3 Deivydo Praspaliausko receptai: įdomi sriuba, troškinys ir kriaušių desertas

Artėjant šventėms išbandykite trejetuką receptų, kuriais dalijasi žinomas virtuvės šefas, restorano „Amandus“ sostinėje šeimininkas Deivydas Praspauliauskas. Gal kurią nors skanią idėją pritaikysite ir artėjančioms šventėms!
Deivydas Praspaliauskas ir jo ruošti patiekalai
Deivydas Praspaliauskas ir jo ruošti patiekalai / Dovilės Rozmanaitės-Bružienės, Mariaus Žičiaus nuotr.

Jaučių uodegų troškinys

Ingredientai:

  • 500 g jaučių uodegų;
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas;
  • 0,5 poro;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 200 g morkų;
  • 200 g salierų stiebų;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • kelios čiobrelių šakelės;
  • 3 laurų lapeliai;
  • 200 ml raudonojo vyno;
  • 400 ml jautienos sultinio;
  • 2 šaukštai pomidorų padažo;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • 1 šaukštas kapotų petražolių.

Gaminimas:

1. Prieš pradėdamas gaminti Deivydas įjungia orkaitę įkaisti iki 150 laipsnių.

2. Jaučių uodegas supjausto stambiais gabalėliais. Nulupa ir plonais griežinėliais supjausto svogūną, susmulkina porą ir česnakus. Morkas ir salierus stambiai supjausto.

3. Didelėje keptuvėje įkaitina alyvuogių aliejų ir kepa jaučių uodegas ant vidutinio stiprumo ugnies apie 10 minučių, kartkartėmis apversdamas, kol mėsa pasidaro tamsiai rudos spalvos, tada perkelia į vidutinio gylio indą. Toje pačioje keptuvėje ant silpnos ugnies, nuolat pamaišydamas, kepa svogūnus, porus, česnakus, morkas ir salierus apie 10 minučių – kol suminkštėja ir lengvai paruduoja.

4. Pakepintas daržoves sudeda ant jautienos, įdeda čiobrelių ir laurų lapų. Įmaišo vyno, supila jautienos sultinį, įdeda pomidorų padažo. Pagardina druska ir pipirais. Indą uždengia folija ir troškina mėsą orkaitėje apie 3 valandas. Įpusėjus troškinimo laikui, pamaišo.

5. Po 3 valandų mėsa turėtų kristi nuo kaulų, o padažas būti tirštas. Virtuvės šefas iškelia indą iš orkaitės ir sudeda jaučių uodegų gabalėlius į lėkštę, atideda į šalį ir šiek tiek palaiko šiltai. Tada išdalija mėsą į šešias lėkštes ir užpila šiek tiek padažo, prieš tai nugriebęs ant jo paviršiaus susidariusius riebalus. Pabarsto smulkintomis petražolėmis ir patiekia su bulvių koše bei garuose virtomis daržovėmis.

Dovilės Rozmanaitės-Bružienės nuotr./Jaučio uodegų troškinys
Dovilės Rozmanaitės-Bružienės nuotr./Jaučio uodegų troškinys

Topinambų sriuba

„Šią sriubą visai paprasta paversti vegetariška, jei sultinį pakeisite daržoviniu, o vietoj keptų krevečių naudosite grybus ar daržoves. Jei vis dėlto norisi mėsiškos sriubos, galite rinktis paukštienos ar jautienos sultinį“, – pataria Deivydas.

Ingredientai:

  • 500 g topinambų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 100 g porų;
  • 1 obuolys;
  • sviesto, kepimui;
  • 1 l žuvų sultinio;
  • 1 sauja čiobrelių;
  • 100 ml grietinėlės (35 proc. riebumo);
  • 1 citrina;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

garnyrui:

  • 100 g topinambų;
  • 100 g krevečių;
  • 100 g lašišos;
  • 50 ml baltojo vyno.

Gaminimas:

1. Česnakus Deivydas nulupa ir sutrina, porus ir obuolį susmulkina. Viską suberia į gilią keptuvę su sviestu ir kepa 2–3 minutes. Tada sudeda nuluptus ir susmulkintus topinambus ir kepina dar 4–5 minutes.

2. Viską perkelia į puodą, užpila sultiniu ir leidžia užvirti. Kiek sumažinęs ugnį suberia čiobrelius ir verda dar 15–17 minučių. Iki virimo pabaigos likus keletui minučių, supila grietinėlę.

3. Nuo citrinos nutarkuoja žieveles – jos bus skirtos garnyrui, tada išspaudžia sultis.

4. Kiek pravėsusią sriubą Deivydas rankiniu trintuvu atsargiai sutrina ir pagardina citrinos sultimis, druska bei pipirais.

5. Keptuvėje, kurioje kepė česnakai, obuoliai ir porai, ištirpina šiek tiek sviesto ir 2–3 minutes pakepina garnyrui skirtus nuluptus ir susmulkintus topinambus. Suberia krevetes ir lengvai pasmulkintą lašišą, pakepina dar porą minučių. Supila vyną, suberia citrinos žieveles ir troškina, kol skystis išgaruoja. Nukelia garnyrą nuo kaitros ir deda tiesiai į lėkštę su sriuba.

Dovilės Rozmanaitės-Bružienės nuotr./Topinambų sriuba
Dovilės Rozmanaitės-Bružienės nuotr./Topinambų sriuba

Karamelizuotos kriaušės

Ingredientai:

  • 5 kriaušės;
  • 6 šaukštai klevų ar agavų sirupo;
  • 180 ml baltojo vyno;
  • žiupsnelis Sičuano pipirų.

Gaminimas:

1. Kriaušes virtuvės šefas nulupa ir supjausto per pusę. Išima sėklas.

2. Sudeda vaisius į kepimo indą ir apšlaksto sirupu bei vynu. Apibarsto pipiriukais.

3. Kepa iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Kas 15 minučių kriaušes pavarto, kad vienodai keptų. „Skaniausia ragauti su naminiais ledais arba pagardinti pusryčių košę“, – pataria Deivydas.

Dovilės Rozmanaitės-Bružienės nuotr./Karamelizuotos kriaušės
Dovilės Rozmanaitės-Bružienės nuotr./Karamelizuotos kriaušės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų