1. Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir išvirkite pasūdytame vandenyje.
2. Šparagines pupeles atšildykite, perpjaukite į 2–3 dalis ir trumpai apkepkite aliejuje, tada sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
3. Pomidorus nuplaukite, perpjaukite per pusę. Svogūnus nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
4. Nuo tuno nupilkite sultis.
5. Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
6. Ant viršaus dėkite bulves, pomidorų puseles, atvėsintas šparagines pupeles, kiaušinio ketvirčius, krėskite tuną, berkite alyvuoges ir kaparėlius, svogūnų žiedus.
7. Salotas pagardinkite pipirais, pasūdykite, apliekite aliejaus ir balzaminio acto užpilu (3 dalys aliejaus, viena acto).
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, tada nuvarvinkite ir atvėsinkite.
2. Papriką perpjaukite per pusę, išvalykite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
3. Alyvuoges nuvarvinkite, supjaustykite griežinėliais.
4. Salotas nuplaukite, nusausinkite, stambiai suplėšykite ir išdėliokite į 4 lėkštes.
5. Giliame dubenyje makaronus gerai išmaišykite su daržovėmis, išdėliokite į lėkštes, ant viršaus uždėkite nuvarvintų tunų.
6. Paruoškite padažą: smulkintus česnakus, citrinų sultis ir vynuogių kauliukų aliejų išplakite elektriniu plakikliu. Padažą pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, cukrumi ir apliekite makaronų ir tunų salotas.
1. Pomidorus ir agurkus nuplaukite ir supjaustykite stambesniais gabalėliais.
2. Šviežias šparagines pupeles sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir pavirkite 3–5 minutes. Pupelės turi likti traškios. Išgriebkite pupeles ir sudėkite į labai šaltą vandenį – taip išsaugosite žalią jų spalvą. Šaldytas šparagines pupeles virkite vadovaudamasi nurodymais ant pakuotės.
3. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais.
4. Paruoškite salotų užpilą. Dubenėlyje sumaišykite šviežiai spaustas citrinų sultis ir alyvuogių aliejų, pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
5. Daržoves, virtus ryžius ir tuno gabalėlius sudėkite į gilų dubenį, apšlakstykite užpilu ir atsargiai išmaišykite. Salotas dėkite į lėkštes, papuoškite petražolių lapeliais.
1. Makaronus išvirkite, nusausinkite. Supjaustykite pomidorus, papriką, svogūną, agurkus, kiaušinius.
2. Į lėkštę dėkite salotos lapus, supjaustytas daržoves, tuną, užpilkite alyvuogių aliejaus, šiek tiek vyno acto ir pabarstykite mėgstamais prieskoniais.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, palikite atvėsti.
- Kiaušinius išvirkite. Kai atvės, nulupkite, supjaustykite riekelėmis. Nuplautas, popieriniu rankšluosčiu nusausintas salotas suplėšykite.
- Nuo tunų gabaliukų nupilkite marinatą, šakute juos kiek pasmulkinkite.
- Nuplautus pomidorus supjaustykite griežinėliais, petražoles susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite makaronus ir plėšytas salotas.
- Sudėkite pomidorus, kiaušinius, atsargiai išmaišykite. Ant viršaus sudėkite tunus, suberkite smulkintas petražoles. Paruoškite užpilą: dubenyje sumaišykite vermutą ir aliejų.
- Sudėkite trintus česnakus, dar sykį viską sumaišykite.
- Pagal skonį įberkite rudojo cukraus, druskos, maltų juodųjų pipirų, gerai išsukite. Įmaišykite kaparėlius.
- Agurkus, avokadą, papriką supjaustykite nedideliais gabalėliais, susmulkinkite porą.
- Visas daržoves suberkite į dubenį, sukrėskite tuną (tik prieš tai nusunkite sultis).
- Majonezą sumaišykite su jogurtu, pagardinkite maltais pipirais, dūminių paprikų milteliais. Išmaišykite ir sukrėskite ant mišrainės. Gerai išmaišykite ir galite tiekti.
Viską susmulkiname ir sumaišome su keliais šaukštais majonezo. Proporcijas galime pritaikyti pagal savo skonį. Recepto autorė daugiausiai dėjo kukurūzų. Skanu pagardinti trupučiu maltų pipiriukų.
1. Tuną sugnaibykite šakute į nedidelius gabalėlius, berkite į dubenį, ten pat dėkite ir kubeliais supjaustytus kiaušinius.
2. Iš garstyčių, majonezo ir prieskonių sumaišykite padažą, pilkite ant mišrainės ingredientų ir gerai išmaišykite. Negailėdami paskaninkite krapais.
3. Valgykite uždėję ant mėgstamos duonos riekelių ar standžių (pvz., Romaninių) salotų lapų.
1. Nuo tuno nupilkite aliejų, o tuną sudėkite į dubenį kartu su tarkuotu fermentiniu sūriu, smulkiais kubeliais pjaustytais marinuotais agurkais, majonezu, petražolėmis, svogūnų laiškus. Viską pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir gerai išmaišykite.
2. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ten išdėliokite batono riekeles bei uždėkite paruošto mišinio.
3. Kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje tol, kol gražiai apskrus.
1. Cukinijas dėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir pavirkite 2 minutes. Ištraukite iš puodo ir panardinkite į dubenį su labai šaltu vandeniu (geriausiai, su ledukais), kad neprarastų ryškios žalios spalvos. Palikite, kad atvėstų.
2. Į kitą dubenį sudėkite konservuotą tuną, kaparėlius, džiūvėsėlius, kedro riešutus, įmuškite kiaušinius ir viską gerai išmaišykite.
3. Svogūną susmulkinkite kartu su ančiuvių filė gabaliukais. Suberkite juos į tuno masę, sudėkite didžiąją dalį tarkuoto parmezano sūrio ir vėl viską gerai permaišykite.
4. Atvėsusias cukinijas perpjaukite per pusę išilgai ir išskobkite sėklų masę. Užpildykite puseles tuno įdaru ir padarykite „kalnelius“.
5. Įdarytas cukinijas suguldykite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, pašlakstykite alyvuogių aliejumi bei pabarstykiyte likusia dalimi tarkuoto parmezano sūrio.
6. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
7. Iškepusias pabarstykite persilado prieskoniais ir pašlakstykite juoduoju balzaminiu actu.Kiek neįprastą populiariųjų cukinijų receptą TV laidoje „Gardu Gardu“ pristatė italų kilmės virtuvės šefas Gian Luca Demarco.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių temperatūros (režimas – su vėjeliu);
2. Dėkite bulves ant nedidelės skardos, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir kepkite 50–55 min. arba kol odelė bus rusva, traški, o vidus įsmeigus medinį pagaliuką – minkštas.
3. Kol bulvės kepa, paruoškite padažą. Į nedidelį elektrinio smulkintuvo indą dėkite trynius, citrinos sultis, didžiąją dalį petražolių, tuną, pusę kaparėlių, ančiuvius ir česnaką. Smulkinkite apie minutę iki masės su nedideliais gabaliukais, o tada plona srovele pilkite alyvuogių aliejų, kol padažo konsistencija primins majonezą.
4. Kai būsite pasiruošę patiekalą tiekti, įpjaukite kiekvieną bulvę giliai, tačiau neperpjaudami pusiau, kiek suspauskite iš šonų, kad vidus suminkštėtų, pabarstykite druska, tada dėkite po šaukštą padažo, o ant viršaus dėkite perpus perpjautą kiaušinį. Pabarstykite likusiomis petražolėmis, kaparėliais, šlakeliu aliejaus ir tiekite.
1. Neskustas bulves nuplaukite, išvirkite, palikite atvėsti. Perpjaukite pusiau, šaukštu išskobkite vidų.
2. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute. Sviestą, sutarkuotą sūrį, tuną, svogūnų laiškus, rozmariną sumaišykite, pagardinkite druska ir pipirais.
3. Gautą masę dėkite į išskobtas bulves ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 10-15 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Tešlą atšildykite ir šiek tiek pakočioję išklokite kepimo formą aukštesniais kraštais – pasistenkite uždengti ir kraštus. Tuną gerai nusunkite. Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.
2. Suplakite kiaušinius, grietinėlę, prieskonius, druską ir smulkintus žalumynus.
3. Tešlą pabarstykite džiūvėsėliais, sudėkite obuolių skilteles, tuną ir užpilkite kiaušinio plakiniu. Ant viršaus užberkite tarkuoto fermentinio sūrio.
4. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, paskui karštį sumažinkite iki 170 laipsnių ir kepkite dar 20–25 minutes, kol gražiai parus.
Pyragas skanus ir karštas, ir šaltas.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Visą tuno gabalą įtrinkite druska, pipirais, susmulkintais česnakais, užpilkite vynu ir 24 val. laikyti šaldytuve. Išimkite iš marinato, supjaustykite porcijomis ir iškepkite aliejuje (kepti po 5 min. kiekvieną pusę).
2 Paruoškite padažą: likusį marinatą virtkite, kol pusė kiekio išgaruos, nukelkite nuo ugnies ir maišydami sudėkite sviestą. Pasūdykite, įberkite pipirų.
3. Padažu užpiltus tuno kepsnius apibarstykite petražolėmis ir patiekite su ryžiais ir troškintomis daržovėmis.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Konservuotą tuną gerai nusausinkite ir dubenėlyje sumaišykite su alyvuogių aliejumi bei citrinų sultimis. Česnako skilteles gerai sutrinkite, taip pat sudėkite į dubenėlį. Sudėkite kaparėlius ir išmaišykite. Uždenkite ir palikite kambario temperatūroje keletą minučių pasimarinuoti.
2. Į sūdytą verdantį vandenį suberkite makaronus ir virkite, kiek nurodyta ant pakuotės. Išvirusius makaronus nukoškite ir apšlakstykite likusiu alyvuogių aliejumi.
3. Užpilkite tuno ir kaparėlių padažą ant makaronų, suberkite smulkintas petražoles ir šiek tiek pakaitinkite. Pabarstykite šviežiai maltais pipirais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Į verdantį sūdytą vandenį suberkite makaronus ir virkite, kaip nurodyta ant pakuotės.
2. Susmulkinkite svogūną, suberkite į įkaitintą keptuvę ir kepinkite, kol paruduos. Vyšninius pomidorus perpjaukite pusiau ir sudėkite į keptuvę. Taip pat sudėkite gerai nusausintą konservuotą tuną, špinatų lapus ir kepinkite dar 2 minutes.
3. Į paruoštą padažą sudėkite virtus makaronus ar tortellini, suberkite tarkuotas žieveles ir šviežiai maltus pipirus. Minutę viską kaitinkite ant didelės ugnies.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės. Susmulkinkite svogūną, česnaką, konservuotus pomidorus.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite svogūnus. Suberkite česnaką, pomidorus, aitriuosius pipirus ir cukrų. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite. Užvirkite ir ant mažos ugnies troškinkite 5 minutes.
3. Tuną nuvarvinkite, susmulkinkite šakute, suberkite į padažą ir išmaišykite. Nukoštus makaronus sudėkite į padažą ir išmaišykite. Dėkite į lėkštes, užberkite smulkintų bazilikų lapelių. Jei reikia, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Užkaiskite vandenį, pasūdykite ir išvirkite ryžius, kaip nurodyta ant pakuotės. Kol kruopos verda, šoninę apkepkite įkaitintoje keptuvėje, kol taps traški (apie 2–3 minutes). Išgriebkite iš keptuvės ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Susmulkinkite.
2. Nusunkite tuną ir šiek tiek pasmulkinkite šakute. Šiltu vandeniu perliekite žirnelius, kad atšiltų.
3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite ryžius ir kepkite 1 minutę. Suberkite žirnelius, sudėkite tuną, išmaišykite, padidinkite ugnį ir kepkite dar 3 minutes. Supilkite sojų padažą, suberkite traškius šoninės gabaliukus, išmaišykite ir kepkite dar apie minutę.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Smulkiai supjaustykite svogūną. Storadugnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Maišydami kepinkite ant vidutinės ugnies, kol taps permatomi ir suminkštės – apie 5 min. Įberkite žiupsnį juodųjų pipirų, čili paprikos dribsnius, kaparėlius, supilkite konservuotus pomidorus (jei naudojate konservuotus nepjaustytus, šiek tiek patraiškykite juos keptuvėje šakute). Kaitinkite padažą ant vidutinės ugnies apie 10 min., paragaukite – jei jis atrodo kiek rūgštokas, įberkite šiek tiek cukraus.
2. Kol padažas burbuliuoja, užkaiskite didelį puodą vandens, pasūdykite, užvirkite ir pagal instrukcijas išvirkite makaronus.
3. Makaronams baigiant virti grįžkite prie padažo: išimkite iš skardinės tuną ir pasmulkinkite jį, kad būtų nedideli gabaliukai. Suberkite juos į padažą ir dar pakaitinkite, kad spėtų pašilti. Jei labai mėgstate alyvuoges, šį padažą į virimo pabaigą galite paskaninti ir jomis.
3. Nukoškite makaronus, dėkite į lėkštę, užpilkite padažo, išmaišykite, pabarstykite parmezanu, kapotomis petražolėmis ar baziliku. Skanaus!
Labai paprastas, greitas ir skanus patiekalas, populiarus daugumoje Italijos regionų, dažnai patiekiamas ir kaip užkandis (it. antipasto), ir kaip pagrindinis gaivus šaltasis patiekalas (it. secondo piatto).
1. Mažais kubeliais supjaustykite tunų filė, suberkite į dubenėlį.
2. Į keturias dalis supjaustykite česnako skiltelę ir išmaišykite su žuvimi.
3. Pusiau perpjaukite citriną ir išspauskite sultis. Jas supilkite į dubenėlį su tunais ir palikite marinuotis maždaug 10 min. Praėjus numatytam laikui išrinkite česnako gabalėlius.
4. Nuplaukite ir kubeliais supjaustykite cukiniją, virkite 5 minutes.
5. Patiekite tartarą ant stalo kiek įdomiau – jums reikės keturių nedidelių cilindro formos indelių. Pirmiausia į kiekvieną sudėkite tunų kubelius, vėliau virtas cukinijas ir galiausiai smulkintas gražgarstes. Viską šiek tiek paspauskite ir išverskite ant lėkštučių.
6. Apipilkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir patiekite.