Kaip teigia „Vilniaus duonos“ pranešime žiniasklaidai cituojama kulinarė, TV laidų vedėja ir knygų autorė Beata Nicholson, teisingai parinkus duoną ir priderinus ingredientus, baltymais savo organizmą galime praturtinti jau per pusryčius.
„Duonoje esantys įvairūs grūdai ir sėklos – moliūgų ar saulėgrąžų, taip pat linų sėmenys – ne tik ją pagardina, bet ir tampa baltymų šaltiniu. Tad atspėti, kokioje duonoje daugiausia baltymų, paprasta – kuo didesnis sėklų kiekis duonos riekelėje, tuo daugiau ten bus baltymų. Jei tokią duoną derinsime su kiaušiniu, varškės sūriu ar grūdėta varške, iš vakaro keptos mėsos griežinėliu, apsirūpinsime pakankamu kiekiu baltymų nuo pat ryto“, – sako B.Nicholson ir dalijasi 3 puikiais sumuštinių receptais.
Sumuštinis su avokadu
Ingredientai:
- sumuštinių duonos su sėklomis;
- avokadas;
- kiaušinis;
- alyvuogių aliejaus;
- po žiupsnelį druskos ir pipirų.
Gaminimas:
1. Avokado minkštimą sutrinkite šakute, pašlakstykite citrinos sultimis, trupučiu alyvuogių aliejaus, užberkite druskos, pipirų, jei norisi aštriau – uoginės paprikos žiupsnį. Viską išmaišykite ir tepkite ant duonos riekelių.
2. Kiaušinį išvirkite su „marškinėliais“ ar iškepkite keptuvėje ir „sodinkite“ jį ant sumuštinio viršaus. Jei norite paįvairinti skonį, galite sumuštinį pagardinti gabalėliu sūdytos lašišos.
Sumuštinis su fetos sūriu
Ingredientai:
- avižinės duonelės;
- fetos sūrio;
- mažų pomidoriukų arba vynuogių;
- saulėgrąžų daigų.
Gaminimas:
Ant duonos riekės užtepkite fetos sūrio, o ant viršaus uždėkite sultingo pomidoro griežinėlių ar per pusę perpjautų vynuogių. Kad sumuštinis būtų dar maistingesnis, jį galite papuošti saulėgrąžų daigais, žinoma, tiks ir kiti žalumynai.
Sumuštinis su burokėlių paštetu ir silke
Ruošiant šį gardų sumuštinį, paplušėti reiks kiek labiau. Tačiau verta – skonis toks puikus, kad puikiai tiks ir šventiniam stalui.
Ingredientai:
- viso grūdo duonos;
- sūdytos silkės filė;
- burokėlis;
- saujelė krapų;
- mėlynasis svogūnas;
- 1 valg. šaukšt. lazdynų riešutų;
- šlakelis alyvuogių aliejaus
- 1 valg. šaukšt. balzaminio acto;
- 1 arbat. šaukšt. sojų padažo;
- šlakelis vandens;
- žiupsnelis pipirų.
Gaminimas:
1. Įvyniotą į foliją burokėlį orkaitėje kepkite apie pusantros valandos, arba naudokite jau virtą.
2. Svogūną supjaustykite riekelėmis ir pakepinkite keptuvėje su šaukštu aliejaus.
3. Į virtuvinį kombainą supilkite riešutus ir susmulkinkite iki pat miltų, tuomet sudėkite burokėlį, svogūną, įpilkite aliejų, actą, vandens ir sojų padažą, taip pat pipirų ir druskos. Sumalkite – štai ir paštetas.
4. Pašteto tepkite ant duonos, o ant viršaus dėkite gabalėliais pjaustytos silkės. Galiausiai, apibarstykite krapais.