20 patiekalų su indiškomis natomis: nuo greitukų iki sudėtingesnių

Indija garsėja turtinga, įsimintina virtuve: ryškiais skoniais, gausiai vartojamais prieskoniais, drąsiais deriniais. Nesvarbu, kiek laiko ruošiatės suktis prie viryklės, 20 minučių ar porą valandų, lengvai rasite indišką patiekalą, kuris „tilps“ į šį laiką. Žinoma, kartais jums gali prireikti vieno kito ypatingesnio prieskonio, tačiau, panašu, kas yra ciberžolė ar kuminas, žino jau nemažai lietuvių. Rinkitės ir skanaus!
Indiškai ruošta vištiena su ryžiais
Indiškai ruošta vištiena su ryžiais / Vida Press nuotr.

Užkandžiai ir duonos gaminiai:

Naan duonelė
Receptas: Indiška „Naan“ duonelė
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.5 / 16
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 120.00 ml (šilto)
Mielės: 1.00 valg. š. (0,5 sausų)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Pienas: 1.00 valg. š. (1,5 kambario temperatūros)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (paplakto, kambario temperatūros)
Miltai: 500.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Mielių miltukus sumaišykite su cukrumi ir užpilkite šiltu vandeniu, kelias minutes palaukite, kol suputos.
  2. Supilkite pieną, paplaktą kiaušinį bei druską.
  3. Po truputį berkite miltus ir minkykite tešlą. Užminkykite minkštą vientisą tešlos rutulį, dėkite į riebalais pateptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir gerą valandą laukite, kol tešla padvigubės.
  4. Iškilusią tešlą perminkykite ir padalinkite į 10–16 mažų rutuliukų, juos apdenkite švariu rankšluosčiu, kad neapdžiūtų ir dar 15 minučių pakildinkite.
  5. Keptuvę gerai įkaitinkite ir iškart sumažinkite temperatūrą iki vidutinės.
  6. Jei reikia, švelniai patepkite keptuvę sviestu (recepto autorė kepa sausoje, be riebalų).
  7. Kiekvieną tešlos rutuliuką plonai iškočiokite į blynelį ir kepkite po kelias minutes iš abiejų pusių.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Indiški  pusryčių  rageliai  su sezamais
Receptas: Indiški pusryčių rageliai su sezamais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (kvietiniai)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Sviestas: 60.00 g
Pienas: 300.00 ml
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Miltus dubenyje sumaišykite su cukrumi ir kardamonu.

2. Sviestą ištirpinkite, supilkite pieną. Į drungną mišinį įmaišykite mieles.

3. Mielių mišinį sumaišykite su miltais ir užminkykite tešlą. Jei reikia, dar įberkite miltų ir minkykite, kol tešla nebelips prie pirštų.  Uždenkite ir mažiausiai 30 minučių laikykite šiltai, kad pakiltų.

4. Pakilusią tešlą paminkykite ir padalykite į tris lygias dalis. Iš kiekvienos iškočiokite po apskritimą, juos padalykite į aštuonis trikampius.

5. Pradėdami nuo platesniojo krašto, kiekvieną trikampį suvyniokite į ragelį. Ragelius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite ir šiltoje vietoje kildykite apie 20 minučių.

6. Pakilusius ragelius aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite sezamais ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių.

Kulinaro patarimas. Ruošiant tešlą pusę kiekio miltų galima pakeisti rupiai maltais, o dalį bandelių apibarstyti aguonomis.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Suskleisti
Vegetariški indiški blyneliai
Receptas: Vegetariški indiški blyneliai
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 72
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Bulvės: 4.00 vnt.
Šaldyti žirneliai: 180.00 g (1 st.)
Paprikos: 1.00 vnt. (aitrioji)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų)
Petražolės: 60.00 g (sauja)
Miltai: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas arbat. š.)
Aliejus: 8.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Išvirkite ir sutrinkite bulves. Į gautą masę sudėkite smulkintą svogūną, aitriąją papriką, imbierą, petražoles, žaliuosius žirnelius, kuminus, miltus, džiūvėsėlius ir įberkite druskos. Viską gerai sumaišykite ir kepkite blynelius įkaitintoje keptuvėje.

2. Kai gražiai paruduos iš abiejų pusių, sudėkite juos ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.

3. Prie šiltų vegetariškų blynelių puikiai tinka natūralus jogurtas.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Tradiciniai pyragėliai „Samosai“
Receptas: Tradiciniai indiški pyragėliai „Samosos“
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.2 / 36
Receptas
Ingredientai
Miltai: 350.00 g (tešlai)
Manai: 1.00 valg. š. (tešlai)
Lydytas sviestas „Ghee“ (85 g tešlai ir 40 g įdarui) 125.00 g
Druska: 2.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. tešlai ir įdarui)
Vanduo: 150.00 ml (tešlai)
Bulvės: 500.00 g (įdarui)
Žirniai: 200.00 g (tinka ir šaldyti, įdarui)
Žiediniai kopūstai: 200.00 g (įdarui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (pusė ankšties, įdarui)
Imbieras: 1.00 valg. š. (šviežių tarkuotų, įdarui)
Kokosas: 3.00 valg. š. (tarkuoto minkštimo, įdarui)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (maltų, įdarui)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (miltelių, įdarui)
„Garam masala“ prieskoniai (įdarui) 1.00 arbat. š.
Rudasis cukrus: 2.00 arbat. š. (įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių, įdarui)
Petražolės: 10.00 g (pluoštelis šviežių petražolių arba kalendrų lapelių, įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus, manų kruopas ir druską sumaišykite, supilkite skystą sviestą ir pirštais maišykite, kol nebeliks sausų miltų. Supilkite šiltą vandenį ir užminkykite tąsią, vienalytę tešlą. Uždenkite ir palikite 1 val. subręsti.

2. Įdarui skirtas daržoves išvirkite atskiruose puoduose. Įdarą ruoškite taip: gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus sviesto, pakepinkite visus įdarui skirtus prieskonius, tada sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, kitas daržoves ir maišant kepkite 5 min. Nukėlus nuo ugnies supilkite citrinų sultis. Praaušusį įdarą sugrūskite.

3. Tešlą padalykite į 8 dalis, iš kiekvienos iškočiokite 15x18 cm stačiakampį. Kiekvieną lakštą supjaustykite į tris vienodus trikampius (išeis 24 pyragėliai).

4. Kiekvieną trikampį sulenkite kūgio forma, drėgnais pirštais užspaudykite šoninę siūlę, pridėkite įdaro ir užspaudykite viršutinę siūlę.

5. Gilioje keptuvėje (dar patogiau – gruzdintuvėje) įkaitinkite riebalus, dėkite paruoštus pyragėlius ir gruzdinkite, kol jie įgaus auksinį atspalvį.  

Suskleisti
Pjaustomas kopūstas
Receptas: Indiškos kopūstų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 53
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 500.00 g
Pomidorai: 3.00 vnt.
Aitrioji paprika: 0.50 vnt. (šviežios)
Saulėgrąžų aliejus: 4.00 valg. š.
Žemės riešutai: 90.00 g (pakepintų)
Citrinos: 0.50 vnt. (sulčių)
Kokosų drožlės: 4.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Ferula: 0.25 arbat. š. (indiškas prieskonis su švelniu svogūno aromatu, pakeičiantis svogūną; jei neturite, nenaudokite)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Kuminai: 0.50 arbat. š. (malto)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios)
Kaip gaminti

1. Kopūstą supjaustykite plonyčiais ilgais šiaudeliais, pasūdykite ir sugrūskite rankomis, kad druska jį suminkštintų.

2. Pomidorus supjaustykite mažais kubeliais. Žemės riešutus berkite į tvirtą plastiko maišelį ir padaužykite kočėlu, kol virs rupiais trupiniais.

3. Sudėkite į kopūstus pomidorus, riešutus, kapotą kalendrą, suberkite cukrų, žemės riešutus ir kokoso drožles. Užpilkite citrinos sultimis.

4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai supjaustytą aitriąją papriką, jei naudojate – ferulą, kuminą ir ciberžolę. Prieskonius 10–12 s maišydami pakaitinkite aliejuje, o tada supilkite į kopūstus. Gerai išmaišykite.

Suskleisti

Mėsos ir žuvies patiekalai:

Menkė su aštriu grybų padažu indiškai
Receptas: Menkė su aštriu grybų padažu indiškai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 11
Receptas
Ingredientai
Menkė: 4.00 vnt. (filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkintas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutraiškytos)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (grūstų)
Jogurtas: 1.00 puodelis (natūralaus)
Pievagrybiai: 1.00 st. (per pusę perpjautų)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (trinto)
Prieskoniai Garam masala: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kalendros: 1.00 žiupsnelis (šviežios; patiekimui)
Šparaginės pupelės: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Menkės filė apšlakstykite citrinos sultimis ir apkepkite po 5 minutes kiekvieną pusę ant skardos iš anksto įkaitintoje iki 250 laipsnių orkaitėje. Atidėkite menkę į šoną.

2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite svogūnus su lauro lapais ir juodaisiais pipirais. Sumažinkite kaitrą, sudėkite grybus ir pakepinkite apie 4-5 minutes.

3. Atskirame dubenyje sumaišykite jogurtą, imbierą, česnakus, garam masalą, čili miltelius ir druską. Užpilkite grybus keptuvėje ir pakaitinkite maišydami apie 3-5 minutes.

4. Sudėkite menkę į padažą ir kaitinkite, kol padažas užvirs, o žuvis sušils.

5. Tuo tarpu šparaginėm pupelėm nupjaustykite galus, minutei įmeskite į verdantį vandenį, nukoškite ir perliekite šaltų vandeniu (bus traškios) ir pakepinkite ant aliejaus ar lydyto ghi sviesto keptuvėje. Patiekite kaip garnyrą prie žuvies.

 

Suskleisti
Indiški kukuliai
Receptas: Indiški kukuliai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 71
Receptas
Ingredientai
Prieskoniai: 1.00 vnt. (1 pak. „Santa Maria Tikka Masala Spice Mix“)
Faršas: 500.00 g (įvairios mėsos arba ėrienos faršas)
Duona: 100.00 ml (trupinių)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (tinka ir sviestas)
Vanduo: 100.00 ml
Varškė: 200.00 ml (varškės kremas)
Kaip gaminti
  1. Dubenyje sumaišykite faršą, duonos džiūvėsėlius ir kiaušinį. Leiskite mišiniui pastovėti 10 minučių.
  2. Suridenkite kukulius ir kepkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol gražiai paruduos. 
  3. Įberkite prieskonių mišinio „Tikka Masala“ ir įpilkite vandens.​
  4. Įmaišykite grietinėlės ir virkite uždengę 5–10 minučių ant mažos ugnies.
  5. Apibarstykite kalendra ir patiekite su basmati ryžiais, mangų čatniu ir paplotėliais.
  6. Patiekite kukulius su mangų čatniu, basmati ryžiais ir traškiais paplotėliais.

Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“

Suskleisti
Indiškos krevetės
Receptas: Indiškos krevetės
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 38
Receptas
Ingredientai
Laurų lapai: 4.00 vnt.
Krevetės: 100.00 g
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pomidorai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Krevetes išvalykite.
  2. Svogūną nulupkite ir supjaustykite juostelėmis, susmulkinkite česnaką, pomidorą supjaustykite kubeliais (tinka ir marinuoti) ir sukrėskite į keptuvėje įkaitintą aliejų.
  3. Įberkite ciberžolių, druskos, pipirų, laurų lapų ir sudėkite krevetes.
  4. Kepkite ant silpnos ugnies ir nuolat pamaišykite.
  5. Tiekite su ryžiais, skrudinta duonele arba vienus. Skanaus!

