Senovės lietuvių kultūroje Milda buvo meilės, laisvės ir piršlybų deivė, kuriai pagerbti skirta šventė kasmet minima gegužės 13-ąją. Pagal senovės tradicijas, šią dieną įprasta dedikuoti meilei ir sužadėtuvėms, taip pat tikima, kad Mildos diena ypač palanki norint pratęsti giminę.
„Meilės deivę savo kultūroje turėjo kiekviena senovės tauta. Graikų kultūroje tai Afroditė, romėnų kultūroje – Venera. Savo ruožtu senovės lietuviai savąją deivę labai gerbė: skaičiuojama, kad dabartinėje Lietuvos teritorijoje stovėjo bent trys puošnios Mildai skirtos šventyklos“, – sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas. Ta proga jis dalinasi 3 puikių tradicinių desertų receptais.
Obuolių sluoksniuotinis
Ingredientai:
- 2 stiklinės miltų;
- 2 kiaušiniai;
- 4 obuoliai;
- 100 g sviesto;
- sodos;
- cinamono;
- cukraus.
Gaminimas:
1. Iš miltų, kiaušinių ir sodos išminkykite tešlą ir ją plonai iškočiokite.
2. Ant tešlos išdėliokite skiltelėmis pjaustytus obuolius, apiberkite cukrumi ir cinamonu, uždėkite šiek tiek sviesto ir viską uždenkite tešla.
3. Tuomet vėl dėliokite obuolius, apiberkite cukrumi, cinamonu, uždėkite sviesto... Taip kartokite tiek kartų, kiek norite turėti sluoksnių, viršuje palikdami tešla nedengtus obuolius.
4. Desertą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, o jam iškepus darsyk apibarstykite cukrumi.
Plikyta boba
Ingredientai:
- 2 stiklinės pieno;
- 1 kg miltų;
- 75 g mielių;
- 10 kiaušinių trynių;
- 150 gramų miltinio cukraus;
- 150 gramų sviesto;
- pusė lazdelės vanilės;
- 100 g razinų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 200 gramų cukrinukų, papuošimui.
Gaminimas:
1. Dalį miltų užpilkite stikline verdančio vandens ir suplakite į skystoką tyrę.
2. Tyrei ataušus, mieles ištirpinkite stiklinėje pieno, suberkite 250 gramų miltų, ir išmaišykite. Uždengę gautą tešlą rankšluosčiu, palaikykite ją šiltai, kol iškils, o per tą laiką išplakite kiaušinių trynius ir cukrų, kol masė virs putomis.
3. Vėliau šią masę užpilkite ant iškilusios tešlos, taip pat įpilkite likusius miltus ir pieną, druską bei kitus prieskonius ir, gerai išmaišę, imkitės minkyti.
4. Ant išminkytos tešlos supilkite ištirpdytą sviestą ir leiskite tešlai dar labiau iškilti.
5. Kol tešla kyla, pasiruoškite kepimo formą: jos šonus ir dugną ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais.
6. Tešlai iškilus, į kepimo formą dėkite jos tiek, kad užpildytų ne daugiau pusės formos tūrio. Leiskite tešlai pakilti lig pat formos viršaus, ir tuomet pašaukite kepti.
7. Plikytą bobą kepkite maždaug valandą, 180 laipsnių temperatūroje.
8. Valgykite tik kepiniui visai atšalus, o prieš skanaujant galima papuošti cukrinukais.
Medaus tortas
Ingredientai:
- 5 kiaušiniai;
- 5 valg. šaukšt. medaus;
- 125 g cukraus;
- 600 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. sodos;
- 1 valg. šaukšt. meduoliams skirto prieskonių mišinio.
kremui:
- 0,75 l grietinės;
- 1 citrinos žievelė;
- 300 g miltinio cukraus.
sulaistymui:
- 1 stiklinė stiprios, citrinos sultimis, cukrumi ir romu pagardintos arbatos.
Gaminimas:
1. Laikydami indą karštame vandenyje, iki tirštos, bet purios masės suplakite kiaušinius, cukrų ir medų.
2. Suberkite miltus, parūgštintame vandenyje ištirpdytą sodą bei prieskonius, ir užminkykite tešlą. Padalinkite ją į keturias dalis ir iš kiekvienos jų iškočiokite po paplotį.
3 Kepkite papločius orkaitėje apie 10 minučių. Papločiams iškepus, sulaistykite juos arbata.
4. Pasiruoškite kremą: gerai atšaldytą grietinę išplakite su cukrumi, kol masė taps puri.
5. Gautu kremu pertepkite torto papločius ir suslėgę palaikykite šaltoje vietoje.
6. Tortą galite puošti pagal pageidavimus – riešutais, uogiene, cukrinukais ar bet kuo, ką tik mėgstate jūs ir jūsų mylimas žmogus.