Pavlova su vyšniomis ir šokoladu
(receptas iš tinklaraščio „Virtuvės mūza“)
Ingredientai:
morenginiams sluoksniams:
- 6 kiaušinių baltymai;
- žiupsnelis druskos;
- 300 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. krakmolo;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 30 g juodojo šokolado.
papuošimui:
- vyšnių;
- 30 g juodojo šokolado;
- migdolų skiltelių.
Gaminimas:
1. Pirmiausia sudedame morenginiams sluoksniams skirtą šokoladą į maišelį (idealiausiai tinka maistui šaldyti skirti maišeliai), užrišame jį ir įmerkiame į karštą vandenį. Paliekame, kol šokoladas ištirps.
2. Baltymus ir druską plakame elektriniu plaktuvu didžiausiu greičiu apie 5 min. Palengva supilame cukrų ir krakmolą. Baltymai turi būti išplakti labai standžiai. Tada pilame į plakinį vanilės ekstraktą ir, palengva maišant, šokoladą.
3. Ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos nupiešiame 2 norimo dydžio apskritimus. Ant jų dedame baltymus ir gražiai suformuojame.
4. Orkaitę įkaitiname iki 200 °C laipsnių temperatūros. Prieš dedant kepti sumažiname kaitrą iki 130 °C laipsnių. Paliekame kepti morenginius papločius 2–3 valandas, priklausomai nuo jų storio.
Pavlovai pertepti naudoju maskarponės kremą:
Ingredientai:
- 250 g maskarponės sūrio;
- 200 g grietinėlės (30 proc. riebumo);
- grietinėlės standiklio (jo kiekis priklauso nuo gamintojo, žiūrėkite instrukcijas ant pakuotės);
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 3 valg. šaukšt. cukraus pudros;
- 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių.
Gaminimas:
1. Maskarponės sūris ir grietinėlė lengvai išmaišomi. Supilami vanilės ekstraktas, citrinos sultys, suberiama cukraus pudra ir viskas plakama apie 1 min. Suberiamas grietinėlės standiklis ir plakama, kol masė tampa pakankamai standi.
2. Gautas kremas dedamas 10 min į šaldytuvą, kad pravėstų.
Pavlovos formavimas:
Imame vieną morenginį lakštą, ant jo tepame kremą, barstome truputį vyšnių, pilame šokolado. Ant viršaus vėl tepame kremą, jei turime jo daugiau, galime aptepti ir šonus. Dedame vyšnias, apšlakstome šokoladu ir pabarstome migdolų lapeliais.
Nekeptas jogurtinis tortas su avietėmis
(receptas iš tinklaraščio „Virtuvės mūza“)
Ingredientai:
padui ir pabarstymui:
- 350 g biskvitinių sausainių „damų piršteliai“;
- 250 g sviesto.
kremui:
- 1000 g graikiško jogurto;
- 250 g maskarponės;
- 200 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
- 150 g grietinėlės;
- 10 lapelių želatinos;
- 250 g aviečių.
papuošimui:
- 150 g aviečių;
- cukraus pudros.
Pastaba: naudosime 26 cm skersmens kepimo formą, iš kurios bus lengva tortą išimti.
Gaminimas:
1. Biskvitinius sausainius susmulkiname smulkintuvu iki trupinių.
2. Išlydome sviestą. Jį pilame ant trupinių ir labai gerai išmaišome.
3. Gautą masę daliname į 2 dalis. Pirmąja dengiame kepimo formos dugną (labai gerai suspausdami, tam geriausiai naudoti stiklinę, kuriuos dugną naudojame kaip presą).
4. Į elektrinį plakimo indą dedame graikišką jogurtą, maskarponę, cukrų, vanilinį cukrų, citrinos sultis ir gerai išmaišome.
5. Želatiną užpilame šaltu vandeniu ir pašildome, kad ištirptų. Tik jokiu būdu neužverdame!
6. Supilame ištirpintą želatiną į kremo masę ir labai gerai išmaišome.
7. Išplakame grietinėlę ir atsargiai sudedame į kremo masę. Lengvai išmaišome.
8. Ant torto trupininio pagrindo dedame avietes. Jas palengva užklojame kremine mase. Ant viršaus tolygiai barstome likusius trupinius.
9. Tortą dedame į šaldytuvą mažiausiai 5 val., kad gerai sustingtų.
10. Sustingusį tortą puošiame avietėmis ir pabarstome cukraus pudra.