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti
Vištiena
Receptas: Indiška vištiena „Vindaloo“
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 40 min.
2.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Prieskoniai: „Garam Masala“ 5.00 arbat. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos)
Pipirai: 8.00 g (1 arbat š. kajano, pusė arbat. š. aitriųjų)
Garstyčios: 3.00 g (sėklos)
Actas: 3.00 valg. š. (baltojo vyno)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Imbieras: 2.00 arbat. š. (tarkuotas)
Cinamonas: 5.00 g (nedidelė lazdelė)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Supjaustykite kubeliais vištieną. Sudėkite į ją vieną smulkiai pjaustytą svogūną ir kitus išvardytus prieskonius. Supilkite actą ir citrinos sultis. Gerai sumaišykite visus prieskonius su vištienos kubeliais ir palikite marinuotis 3–4 valandas šaldytuve.

2. Į puodą įpilkite 4 šaukštus aliejaus. Įkaitus aliejui, suberkite smulkiai pjaustytą antrą svogūną ir sulaužytą cinamonų lazdelę. Kepkite svogūną, kol pagels, paskui sudėkite vištieną. Nuolat maišydama, kepkite  dar 5 minutes. Pagal skonį pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.

3. Uždengusi puodą, 20 min. troškinkite ant silpnos ugnies (jei troškinant trūksta skysčio, įpilkite truputį vandens, bet nepadauginkite).

4. Vištieną patiekite su ryžiais, papuoškite šviežiomis kalendromis, paprikomis ir, jei norisi aštrumo, šviežiu aitriuoju pipiru.  

Suskleisti
Kiauliena indiškai
Receptas: Kiauliena indiškai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 17
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 400.00 g
Gvazdikėliai: 3.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kalendros: 4.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Ananasai: 200.00 g
Ryžiai: 200.00 g
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Sultys: 4.00 valg. š. (3 valg. š. ananasų ir 1 valg. š. citrinų)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite gabalėliais ir kartu su kalendra bei gvazdikėliais apkepinkite su šlakeliu aliejaus.

2. Vėliau sudėkite pjaustytą svogūną ir kepkite visą laiką maišant. Įpilkite stiklinę vandens ir troškinkite, kol viskas suminkštės.

3. Virtus ryžius sumaišykite su ananasais.

4. Mėsą sudėkite į kepimo indą, ant viršaus uždėkite ryžius, viršų apibarstykite cinamonu, kardamonu ir apšlakstykite 2-3 šaukštais vandens.

5. Likusius ananaso griežinėlius sumaišykite su ananasų sultimis bei šaukštu cukraus, pakaitinkite ant nedidelės ugnies, kol paraus, ir sukrėskite ant ryžių. Apkepą uždenkite ir kepkite orkaitėje apie 10 min.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Puode keptas viščiukas su prieskoniais
Receptas: Puode keptas sultingas viščiukas su indiškais prieskoniais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.50 kg (geriau kaimiškas)
Imbieras: 2.00 valg. š. (tarkuoto šviežio)
Citrinos: 2.00 vnt. (nutarkuotos žievelės ir išspaustos sultys)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Kalendros: 2.00 arbat. š. (maltos)
Česnakai: 3.00 skiltelės (labai smulkiai sukapotos)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Šafranas: 1.00 žiupsnelis
Pienas: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Anyžiai: 3.00 vnt. (žvaigždiniai)
Kardamonas: 4.00 vnt. (ankštys)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.

2. Šafraną berkite į puodelį, užpilkite pienu ir palaikykite apie 10 min.

3. Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite imbierą, česnaką, kuminą, kalendrą, berkite citrinos žievelės tarkius, pilkite sultis, pieną su šafranu bei aliejų. Viską gerai išmaišykite, o tada šiuo mišiniu ištrinkite viščiuką (nepamirškite ir jo vidaus).

4. Dėkite viščiuką krūtinėle į viršų, į indą, kuris būtų tinkamas dėti į orkaitę ir turėtų dangtį. Šalia viščiuko į indą dėkite ir cinamono lazdelę, kardamono ankštis, žvaigždanyžius, suberkite druską ir įpilkite tiek vandens, kad apsemtų trečdalį viščiuko. Uždenkite dangčiu ir dėkite į orkaitę.

