1. Miltus, manų kruopas ir druską sumaišykite, supilkite skystą sviestą ir pirštais maišykite, kol nebeliks sausų miltų. Supilkite šiltą vandenį ir užminkykite tąsią, vienalytę tešlą. Uždenkite ir palikite 1 val. subręsti.
2. Įdarui skirtas daržoves išvirkite atskiruose puoduose. Įdarą ruoškite taip: gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus sviesto, pakepinkite visus įdarui skirtus prieskonius, tada sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, kitas daržoves ir maišant kepkite 5 min. Nukėlus nuo ugnies supilkite citrinų sultis. Praaušusį įdarą sugrūskite.
3. Tešlą padalykite į 8 dalis, iš kiekvienos iškočiokite 15x18 cm stačiakampį. Kiekvieną lakštą supjaustykite į tris vienodus trikampius (išeis 24 pyragėliai).
4. Kiekvieną trikampį sulenkite kūgio forma, drėgnais pirštais užspaudykite šoninę siūlę, pridėkite įdaro ir užspaudykite viršutinę siūlę.
5. Gilioje keptuvėje (dar patogiau – gruzdintuvėje) įkaitinkite riebalus, dėkite paruoštus pyragėlius ir gruzdinkite, kol jie įgaus auksinį atspalvį.
1. Nuo paprikos nupjaukite galą su koteliu, išskobkite sėklalizdį, tada supjaustykite žiedais. Pomidorus irgi supjaustykite apvaliais griežinėliais.
2. Atšildytą bemielės sluoksniuotos tešlos lakštą kiek pakočiokite, tada supjaustykite 8 cm skersmens kvadratais ir kiekvieną jų pabadykite šakute.
3. Pomidorų padažą sumaišykite su šaukštu vandens. Įberkite po šaukštelį smulkintų raudonėlių ir bazilikų, tada dar sykį viską gerai išmaišykite. Gauta tyre aptepkite kiekvieną tešlos kvadratėlį.
4. Ant kiekvieno kvadrato dėkite po kelis mocarelos griežinėlius, užberkite smulkinto mėlynųjų pelėsių sūrio, galiausiai – porą žiupsnių tarkuoto parmezano.
5. Uždėkite po paprikos ir pomidoro griežinėlį. Viršų dar kiek apibarstykite tarkuotu parmezanu. Kepkite iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje 15–20 minučių.
1. Į dubenį sukrėskite sviestą, suberkite miltus. Išmaišykite. Įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, sukrėskite grietinę. Išmaišykite tešlą. Kad ji neliptų prie rankų, įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Kol tešla atvės, paruoškite įdarą. Aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną. Raugintus kopūstus taip pat susmulkinkite ir berkite į keptuvę. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir maždaug dešimt minučių troškinkite ant lėtos ugnies.
3. Atvėsusią tešlą imkite po gniužulėlį ir padėjusi ant miltais pabarstyto stalo ar lentos, iškočiokite apvalius blynelius (kaip virtiniams, tik didesnius). Į blynelį dėkite troškintų kopūstų įdaro, per vidurį gerai užspauskite ir susukite pynute (taip pat kaip virtiniams). Jei norite, kad pyragėlių viršus gražiai blizgėtų, galite patepti kiaušinio baltymais.
4. Sudėkite pyragėlius ant skardos ir kepkite orkaitėje apie 20 min., kol gražiai pagels.
Tiekite vienus arba su mėgstamu padažu.
Plačiau skaitykite: „Kulinarinė idėja: improvizuoti kibinai“
1. Į miltus sudėkite pjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą.
2. Suformuokite iš tešlos rutulį, suvyniokite jį į foliją ir palaikykite šaldytuve valandą.
3. Iš tešlos išlipdykite keksiukų formeles.
4. Maltą mėsą apkepinkite keptuvėje. Supjaustykite paprikas, svogūną bei cukiniją ir sumaišykite su mėsa.
5. Į tešla išklotas keksiukų formas dėkite įdarą, užtepkite pomidorų padažo ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 10 min, po to užtarkuokite sūrio ir pakepkite dar 10 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Karamelizuotų svogūnų užtepo pasigaminkite iš anksto ir laikykite šaldytuve.
2. Svogūnus nulupkite, perpjaukite pusiau ir supjaustykite plonais griežinėliais.
3. Pakepinkite įkaitintame alyvuogių aliejuje, kol gabalėliai įgaus auksinį atspalvį ir taps perregimi, suberkite cukrų, įmaišykite balzaminį actą, įpilkite 2 šaukštus vandens.
4. Vis pamaišydama kepkite ant mažos ugnies maždaug 20 min. Nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.
5. Tešlą atšildykite, supjaustykite kvadratėliais, viduryje dėkite šaukštelį karamelizuotų svogūnų, ant viršaus – sūrio griežinėlį, pabarstykite čiobreliais. Kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje, kol tešla pakils ir šiek tiek apskrus.
6. Baigiant kepti ant viršaus užberkite kedrinių pinijų. Vietoje sūrio ant pyragėlių galima dėti ančiuvių, puselėmis pjaustytų vyšninių pomidorų arba juodųjų alyvuogių.
1. Atšildytus tešlos lakštus tieskite ant miltais pabarstyto stalviršio ir šiek tiek pakočiokite.
2. Vieną lakštą dėkite į kepimo popieriumi ištiestą kepimo skardą, viršų apšlakstykite lydytu sviestu.
3. Kiaušinio trynį atskirkite nuo baltymo.
4. Kalakutienos kumpį supjaustykite plonais griežinėliais ir išdėliokite ant viso tešlos lakšto paviršiaus.
5. Ant viršaus tankiai išdėliokite griežinėliais pjaustytą mocarelą. Apibarstykite maltais juodaisiais pipirais (dėl gaivos įdarą tiktų pagardinti smulkintomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis), tada užklokite likusiu tešlos lakštu. Kraštus patepkite kiaušinio baltymu ir gražiai užspauskite pirštais.
6. Likusį kiaušinio baltymą suplakite su tryniu ir aptepkite pyrago viršų.
7. Kepkite 180°C karštumo orkaitėje apie 20 minučių. Atvėsusį pyragą supjaustykite kvadratėliais.
1. Miltus persijokite į dubenį, jų viduryje padarykite duobutę, į ją sutrupinkite mieles ir supilkite pašildytą pieną. Maišykite mediniu šaukštu, kol tešla bus grietinės tirštumo. Uždenkite ir kildykite šiltai 20 minučių.
2. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite, įmuškite kiaušinį, trynį, suberkite druską, cukrų ir išsukite.
3. Gautą masę sukrėskite ant pakilusios tešlos, gerai išmaišykite šaukštu, suvoliokite į rutulį ir leiskite dar pakilti apie pusvalandį.
4. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite, lašinukus supjaustykite kubeliais, nuvalytą kopūstą – šiaudeliais.
5. Keptuvėje pakepinkite lašinukus, suberkite svogūnus, paskui kopūsto šiaudelius, pabarstykite kmynais, maltais pipirais, pasūdykite ir kepkite, kol kopūstai suminkštės.
6. Iš tešlos iškočiokite maždaug 0,5 cm storio lakštą, jį supjaustykite delno dydžio kvadratais.
7. Ant kiekvieno jų krėskite po šaukštą įdaro, perlenkite ir sulipdykite kraštus.
8. Pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi ištiestą ir riebalais pateptą skardą ir palikite apie 20 minučių.
9. Pakilusius aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 15–20 minučių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
1. Tešlą palaikykite kambario temperatūroje, kad atšiltų.
2. Špinatus gerai nuplaukite ir 2–3 min. pavirkite pasūdytame vandenyje, nukoškite, nuvarvinkite ir susmulkinkite.
3. Įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus.
4. Elektriniu grūstuvu susmulkinkite graikinius riešutus.
5. Dubenyje sumaišykite špinatus, smulkintus riešutus, sūrį ir svogūnus, pasūdykite, pagardinkite muskatu, sutrinkite masę šakute arba grūstuvu.
6. Supjaustykite tešlos lakštus vienodo pločio juostelėmis. Patieskite ant stalo vieną tešlos juostelę, kraštus patepkite plaktu kiaušiniu, per vidurį dėkite špinatų įdaro, ant viršaus uždėkite kitą juostelę, prieš tai ją įpjaukite kas 0,5 cm, užspauskite kraštus. Supjaustykite juostelę vienodo dydžio gaballiais. Patepkite pyragėlių viršų kiaušiniu.
7. Sudėkite į skardą, kepkite 180°C temperatūros orkaitėje apie 20 min.
1. Tešlą apšildykite ir šiek tiek pakočiokite. Į faršą įberkite žuvų prieskonių, pipirų, druskos ir šaukštą džiūvėsėlių.
2. Tešlą supjaustykite norimo dydžio stačiakampiais. Majonezą sumaišykite su garstyčiomis ir aptepkite tešlos stačiakampius. Dėkite po šaukštą faršo, užlenkite ir gerai užspauskite kraštus.
3. Kiaušinį išplakite ir aptepkite pyragėlius. Sudėkite pyragėlius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių. Tuomet karštį sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar 10–15 minučių, kol gražiai parus.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Bulves ir salierą sudėkite į verdantį sūdytą vandenį ir išvirkite, sugrūskite ar sumalkite. Svogūną ir česnako skilteles susmulkinkite ir apkepkite alyvuogių aliejuje. Grūstas bulves sumaišykite su svogūnais ir česnakais, tarkuotu sūriu, žalumynais, majonezu, paskaninkite pipirais bei druska.
2. Tešlą atšildykite, šiek tiek pakočiokite, kad būtų plonesnė, ir supjaustykite norimo dydžio kvadratais.
3. Įdarą padalykite į tiek dalių, kiek paruošėte kvadratų. Į kiekvieno kvadrato vidurį dėkite įdaro, tešlos kraštus sujunkite, aptepkite kiaušinio plakiniu, apibarstykite kmynais. Pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10 minučių, tuomet karštį sumažinkite iki 170 laipsnių ir dar kepkite 10–15 minučių, kol gražiai parus.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir apkepkite aliejuje. Sudėkite smulkintus špinatus ir kepkite, kol jie suminkštės. Atvėsinkite, suberkite smulkintus riešutus, sudėkite visą sūrį, pagardinkite prieskoniais. Viską išmaišykite šakute.
2. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Nedidelius sluoksniuotos tešlos lakštus atšildykite, kol taps lankstūs. Kiekvieną lakštą perpjaukite į dvi dalis. Įdarą padalykite į tiek dalių, kiek turite tešlos kvadratėlių.
3. Ant kiekvieno kvadratėlio dėkite įdaro ir užspauskite kraštus. Pyragėlius sudėkite į skardą ir aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Šiuos pyragėlius skanu valgyti šiltus.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Tešlą atšildykite ir iš jos išspauskite apskritimus (lyginį skaičių). Pusę apskritimų aptepkite kiaušinio plakiniu, o kitų viduryje išspauskite mažesnį apskritimą taip, kad uždėjus ant apteptų apskritimų išeitų krepšelis. Viršų taip pat aptepkite kiaušiniu.
2. Sudėkite krepšelius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–15 minučių arba kol krepšeliai pakils ir gražiai parus.
3. Pasiruoškite įdarą: keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite smulkintą svogūną ir apkepkite, kol suminkštės. Suberkite voveraites, sudėkite sūrelį, grietinėlę, pipirus, druską ir prieskonius. Troškinkite ant mažos ugnies 8–10 minučių. Baigdami troškinti įlašinkite kelis lašus citrinų sulčių.
4. Karštą įdarą supilstykite į krepšelius ir tiekite į stalą.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Džiovintus grybus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite išbrinkti. Nusunkite (3 šaukštus sunkos atidėkite) ir smulkiai supjaustykite.
2. Dubenyje sumaišykite miltus ir druską, sudėkite kubeliais pjaustytą atšaldytą sviestą. Trinkite miltus ir sviestą tarp pirštų, kol susidarys trupiniai. Įmaišykite kiaušinio trynį, įpilkite šaukštą vandens, užminkykite kietoką tešlą, suvyniokite į plėvelę ir bent 30 min. palaikykite šaltai.
3. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepkite svogūnus. Kai svogūnų gabalėliai taps perregimi, išspauskite česnako skilteles, įmaišykite džiovintus grybus ir smulkintus pievagrybius, pagardinkite čiobreliais, vis pamaišydama kepkite maždaug 5 min.
4. Supilkite sojų padažą, vyną ir grybų sunką, masę kaitinkite dar 2–3 min.
5. Elektriniu grūstuvu susmulkinkite anakardžius ir migdolus. Sumaišykite apkeptus grybus, riešutus ir džiūvėsėlius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
6. Pyragėlius kepkite keksiukų formose. Iškočiokite iš tešlos apskritą blynelį, išklokite formą, užkrėskite įdaro, ant viršaus uždėkite mažesnį blynelį, kraštus užspauskite.
7. Pašaukite pyragėlius į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min. Baigiant kepti viršų aptepkite kiaušinio baltymu. Patiekite karštus.
1. Tešlą atšildykite ir supjautykite trikampiais (iš jų vėliau ir bus formuojami „rageliai“).
2. Įdarui naudojamą sūrį sutarkuokite, sumaišykite su smulkintais česnakais ir džiovintais kalmarais.
3. Tuomet įdarą dėkite į tą trikampio dalį, kuri yra plačiausia ir suvyniokite „ragelius“, tačiau nepamirškite, kad pradžioje reikia gerai užspausti šonus, kad kepant neišbėgtų sūris.
4. Kepkite apie 20 min. 180 °C temperatūros orkaitėje.
Labai greita ir skanu! Tinka su pienu ar rūgpieniu!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1. Tešlą palaikykite kambario temperatūroje, kad atšiltų.
2. Smulkiai supjaustykite svogūną. Papriką perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, trumpai apkepkite svogūnus ir paprikas, sudėkite faršą, pabarstykite prieskoniais, įmaišykite pomidorų tyrę, trumpai patroškinkite, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kapotomis petražolėmis.
4. Kiaušinio trynį suplakite su pienu ir žiupsneliu druskos.
5. Išpjaukite iš tešlos maždaug 15 cm skersmens apskritus paplotėlius, dar šiek tiek pakočiokite, kad tešla būtų plonesnė.
6. Dėkite ant paplotėlio šaukštą įdaro, kraštus patepkite kiaušinio tryniu, sulenkite pusiau, užspauskite kraštą šakute.
7. Pyragėlį patepkite plaktu kiaušiniu. Sudėkite pyragėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kepkite 15–20 minučių 200ºC temperatūros orkaitėje. Tiekite su karštu sultiniu.
1. Į miltus sudėkite pjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą. Suformuokite rutulį ir suvyniokite į foliją. Dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą, vėliau iškočiokite.
2. Tešlą dėkite į pyragaičių formeles ir suformuokite krepšelius.
3. Kriaušes supjaustykite, sudėkite į krepšelius, pridėkite fetos sūrio ir užbarstykite sėklų mišiniu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Paruoškite tešlą: trynius ištrinkite su sviestu, druska, šafranu ir kelias šaukštais vandens. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, sėlenas ir suminkykite kietą tešlą. Ją suvyniokite į plėvelę ir mažiausiai 30 min. laikykite šaldytuve.
2. Paruoškite įdarą: gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, nustatykite pačią mažiausią ugnį, sudėkite smulkiai sukapotus svogūnus, sugrūstus česnakus ir 5 min. pakepinkite. Sudėkite stambiai sutarkuotas morkas, mažais kubeliais supjaustytas paprikas, susmulkintus pievagrybius ir kepkite dar 10 min. Tada sudėkite pupeles, kukurūzus, pasūdykite, pagardinkite pipirais, uždenkite ir troškinkite 15–20 min. Nukelkite nuo ugnies, suberkite duonos trupinius ir palikite ataušti.
3. Iš kuo ploniau iškočiotos tešlos dubenėliu išspauskite skritulius. Ant kiekvieno uždėkite po šaukštą įdaro ir šakute užspaudykite kraštelius.
4. Pyragėlius sudėkite į miltais pabarstytą skardą ir 180ºC karštumo orkaitėje kepkite 25–35 min.
1. Paruoškite sūrio įdarą. Smulkiai sutarkuokite brandintą sūrį, išsukite su feta ir rikota, įmaišykite vieną kiaušinio trynį, suberkite kapotus krapus ir nutarkuotas citrinos žieveles. Gerai išmaišykite ir bent 2 val. palaikykite šaltai.
2. Tešlą palaikykite kambario temperatūroje, šiek tiek pakočiokite ir supjaustykite vienodais stačiakampiais gabalėliais. Uždenkite drėgna šluoste, kad neapdžiūtų.
3. Ant tešlos gabalėlio dėkite šaukštelį sūrio įdaro, kraštus patepkite plaktu kiaušinio tryniu, susukite į ritinėlį, galus užspauskite. Pyragėlio viršų patepkite kiaušinio tryniu, pabarstykite sezamų sėklomis.
4. Išdėliokite pyragėlius ant popieriumi išklotos skardos ir kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje 15–20 min. Tiekite šiek tiek pravėsusius.
Kulinaro patarimas. Į sūrio įdarą dar galite įmaišyti juodųjų alyvuogių arba saulėje džiovintų pomidorų.
Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Į dubenį supilkite kefyrą, įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, cukraus, kepimo miltelių ir išplakite. Po truputį berkite miltus ir maišykite, kol tešla sutirštės ir galėsite minkyti rankomis. Paruoštą tešlą uždenkite ir palaikykite 20–30 minučių kambario temperatūroje.
2. Tarkuotus kopūstus užpilkite verdančiu vandeniu ir kelias minutes palaikykite, paskui nuvarvinkite ir nuspauskite rankomis, kad liktų kuo mažiau vandens. Kopūstus sumaišykite su faršu, smulkintu svogūnu, pipirais, žalumynais ir druska.
3. Tešlą plonai iškočiokite ant miltais pabarstytos lentelės, išpjaukite nemažus apskritimus, per vidurį dėkite įdaro ir sulenkę gerai užspauskite. Kraštus apspauskite šakutės dantukais. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų (aliejaus pilkite tiek, kad pyragėliai plaukiotų) ir ant nedidelės ugnies virkite pyragėlius.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Kriaušes nulupkite, atsargiai išpjaukite sėklalizdžius (vaisiuose turi atsirasti skylė per visą ilgį).
2. Tešlos lakštus apšlakstykite šaltu vandeniu, sudėkite vieną ant kito ir ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite 42 cm x 35 cm dydžio stačiakampį lakštą. Iš jo banguotu peiliu išpjaukite šešis 14 cm x 14 cm dydžio tešlos kvadratus. Juos aptepkite trynių ir pieno plakiniu.
3. Ant kiekvieno kvadrato uždėkite po kriaušę, į jos vidų pridėkite smulkintų riešutų, mėlynojo sūrio trupinių ir peletrūnų mišinio, apšlakstykite klevų sirupu. Tešlos kampus sukelkite virš kriaušių ir užspauskite.
4. Likusią tešlą iškočiokite ir iš jos 4 cm skersmens stikline išspauskite šešis skritulius. Juos uždėkite ant pyragėlių, lengvai prispauskite, aptepkite plaktu kiaušiniu.
5. Pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 35–40 minučių.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
- Sluoksniuotą bemielę tešlą šiek tiek pakočiokite ir supjaustykite vidutinio dydžio kvadratėliais (maždaug 10x10 cm). Jei norite, galite pjaustyti ir mažesniais ar didesniais kvadratėliais ar stačiakampiais, tačiau neparuoškite jų pernelyg didelių – jei pyragėlius tieksite kaip užkandžius, juos turi būti patogu valgyti rankomis.
- Paruoštus tešlos kvadratėlius perkelkite ant skardos. Palikite tarp pyragėlių kelių centimetrų tarpus.
- Kiaušinį išplakite ir plakiniu aptepkite sluoksniuotos tešlos paviršių.
- Kvadratėlių kraštus (apie 0,5 cm) užlenkite į vidinę pusę ir juos taip pat aptepkite plaktu kiaušiniu.
- Visą tešlos kvadratą, išskyrus užlenktus kraštus, subadykite šakute.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, kol gražiai apskrus.
- Kol tešlos pagrindas kepa, pasiruoškite pyragėlių įdarą. Rikotos sūrį sumaišykite su tarkuotu kietuoju sūriu, kiaušiniu, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
- Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Priklausomai nuo pyragėlių ir smidrų dydžio, perpjaukite smidrus į dvi ar tris dalis.
- Jei smidrai didesni ir storesni, su bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies ir pakaitinkite juos ant garų: puode užvirkite vandenį, o smidrus sudėkite į sietelį. Sietelį dėkite ant puodo su verdančiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir pagarinkite apie 5 minutes. Tuomet smidrus perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
- Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
- Tešlai apkepus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės. Jei tešlos kvadratėliai yra išsipūtę, paspauskite juos plokščiu įrankiu ar tiesiog delnu, kad paviršius, ant kurio dėsite įdarą, būtų lygus.
- Paruoštu sūrių kremu aptepkite visų pyragėlių paviršių, išskyrus kraštus.
- Ant viršaus gražiai išdėliokite smidrus ir po vyšninio pomidoro puselę. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol gražiai apskrus.
- Iškepusius pyragėlius patiekite šiltus arba šaltus.
- PARUOŠKITE TEŠLĄ. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Smulkinkite tešlą tarp pirštų tol, kol neliks sausų miltų ir gausite nemažus trupinius. Įmuškite kiaušinį ir sumaišykite. Supilkite ketvirtį puodelio vandens ir išmaišykite. Toliau pilkite vandenį palaipsniui, po ketvirtį puodelio, kol galėsite išminkyti vientisą, elastingą ir minkštą tešlą. Viso ingredientų sąraše nurodyto vandens kiekio gali neprireikti.
- Išminkytą tešlą perkelkite ant lygaus, švaraus, miltais pabarstyto paviršiaus. Padalyite tešlą į dvi dalis. Iš jos suformuokite apvalius kamuoliukus ir šiek tiek suplokite. Suvyniokite į maistinę plėlevę ir mažiausiai 2 val. dėkite į šaldytuvą.
- PARUOŠKITE ĮDARĄ. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite nedideliais gabalėliais kapotą svogūną ir kepkite, kol suminkštės – apie 2–3 minutes.
- Kol svogūnai kepa, supjaustykite vištos krūtinėlę mažais kubeliais. Tuomet suberkite į keptuvę ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Suberkite griežinėliais pjaustytus pievagrybius, šviežius špinatų lapelius ir sumaišykite. Pagardinkite džiovintų aitriųjų paprikų milteliais, druska ir juodaisiais pipirais. Kepkite, kol pievarybiai ir špinatai suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, atvėsinkite.
- PARUOŠKITE EMPANADAS. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
- Išimkite iš šaldytuvo pirmąją tešlos dalį ir iškočiokite tešlą į maždaug 45 cm skersmens ploną apvalų tešlos lakštą. Su dubenėliu, kibirėliu ar kitu apvaliu indu išspauskite maždaug 11–12 cm skersmens apskritimus ir perkelkite juos ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Iš vienos dalies tešlos turėtumėte gauti apie 15 tokių apskritimų. Tą patį pakartokite su antrąja tešlos dalimi.
- Kai visi tešlos apskritimai bus sudėlioti kepimo skardose, užpildykite juos įdaru. Imkite po valgomąjį šaukštą įdaro (stenkitės, kad nebūtų labai daug sulčių) ir dėkite jį į apskritimo centrą taip, kad iš kraštų liktų bent po 1 cm švarios tešlos. Būkite atsargūs ir nedėkite per daug įdaro ant tešlos apskritimų, nes tešla yra gana plona ir gali suplyšti. Tokiu atveju iškepusios empanados nebus tokios gražios.
Astos Černės nuotr. / Empanados su vištiena ir špinatais - Perlenkite tešlą per pusę į pusmėnulio formą. Kraštelius užspauskite šakute. Jeigu norite, galite kraštelius ne užspausti šakute, tačiau susukti kaip virtinukų.
Astos Černės nuotr. / Empanados su vištiena ir špinatais - Kai paruošite visas empanadas, išplakite kiaušinį. Patepkite juo pyragėlių paviršių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol jų paviršius taps gražios aukso spalvos.
- Išimkite iš orkaitės ir patiekite karštas. Taip pat galite atvėsinti iki kambario temperatūros ar net patiekti kaip šaltą užkandį. Skanaus!
1. Miltus išsijokite į dubenį, suberkite mieles, supilkite tirpintą pravėsusį sviestą, cukrų, druską, išplaktus kiaušinius, kambario temperatūros pieną ir užminkykite tešlą. Palikite valandai, kad pakiltų.
2. Vištienos kumpelius išvirkite pasūdytame vandenyje, atvėsinkite ir sumalkite.
3. Suberkite atitirpintus žirnelius, įberkite druskos, pipirų, supilkite sultinį ir išmaišykite.
4. Pakilusią tešlą išminkykite ir iškočiokite. Lakštą supjaustykite kvadratėliais, ant kiekvieno krėskite po šaukštą įdaro, sulenkite trikampiu, apspaudykite kraštus ir palikite pusvalandį, kad pakiltų.
5. Pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą ir aliejumi išteptą skardą, aptepkite plaktu kiaušiniu ir pašaukite į 200 laipsnių orkaitę 30–40 minučių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
1. Miltus supilkite į dubenį ir padarykite juose duobutę.
2. Pašildykite 150 ml vandens. Į duobutę įberkite cukraus, sutrupintas mieles, įpilkite 4 šaukštus šilto vandens. Mielių masę lengvai ištrinkite ir užberkite trupučiu miltų. Uždenkite ir palikite šiltai 20 minučių.
3. Į pakilusią minklę suberkite druską, supilkite likusį vandenį, 2 šaukštus aliejaus ir išsukite tešlą. Ją minkykite apie 10 minučių, vis pamušdami ir patempdami į ilgį.
4. Iš tešlos suvoliokite rutulį, jį aptepkite likusiu aliejumi, apdenkite ir bent 2 valandas laikykite šiltai.
5. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite.
6. Pievagrybius nuvalykite ir supjaustykite riekelėmis.
7. Cukiniją nuplaukite, perpjaukite išilgai pusiau ir supjaustykite pusgriežiniais.
8. Keptuvėje išleiskite sviestą, jame pakepinkite svogūnus, kol gražiai pagels, sukrėskite pievagrybius ir kepkite, kol iš jų išsiskirs sultys. Tada sudėkite cukinijas, pabarstykite druska, pipirais, daržovių prieskoniais ir patroškinkite, kol skystis išgaruos.
9. Nukėlę nuo ugnies įdarą atvėsinkite.
10. Tešlą dar kartą stipriai išminkykite, iškočiokite didelį lakštą, jį supjaustykite delno dydžio skrituliais.
11. Ant kiekvieno jų krėskite po šaukštą ar du įdaro, sulenkite per pusę kaip koldūnus, kraštus užspauskite.
12. Paruoštus pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir palikite apie 20 minučių. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje 15–20 minučių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
1. Į dubenį išsijokite miltus, jų viduryje padarykite duobutę.
2. Mieles ištrinkite su cukrumi.
3. Pieną pašildykite ir supilkite į puodelį ant mielių, maišykite, kol mielės ištirps.
4. Gautą tirpalą supilkite į duobutę miltuose ir maišykite, kol tešla pasidarys grietinės tirštumo. Tada apiberkite dubens šonuose likusiais miltais ir kildykite 15–20 minučių.
5. Kiaušinio trynį išsukite su tirpintu pravėsusiu margarinu ar sviestu.
6. Supilkite ant pakilusios minklės, apibarstykite druska ir suminkykite. Tešlą palikite 1 valandai, kad pakiltų.
7. Fermentinį sūrį smulkiai sutarkuokite, kiaulienos kumpį sumalkite.
8. Kitame inde sviestą išsukite su kiaušinio tryniu, suberkite sūrį, kumpį, migdolų dribsnius, pabarstykite druska, pipirais ir išmaišykite.
9. Tešlą iškočiokite ant miltuotos lentutės ir supjaustykite kvadratėliais.
10. Ant kiekvieno jų uždėkite po šaukštą įdaro, kampus užlenkite ir gerai užspauskite.
11. Pyragėlius sudėkite į sviestu pateptą skardą ir palikite pakilti dar apie 20 minučių. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė