Kalbėdama apie troškinių gamybos paslaptis „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pranešime žiniasklaidai pastebi, jog nors šį patiekalą paruošti itin paprasta, keletas gudrybių jam suteiks dar išraiškingesnį skonį. Todėl kulinarijos ekspertė, pirmiausia, pataria tinkamai pasirūpinti pagrindiniu valgio komponentu – skysčiu.
Patiekalą pagardinus sultiniu, skonis visiškai pasikeis: turės daugiau spalvų, intensyvumo.
„Troškinį galima ruošti labai paprastai – turimus ingredientus sudėti į vandenį ir palikti virti ant silpnos ugnies. Tačiau, patiekalą pagardinus sultiniu, skonis visiškai pasikeis: turės daugiau spalvų, intensyvumo. Šiai gudrybei atsiskleisti puikiai tinka ne tik savarankiškai pasigaminti, bet ir jau paruošti sultiniai“, – sako B.Baratinskaitė.
Kita pašnekovės atskleidžiama troškinių paslaptis – tinkamas daržovių paruošimas. B.Baratinskaitės teigimu, norintys tiek mėsiško, tiek vegetariško patiekalo, turėtų nedaryti klaidos, kuri įprasta daugeliui. „Dažniausiai šis valgis troškinamas valandą ir daugiau. Tačiau tiek laiko daržovėms tikrai nereikia, kadangi jos gali pervirti, prarasti savo naudingąsias savybes. Todėl šį ingredientą patartina suberti likus maždaug 20 minučių iki gamybos pabaigos. Taip daržovės išsaugos puikų skonį ir naudingumą. Ne veltui ši troškinio sudedamoji vadinama patiekalo pagrindiniu elementu. Dėl daržovių jis yra sveikas, sveikatai naudingas, organizmo neapsunkiantis, nekaloringas maistas. Tokie troškinio privalumai ypač svarbūs šiuo metu, kai itin norime rūpintis savimi, tik troškinant per ilgai galime pastaruosius prarasti“, – atkreipia dėmesį B.Baratinskaitė.
Maisto ekspertė siūlo išbandyti du netradicinius receptus.
Daržovių troškinys su ananasais
Šis troškinys – ypač greit paruošiamas. Daržovių gausa jam suteikia sotumo, o ananasai ir citrinos – saldžiarūgščio skonio akcentų. Todėl patiekalas, iš pirmo žvilgsnio atrodantis tradiciškai, paragavus išties nustebins.
Ingredientai:
- 2 morkos;
- 1 poras;
- 2 brokoliai;
- 2 svogūnai;
- 50 g žirnelių;
- 2 valg. šaukšt. daržovių sultinio;
- 100 g konservuotų ananasų;
- 0,5 citrinos;
- šviežių kalendrų;
- aliejaus;
- žiupsnelis juodųjų pipirų;
- druskos.
Gaminimas:
1. Daržoves nuplaukite, supjaustykite kubeliais, sudėkite į keptuvę ir šiek tiek patroškinkite ant vidutinės ugnies.
2. Ananasus supjaustykite, sumaišykite su susmulkinta citrina ir kapotomis kalendromis, viską susmulkinkite trintuvu, išmaišykite ir pagamintą padažą supilkite ant daržovių.
3. Į puodą suberkite žirnelius, supilkite padažą ir daržovių mišinį, įpilkite vandens, patroškinkite 10 minučių, suberkite sultinį, pipirus ir druską, dar po 10 minučių išjunkite bei ragaukite.
Vištienos ir šafrano troškinys
Gali pasirodyti, jog šio troškinio paruošimas reikalauja laiko, tačiau iš tikrųjų gamyba neužtrunka. Be to, visas įdėtas pastangas atperka nepaprastas patiekalo skonis. Pagrindinis jo šaltinis – šafranas. Tai vienas brangiausių prieskonių pasaulyje, tituluojamas pastarųjų „karaliumi“. Nenuostabu: jis turi svarbių maistinių medžiagų. Be to, vadinamas natūraliu antidepresantu, taip pat apsaugančiu nuo nuotaikos svyravimų, gerinančiu bendrą organizmo veiklą.
Ingredientai:
- 400 g vištos krūtinėlės;
- 1 stiklinė ryžių;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio šafrano;
- 2 valg. šaukšt. natūralaus vištienos sultinio;
- žiupsnelis druskos;
- 1 raudonoji paprika;
- 0,5 žiedinio kopūsto.
Gaminimas:
1. Vištieną supjaustykite plonomis juostelėmis ir pakepkite 7 minutes keptuvėje.
2. Šafraną užpilkite vandeniu. Palikite, kad pritrauktų.
3. Ryžius nuplaukite, nupilkite vandenį, suberkite į keptuvę ir pakepkite 4 minutes, kol taps kieti. Tuomet supilkite sultinį ir šafraną su visu skysčiu, įberkite druskos, uždenkite bei troškinkite, kol ryžiai suminkštės.
4. Susmulkinkite žiedinius kopūstus, supjaustykite nedideliais kubeliais papriką. Pakepkite keptuvėje, kol daržovės suminkštės.
5. Galiausiai, viską sumaišykite puode: vištieną, paruoštus ryžius ir daržoves. Visa tai troškinkite 15 minučių.