2 šventiniai mėsos patiekalai Velykoms: kepta antis su figomis ir kiauliena su obuoliais

Artėjant Velykoms daugelis imame planuoti šventinį meniu. Ir nors šią šventę vėl minėsime mažesniame šeimos rate, nustebinti artimuosius vis tiek norėsime. Kai jau išbandysime margučių tvirtumą, ateis metas pagrindiniam šventiniam patiekalui, dažnoje šeimoje jis ruošiamas iš mėsos.
Šventinis kepsnys
Šventinis kepsnys / Vida Press nuotr.

Kad žmonės jau ruošiasi Velykoms, kuo puikiausiai pastebi prekybininkai. Štai prekybos tinklo „Iki“ atstovai pranešime žiniasklaidai pastebi, jog kasdien perkamą kiaulieną pakeičia antis – esą prieš Velykas šis paukštis iškopia į pardavimų viršūnę. Tiesa, toji pati kiauliena pagal perkamumą velykiniu laikotarpiu išlieka antroje vietoje.

Skani antis: keli naudingi patarimai

Pasak maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, lietuviai per šventes ruošti ir valgyti antieną iš tiesų mėgsta, tačiau vis dar egzistuoja mitas, kad ją yra sudėtinga pagaminti. Anot specialistės, norint greitai ir skaniai iškepti šią paukštieną, pakanka vadovautis vos keliomis taisyklėmis – ją tinkamai užmarinuoti, pasirinkti patinkantį įdarą ir kepti žemoje temperatūroje.

„Išmarinuoti antį nėra sunku ir dažniausiai nereikia jokių įmantrių ingredientų. Geriausia antį kepimui pradėti ruošti iš vakaro – įtrinti česnaku, mėgstamų žolelių, sviesto, druskos ir pipirų mišiniu ir leisti skoniams per naktį įsigerti“, – sako V.Juodkazienė.

Antį rekomenduojama kepti maždaug iki 150–160 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 3 valandas.

Antį rekomenduojama kepti maždaug iki 150–160 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 3 valandas. Taip pat geriausia kepti ant grotelių, po jomis pakišus skardą. Kepimo metu riebalai nutekės, mėsa bus minkšta, bet ne per riebi. Nuvarvėjusiais riebalais kartkartėmis reikėtų palaistyti antį, tuomet ji bus sultinga, o odelė traški. Likusiuose riebaluose rekomenduojama iškepti bulves, kurias vėliau šalia pagrindinio patiekalo galima patiekti kaip garnyrą.

Vida Press nuotr./Kepta antis
Vida Press nuotr./Kepta antis

Keptą antį galima patiekti su bruknių ar spanguolių padažu. O ypatingo skonio jai suteiks specialiai paruoštas įdaras. Tai – puikus akcentas pagardinti paukščiui.

„Tradiciškai antis įdaroma obuoliais, citrusiniais vaisiais, spanguolėmis, džiovintais abrikosais arba slyvomis. Taip pat įdarui dažnai naudojami su kita mėsa, pavyzdžiui, maltomis kepenėlėmis, sumaišyti ryžiai. Dar antį populiaru įdaryti raugintais kopūstais, kurie vėliau valgomi kaip troškintas garnyras“, – pasakoja maisto ekspertė.

Kiaulienos svarbu kepant neišsausinti

Maisto ekspertė sako, kad ruošiant kepsnį iš kiaulienos svarbiausia neperkepti, nes tuomet ji tampa sausa ir sunkiai kramtoma. Norint pagaminti sultingą kiaulienos kepsnį ir atskleisti daugiausia mėsos skonio bei aromato, prieš kepant mėsą reikėtų bent kelias valandas pamarinuoti druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus marinate.

Jeigu šventiniam stalui mėsą planuojate kepti orkaitėje, prieš pat kepant reikėtų įmasažuoti prieskonius: apibarstyti mėsą mėgstamais žolelių prieskoniais, druska, pipirais ir aptepti aliejumi – tuomet išlaikysite jos sultingumą. Kepsnius geriausia kepti aukštoje temperatūroje ir sūdyti jau po kepimo.

V.Juodkazienė siūlo porą receptų, tiksiančių šventiniam stalui.

Kepta antis su figomis

Ingredientai:

  • 1 antis;
  • čiobrelių;
  • garstyčių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 450 g džiovintų figų;
  • 450 g pievagrybių;
  • 3 raudonieji svogūnai;
  • 3 skiltelės česnako;
  • šlakelis balzamiko acto;
  • alyvuogių aliejaus;
  • sauja džiūvėsėlių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia prieskonius sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Šiuo marinatu įtrinkite antį ir jos vidų.

2. Supjaustykite džiovintas figas ir pievagrybius didesniais gabaliukais, o svogūną ir česnaką – smulkiau. Viską sumaišykite su džiūvėsėliais, balzamiko actu ir aliejumi. Gautą įdarą sudėkite į anties vidų.

3. Antį kepkite apie 3 val. iki 160 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Jeigu norite, kad antis apskrustų, kepimo pabaigoje padidinkite temperatūrą iki 200 °C laipsnių ir kepkite dar 20 min.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Kiaulienos kepsnys su obuoliais

Ingredientai:

  • Kiaulienos nugarinės;
  • alyvuogių aliejaus;
  • sviesto;
  • kelios skiltelės česnako;
  • keli obuoliai;
  • keli svogūnai;
  • druskos;
  • pipirų;
  • sultinio;
  • kelios šakelės čiobrelio.

Gaminimas:

1. Nugarinę ištrinkite druska ir pipirais. Tuomet stipriai įkaitinkite didelę keptuvę arba kitą talpų indą, į ją įpilkite šlakelį aliejaus, įspauskite česnako skilteles ir iš visų pusių apskrudinkite kiaulieną.

2. Iš keptuvės išimkite mėsą, sumažinkite kaitrą ir į ją įdėkite gabaliuką sviesto, suberkite smulkintus obuolius bei svogūnus, smulkintus čiobrelius. Vartydami viską kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus.

3. Tuomet į kitą indą sudėkite mėsą, obuolius bei svogūnus, įpilkite šiek tiek sultinio, uždenkite dangčiu ir apie pusvalandį viską patroškinkite orkaitėje, 180–200 °C laipsnių temperatūroje.

4. Iškepus mėsai leiskite „pailsėti“ apie 10 min. Vėliau supjaustykite riekelėmis, o obuolius patiekite kaip garnyrą. Jeigu pageidaujate, iš gauto obuolių ir svogūnų mišinio galite pasidaryti puikų padažą. Mėsą patiekite su mėgstamu garnyru.

Vida Press nuotr./Kiaulienos nugarinės kepsnys su obuoliais
Vida Press nuotr./Kiaulienos nugarinės kepsnys su obuoliais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis