas spanguoles, razinas ir išmaišykite.
4. Valgykite su jogurtu ar pienu. Ant viršaus galite užpilti medaus ar klevų sirupo.
Avižų dribsnių batonėliai su naminiu riešutų sviestu
Ingredientai:
naminiam riešutų sviestui:
- 100 g žemės riešutų (be luobelės);
- 75 g migdolų;
- 75 g graikinių riešutų;
- žiupsnelis druskos.
batonėliams:
- 2 valg. šaukšt. smulkintų linų sėmenų;
- 6 valg. šaukšt. šilto vandens;
- 100 g avižų dribsnių;
- 30 g migdolų miltų;
- 40 g kokosų drožlių;
- 1/4 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 valg. šaukšt. medaus;
- 55 g kokosų aliejaus;
- 115 g razinų.
Gaminimas:
riešutų sviestas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių.
2. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Vienu sluoksniu paberkite riešutus. Kepkite 8-10 minučių. Praėjus 5 minutėns, riešutus pavartykite mentele. Būkite budrūs, kad riešutai neprisviltų.
2. Apskrudusius riešutus atvėsinkite. Suberkite į trintuvo indą. Šaukštu nubraukdami riešutų masės likučius nuo trintuvo sienelių, malkite tol, kol iš riešutų išsiskirs aliejus ir jie pavirs tiršta, drėgna mase. Paskaninkite žiupsneliu druskos.
batonėliai:
1. Kepimo popieriumi išklokite apie 20×20 cm dydžio kepimo skardą.
2. Puodelyje sumaišykite linų sėmenis su šiltu vandeniu ir palikite pastovėti, kol prireiks.
3. Dideliame dubenyje gerai sumaišykite avižų dribsnius, migdolų miltus, avižų sėlenas, kokosų drožles, cinamoną ir druską.
4. Į prikaistuvį dėkite kokosų aliejų, medų ir ištirpdykite ant mažos ugnies, paskui nukelkite nuo viryklės. Į karštą kokosų aliejaus ir medaus mišinį, sudėkite riešutų sviestą ir išmaišykite, kol neliks gumulėlių. Įmaišykite linų sėmenų masę. Supilkite šį mišinį ant sausų ingredientų mišinio, suberkite razinas ir gerai išmaišykite, kad viskas suliptų į vieną masę.
5. Sudėkite gautą masę į kepimo skardą kuo tolygiau. Drėgnais dėlnais paspauskite viršų, kad viskas tvirtai susispaustų.
6. Palaikykite šaldytuve bent 2-5 val, tuomet batonėlius lengvai supjaustysite aštriu peiliu.