5. Kepkite viščiuką uždarame inde valandą, o tada atidenkite ir kepkite dar 15–20 min., arba kol odelė apskrus.

6. Išimkite viščiuką iš puodo ir perdėkite į serviravimo indą. Kol viščiukas ilsisi ir mėsa atsipalaiduoja, paruoškite padažą. Tam perkoškite pusę puode susidariusio skysčio į nedidelį prikaistuvį, užkaiskite, dėkite grietinę, išmaišykite ir pavirkite apie 10 min., kol padažas kiek sutirštės.

7. Patiekite viščiuką su virtais basmati ryžiais, ant mėsos užpilkite padažo.

Suskleisti

Daržovių ir kruopų patiekalai:

Raudonųjų lęšių sriuba
Receptas: Indiška raudonųjų lęšių sriuba su pikantiškais prieskoniais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 10
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 180.00 g (raudonųjų, perplautų po šaltu vandeniu)
Česnakai: 2.00 skiltelės (supjaustytos riekelėmis)
Imbieras: 1.00 vnt. (nykščio dydžio šviežio gabaliukas, stambiai supjaustytas)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji, nupjautu žaliuoju galiuku, stambiai supjaustyta)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (sėklų)
Juodieji pipirai: 5.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Garstyčių sėklos: 1.00 arbat. š. (geltonųjų)
Pomidorai: 3.00 vnt. (konservuoti arba švieži (blanširuoti))
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š.
Vanduo: 750.00 ml
Kalendros: 1.00 sauja (kapotų šviežių, patiekimui)
Kaip gaminti

1. Kuminą ir juodųjų pipirų grūdelius sugrūskite prieskonių grūstuvėje ir berkite į nedidelį elektrinio smulkintuvo indą. Ten pat sudėkite ir aitriąją papriką, česnaką bei imbierą, įpilkite šaukštą aliejaus. Sumalkite viską iki rupios pastos.

2. Storadugniame puode įkaitinkite likusį aliejų, suberkite garstyčių sėklas ir minutę pakepinkite (pridenkite dangčiu, nes jos ims šokinėti). Dėkite prieš tai pagamintą pastą ir pakepinkite minutę, kol pakvips.

3. Berkite į puodą lęšius, kubeliais supjaustytus pomidorus, įpilkite 1 valg. šaukšt. šviežiai spaustų laimo sulčių (arba sudėkite tamarindų pastą) ir išmaišykite. Užpilkite vandeniu, pasūdykite ir užvirkite.

4. Sumažinkite ugnį ir virkite 25 min., kol lęšiai ir pomidorai išvirs.

5. Nupylę pusę sriubos į atskirą indą, likusią jos dalį sutrinkite iki vientisos tyrės, o tada grąžinkite atgal atidėtąją dalį. Paragaukite, ar netrūksta rūgštumo (padės citrinos sultys) arba druskos.

6. Pilkite į dubenėlius, ant viršaus berkite kapotų kalendrų.

Suskleisti
Indiškas pomidorų birijanis
Receptas: Indiškas pomidorų birijanis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 400.00 g (basmati)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežio; 2 cm ilgio gabaliukas)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (galite dėti ir 3)
Bulvės: 1.00 vnt.
Kalendros: 4.00 vnt. (šakelės šviežios)
Druska: 1.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Vanduo: 3.00 st.
Kaip gaminti

1. Ryžius praplaukite ir apie pusvalandį pamirkykite.

2. Kol ryžiai mirksta, paruoškite kitus ingredientus.

3. Svogūną supjaustykite griežinėliais. Pomidorus, bulvę ir ankštinį pipirą – kubeliais. Imbierą susmulkinkite su trintuve. Kalendrą susmulkinkite. Česnaką sutrinkite.

4. Įkaitinkite puodą su storu dugnu (jei turite ketaus puodą – tinka geriausiai). Įpilkitę aliejų, ir kai šis įkais, pamaišydami kelias minutes pakepinkite svogūnus.

5. Sudėkite pomidorus, ankštinį pipirą, imbierą, česnaką ir čili pipirus. Pakepinkite pamaišydami kelias minutes.

6. Sudėkite kalendrą, bulves, druską, žirnius ir pakepinkite kelias minutes.

7. Per koštuvą nusausinkite ryžius ir sudėkite į tą patį puodą. Kelias minutes maišydami pakepinkite.

 

8. Supilkite vandenį, užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Uždenkite ir virkite apie 15 minučių.

9. Nukaiskite, leiskite pastovėti 5 minutes ir patiekite kaip garnyrą prie mėsos, paukštienos ar žuvies. Arba skanaukite kaip pagrindinį patiekalą.

 

Suskleisti
Bulvės indiškai
Receptas: Bulvės pagal indišką receptą
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 48
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 12.00 vnt.
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios)
Jogurtas: 1.00 st.
Vanduo: 1.00 st.
Ciberžolė: 0.25 arbat. š.
Aitrioji paprika: 0.50 arbat. š.
Kuminai: 1.50 arbat. š. (0,5 šaukštelio malto ir 1 šaukštelis sėklų)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Čili pipiras: 1.00 g (jei mėgstate aštriau, dėkite 2)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Bulves išvirkite su lupenomis pasūdytame vandenyje ir nusunkite.

2. Kalendrą ir aitriuosius čili pipirus smulkiai supjaustykite.

3. Dubenyje sumaišykite jogurtą, vandenį, maltą ciberžolę, čili, kuminą, cukrų ir druską.

4. Puode įkaitinkite aliejų ir minutę maišydami pakepinkite kumino sėklas.

5. Sumažinkite karštį ir supilkite jogurto mišinį. Maišydami pašildykite apie 3 minutes iki vidutinio karščio.

6. Sudėkite kalendrą, aitriąją papriką ir virtas bulves.

7. Sumaišykite ir pakaitinkite 5–7 minutes, retkarčiais pamaišydami.

8. Patiekti šiltą.

Jei nemėgstate aštriai – sumažinkite arba nedėkite aitriųjų čili pipirų.

Suskleisti
Indiškas lęšių troškinys dhal su saldžiosiomis bulvėmis
Receptas: Dalas – indiškas lęšių troškinys su saldžiosiomis bulvėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.2 / 20
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (4 cm ilgio šviežio imbiero gabaliukas)
Aitrioji paprika: 0.50 vnt. (ir dar 1/2 arbat. šaukšt. kashmiri aitriosios paprikos miltelių)
Lęšiai: 200.00 g (raudonųjų)
Kokosų pienas: 330.00 g (viena skardinė)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Špinatai: 50.00 g
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 3.00 vnt. (sėklyčių iš 3 ankščių)
Gvazdikėliai: 1.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (5 cm ilgio)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasigaminkite prieskonių mišinį: sumalkite ar grūstuvėje sutrinkite kumino, kalendros ir kardamonų sėklas bei vieną gvazdikėlį. Į sutrintus prieskonius dėkite ciberžolę ir kashmiri aitriosios paprikos miltelius. Viską išmaišykite ir atidėkite 1 arbat. šaukšt. į kitą indą.

2. Smulkiais griežinėliais supjaustykite svogūną ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepkite apie 10 min. ant silpnos ugnies, kol svogūnai bus minkšti. Smulkiai supjaustykite česnaką, imbierą ir aitriąją papriką ir dėkite į tą pačią keptuvę. Padidinkite ugnį ir kepkite 1–2 minutes. Dėkite prieskonių mišinį kartu su cinamono lazdele ir kepkite dar 1 minutę. Labai svarbu nesudeginti prieskonių!

3. Į keptuvę berkite lęšius, pilkite kokosų pieną ir 100 ml sultinio. Pirmiausia užkaitinkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite dangtį ir kepkite apie valandą, vis maišydami kas 10–15 minučių ir tikrindami, ar nereikia daugiau sultinio.

4. Kai lęšiai jau bus minkšti, dėkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, špinatus, druską ir pipirus. Pakaitinkite dar 2–3 minutes, kol špinatai suglebs.

5. Kol lęšiai ruošiami keptuvėje, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Griežinėliais supjaustykite saldžiąją bulvę, užberkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, užpilkite šlakelį aliejaus ir viską išmaišę dėkite į orkaitę. Kepkite apie 20–25 min. Patiekite su lęšių troškiniu.

Suskleisti
Indiška žiedinių kopūstų sriuba
Receptas: Indiška žiedinių kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 48
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 vnt. (didelė)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (mažas)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 valg. š. (šviežio, tarkuoto)
Ciberžolė: 2.00 arbat. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 2.00 arbat. š.
Jogurtas: 1.50 st. (natūralaus)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kalendros: 4.00 žiupsnelis (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Sudėkite supjaustytą bulvę bei žiedinį kopūstą ir susmulkintą svogūną į didelį puodą su aliejumi ir trupučiu vandens.

2. Užvirinkite, išmaišykite, uždenkite puodą ir sumažinę kaitrą virkite apie 10 minučių – retsykiais pamaišydami ir stebėdami, kad neprisviltų, jei kartais kaitra per didelė.

3. Pridėkite sutraiškytą česnaką, imbierą, prieskonius ir maišydami pakaitinkite kelias minutes.

4. Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite, uždenkite ir pavirkite ant mažos ugnies apie 20 minučių. Trintuvėje sriubą sutrinkite, sumaišykite su jogurtu ir įpylę į lėkštę papuoškite kalendra.

Suskleisti
Daržovės indiškai
Receptas: Daržovės indiškai
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.1 / 9
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Pupelės: 1.00 st.
Pomidorai: 3.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Mairūnas: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Bulves ir pupeles išvirkite bei nusunkite.

2. Česnakus ir svogūnus smulkiai supjaustykite ir kepinkite aliejuje, kol pagels. Suberkite mairūną ir uždengus palaikykite kelias minutes.

3. Po to sudėkite skiltelėmis pjaustytus pomidorus, virtas pupeles ir bulves, lengvai viską išmaišykite, pasūdykite bei apšlakstykite citrinos sultimis.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Indiškas kedžeri
Receptas: Indiškas kedžeri
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 15
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 1.00 st. (1 1/2 stiklinės plikytų)
Žuvis: 350.00 g (karštai rūkytos skumbrės)
Karis: 1.00 arbat. š. (1-2 arbat. š.)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Sviestas: 25.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (kietai virti)
Svogūnų laiškai: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Kaip gaminti

Kedgeree ['ked’žeri:] - tai tarsi ryžių salotos su rūkyta žuvimi, prieskoniais (visada – kariu ir, dažniausiai, aitriąja paprika arba kajeno pipirais), sviestu ir kiaušiniais. Žuvis naudojama visokia: tinka ir lašiša, ir menkė, ir karštai rūkyta skumbrė. Kai kas įpjausto svogūnų laiškų, kiti – petražolių ar netgi šviežių kalendrų ir būtinai į dar karštus ryžius įmaišo sviesto. Kuo daugiau, nes sviestas, žinia, su grūdinėmis kultūromis draugauja. Kedžeri gamybos variantų daugybė, mano pasirinktas – vienas greičiausių ir ne mažiau gardžių.:)

1. Pasūdytame vandenyje išvirkite ryžius, vandenį nupilkite, ryžius suberkite į didesnį ir gilesnį indą. Patogiausia naudoti plikytus ryžius, kurie verdami nesulimpa ir išlieka birūs. Vis dėlto virkite tokius, kokius mėgstate – kai kas sako, jog skaniausi – basmati.

2. Į dar karštus ryžius įmaišykite kubeliais pjaustytą sviestą, kad ištirptų, ir pagardinkite kariu bei aitriąja paprika.

3. Išrinkite skumbrės kaulelius, o pačią žuvį padalinkite į nedidelius kąsnelius ir įmaišykite į ryžius.

4. Galiausiai suberkite susmulkintus svogūnų laiškus.

5. Kiaušinius galite pjaustyti mažesniais gabalėliais ir įmaišyti į ryžius arba supjaustyti ketvirčiais ir išdėlioti lėkštėse ant kedžeri.

6. Patiekite pagardintą citrinų sultimis.

Skanaus!

Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“

Suskleisti

Desertai:

Indiškas kriaušių pyragas
Receptas: Indiškas kriaušių pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (kvietinių - tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (1 tešlai ir 2 įdarui)
Cukrus: 200.00 g (1 valg. š. tešlai, 150 g sirupui ir 2 valg. š. įdarui)
Sviestas: 80.00 g (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Vanduo: 500.00 ml (sirupui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (sirupui)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (sirupui)
Kriaušės: 6.00 vnt. (įdarui)
Grietinė: 200.00 g (įdarui (arba grietinėlės))
Sezamo sėklos: 200.00 g (įdarui)
Aguonos (įdarui) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Tešlai sviestą sumaišykite su miltais, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų, druską ir įpilkite šaukštą vandens. Paruoštą tešlą suvyniokite į foliją ir įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

2. Paruoškite sirupą: į verdantį vandenį suberkite cukrų su prieskoniais.

3. Kriaušes nulupkite, perpjaukite perpus, išimkite sėklas ir sudėkite į sirupą. Virkite pusvalandį.

4. Išvirtas kriaušes išgriebkite iš sirupo, atvėsinkite ir sudėkite ant iš šaldytuvo išimtos, iškočiotos ir į kepimo indą įtiestos tešlos.

5. Likusį sirupą kaitinkite ant silpnos ugnies tol, kol išgaruos vanduo ir liks tąsi masė.

6. Sezamų sėklas, aguonas, kiaušinius, grietinę (ar grietinėlę) ir cukrų išplakite ir užpilkite ant kriaušių.

7. Pašaukite į orkaitę pusvalandžiui. Kai atvės, apšlakstykite išvirtu sirupu.

SKANAUS!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Indiška manų kruopų chalva
Receptas: Indiška manų kruopų chalva
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 27
Receptas
Ingredientai
Manai: 200.00 g
Vanduo: 600.00 ml
Rudasis cukrus: 200.00 g
Sviestas: 120.00 g (ghi sviesto (tiks ir paprastas))
Razinos: 50.00 g
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir razinas. Virkite vis pamaišydami.
  2. Kai cukrus išsilydys, taps sirupu ir užvirs, gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite kaisti ant mažiausios įmanomos ugnies.
  3. Keptuvėje išlydykite sviestą. Svarbu, kad jis nepradėtų svilti, tad lydykite ant labai lėtos ugnies.
  4. Į ištirpusį sviestą suberkite manų kruopas. Gerai jas išmaišykite, kad susigertų visas sviestas.
  5. Manų kruopas nuolat maišydami skrudinkite keptuvėje ant lėtos ugnies, kol taps karamelinio atspalvio.
  6. Kai manų kruopos pradės pamažu skrusti, suberkite šiek tiek susmulkintus graikinius riešutus ir toliau maišydami skrudinkite. Galiausiai prieš baigdami skrudinti, pagardinkite kardamonu ir cinamonu ir dar aktyviai maišydami truputį paskrudinkite.
  7. Nukaiskite keptuvę su manų kruopomis ir pamažu, nuolat maišydami supilkite cukraus sirupą su razinomis.
  8. Tada vėl statykite keptuvę ant labai lėtos ugnies ir kelias minutes pakaitinkite.
  9. Kai manų kruopos sugers sirupą ir jų masė taps panaši į pudingo, keptuvę nukaiskite.
  10. Keptuvę uždenkite dangčiu ir apie 5 minutes leiskite manų kruopų chalvai pastovėti.
  11. Ši chalva skaniausia šilta. Galite ją pagardinti grietinėle.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis