2 vasariški patiekalai savaitgaliui: grilyje kepta šoninė traškia plutele ir suktinukai su krevetėmis

Vasaros savaitgaliai – pats metas išbandyti naujus patiekalus, pasiruošti ką nors gurmaniško. Pasirodo, tam ne visada reikia įmantrių produktų. Pavyzdžiui, ar žinote, jog net paprastą šoninės gabalą galima paversti restorano vertu patiekalu? TV laidos „Skaniai ir paprastai“ vedėjas, šefas Gediminas parodys, kaip grilyje iškepti sultingą šoninę ypatingai traškia plutele. O egzotiškesnių skonių mėgėjus jis pamalonins lengvų vasariškų suktinukų su krevetėmis receptu.
Vasariški patiekalai savaitgaliui
Vasariški patiekalai savaitgaliui / TV3 nuotr.

Vasariški suktinukai su krevetėmis

Ingredientai (10 suktinukų):

  • 1 pakuotė ryžių makaronų;
  • 1 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
  • apie 20 virtų krevečių, perpjautų išilgai;
  • 1-2 nedidelės morkos, supjaustytos lazdelėmis;
  • 50 g kepintų, sūdytų žemės riešutų;
  • 1 gerai prinokęs avokadas, supjaustytas griežinėliais;
  • šviežių salotų lapų;
  • šviežios kalendros;
  • šviežios mėtos;
  • 10 ryžių popieriaus lapelių.

žemės riešutų padažui:

  • 3 valg. šaukšt. nesūdyto žemės riešutų sviesto;
  • 3 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 3 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • 3 valg. šaukšt. obuolių sidro acto;
  • 5-6 valg. šaukšt. šalto vandens.

yuzu acto padažui:

  • 1 nedidelis saldusis svogūnas;
  • 1 aitrioji paprika;
  • 1 skiltelė česnako;
  • šviežios kalendros;
  • žiupsnelis druskos;
  • 6-7 valg. šaukšt. baltojo vyno acto su yuzu;
  • 2-3 valg. šaukšt. šalto vandens.

Gaminimas:

1. Žemės riešutų padažui paruošti reikia sumaišyti žemės riešutų sviestą, klevų sirupą, sojos padažą ir obuolių sidro actą. Turite gauti tirštos konsistencijos masę, kurią, norėdami gauti norimo tirštumo padažą, reikia atskiesti vandeniu ir labai gerai išmaišyti.

2. Yuzu acto padažui paruošti reikia kuo smulkiau supjaustyti svogūną, aitriąją papriką, česnaką bei šviežią kalendrą. Viską sudėti į nedidelį dubenėlį ir užpilti baltojo vyno actu su yuzu (kad apsemtu smulkintus ingredientus), išmaišyti. Jeigu skonis per daug intensyvus, atskiesti keliais šaukštais šalto vandens.

3. Ryžių makaronus užpilti verdančiu vandeniu, palaikyti 5 minutes, nukošti bei nulieti šaltu vandeniu. Vandeniui nuvarvėjus makaronus sudėti į dubenį ir, kad jie nesuliptų, lengvai išmaišyti su šaukštu sezamo aliejaus. Taip paruoštus ryžių makaronus reikia paskaninti žemės riešutų padažu bei yuzu acto padažais ir gerai išmaišyti.

4. Ryžių popierių trumpam panardinti į šaltą vandenį, nuvarvinti perteklių ir dėti ant lentelės ar sudrėkinto rankšluosčio. Ant paruošto ryžių popieriaus eilės tvarka į krūvelę sudėti paruoštus ingredientus: 2 krevetes, 2-3 šviežios mėtos lapelius, kelis stiebelius šviežios kalendros, salotos lapą, šiaudeliais pjaustytos morkos, anksčiau paruoštų ryžių makaronų, šaukštelį žemės riešutų ir kelis griežinėlius pjaustyto avokado. Viską atsargiai suvynioti (lyg darytumėte balandėlius ar vyniotumėte blynelius) ir skanauti su žemės riešutų ir yuzu acto padažais.

TV3 nuotr. /Vasariški suktinukai su krevetėmis
TV3 nuotr. /Vasariški suktinukai su krevetėmis

Kiaulienos šoninė traškia plutele su greitai marinuotais agurkais

Ingredienai:

  • Apie 3 kg kiaulienos šoninės;
  • 1-2 valg. šaukšt. prieskonių mišinio keptai mėsai;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • druskos.

marinatui:

  • 1 stiklinė obuolių sulčių;
  • ½ stiklinės jautienos arba vištienos sultinio;
  • 3-4 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 3-4 valg. šaukšt. stiklinės obuolių sidro acto;
  • 3-4 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1-1½ valg. šaukšt. druskos.

greitai marinuotiems agurkėliams:

  • 0,5l vandens;
  • 0,1l acto rūgšties (9 proc.);
  • 1 arbat. šaukšt. kumino;
  • 1 arbat. šaukšt. geltonųjų garstyčių grūdelių;
  • 1 arbat. šaukšt. juodųjų garstyčių grūdelių;
  • 4-5 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • 4-5 skiltelės česnako;
  • 1 aitrioji paprika;
  • 2 dideli agurkai;
  • 1 mėlynasis svogūnas.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai reikia švariai nuvalyti, nuplauti ir nusausinti kiaulienos šoninę ir odoje padaryti įpjovas maždaug kas 1 cm.

2. Mėsos marinatui sumaišyti visus jo ingredientus ir, naudojantis maistiniu švirkštu, sušvirkšti jį į mėsą kas keletą centimetrų. Dalį marinato palikite mėsai patepti kepimo metu. Mėsą prieš kepimą įtrinti keptos mėsos prieskonių mišiniu.

3. Taip paruoštą kiaulienos šoninę rekomenduojama kepti kepsninėje-dėžėje.

4. Šoninę dėti ant kepimo popieriaus oda žemyn ir įdėti į skardą ant pakeltų grotelių, kad aplink mėsą galėtų cirkuliuoti oras. Kepti maždaug 170°C vidinėje temperatūroje apie 40 minučių. Vėliau reikia mėsą apversti, nusausinti odelę, visą jos paviršių pabarstyti labai plonu druskos sluoksniu ir toliau kepti iki 200-220°C įkaitintoje kepsninės dėžėje 10-15 minučių, kol odelė apskrus, taps traški.

5. Prie šios šoninės rekomenduojama pasigaminti greitai marinuotų agurkų salotų. Į prikaistuvį supilti vandenį, actą, suberti prieskonius, cukrų, druską bei pjaustytą česnaką, aitriąją papriką ir užvirinti. Užvirusį marinatą užpilti ant plonais griežinėliais pjaustytų agurkų ir svogūno. Atvėsus marinatui galima ragauti.

TV3 nuotr. /Kiaulienos šoninė traškia plutele
TV3 nuotr. /Kiaulienos šoninė traškia plutele

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis