Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

3 desertai mamai: po receptą pradinukams, kiek patyrusiems ir nebijantiems iššūkių

Sekmadienį švenčiame Mamos dieną, vieni važiuosime į svečius, kiti skambinsime ir sveikinsime, o kai kas gal net ruoš mamai pusryčius. Jei tik turit galimybę mamą pavaišinti savo ruoštu skanėstu, nedvejokit ir tą padarykit. O mes siūlome skirtingų sudėtingumo lygių desertus – ir pradinukams, ir prakutusiems virtuvėje!
Desertai Mamos dienai
Desertai Mamos dienai / Vida Press, tinklaraščio nuotr.

Pradinukams: nekeptas bananų ir meduolių desertas

Ingredientai:

  • 10–12 minkštų meduolių (labai tinka daugeliui žinomo populiaraus lietuviško gamintojo);
  • 3 gerai sunokę, bet nepernokę bananai;
  • 1 stiklinė grietinės (geriau riebesnės);
  • 2–3 valg. šaukšt. cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Bananus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Dubenėlyje grietinę išsukite su cukraus pudra. Kitame dubenyje smulkiai sutrupinkite meduolius – patogiausia tai daryti tiesiog rankomis.

2. Imkite indą, kuriame sluoksniuosite desertą – tai gali būti bet koks vidutinio dydžio dubuo aukštesniais kraštais (gražu, jei jis stiklinis). Pirmiausia ant dubens dugno berkite meduolių sluoksnį, tada visą jį padenkite bananų griežinėliais, po to dėkite saldžios grietinės sluoksnį, vėl kartokite iš pradžių, kol sunaudosite visus ingredientus, viršutinis sluoksnis tebūnie meduolių, tačiau patiekiant ant jo dar uždekite kelis bananų griežinėlius – bus gražiau.

3. Taip susluoksniuotą desertą dėkite kelioms valandoms ar nakčiai į šaldytuvą. Per tą laiką ingredientai susigulės, meduolių trupiniai sudrėks. Šį desertą lygiai taip pat galite sluoksniuoti ir nedideliuose atskiruose indeliuose.

Vida Press nuotr./Bananinis desertas
Vida Press nuotr./Bananinis desertas

Kiek patyrusiems: vyniotinis su kremine varške

Ingredientai:

biskvitui:

  • 4 kiaušiniai;
  • 4 valg. šaukšt. cukraus;
  • 4 valg. šaukšt. miltų;
  • šlakelis vanilės ekstrakto.

įdarui:

  • 150 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 180 g desertinės varškės arba varškės su šiek tiek cukraus;
  • 1/2 indelio saldinto kondensuoto pieno;
  • šlakelis vanilės ekstrakto;
  • šlakelis tiršto likerio (nebūtina).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.

2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.

3. Kiaušinių trynius labai gerai (iki baltumo) išplakite su cukrumi ir vanile, tada suberkite miltus ir viską labai gerai išsukite.

4. Atskirai iki standžių glotnių putų išplakite baltymus (pavertus dubenį, jie turi nekristi), tada atsargiai įmaišykite juos į trynių masę.

5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, tada supilkite biskvito masę ir dėkite į orkaitę 10–14 min. Iškepusį biskvitą dar karštą iškart susukite į ritinėlį (kartu su kepimo popieriumi) ir palikite atvėsti.

6. Kol keps biskvitas, pasiruoškite įdarą: kambario temperatūros sviestą gerai išplakite plakikliu, tada iš lėto ir po truputį pilkite kondensuotą pieną nuolat plakdami iki vientisos masės. Galiausiai sudėkite pertrintą varškę su šlakeliu vanilės ir likerio. Viską gerai išmaišykite.

7. Biskvitui atvėsus išvyniokite, atsargiai nuimkite kepimo popierių, patepkite vidinę pusę įdaru ir vėl suvyniokite.

8. Dėkite į šaldytuvą bent porai valandų, o prieš ragaujant apibarstykite cukraus pudra ir bent 10 min. palaikykite kambario temperatūroje, kad įdaras šiek tiek suminkštėtų.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Vyniotinis
Tinklaraščio archyvo nuotr./Vyniotinis

Nebijantiems šiokių tokių iššūkių: baskų sūrio pyragas

Ingredientai:

  • 650 g kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“);
  • 220 g cukraus;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė;
  • 5–6 lašai vanilės ekstrakto arba 0,5 arbat. šaukšt. vanilės pastos;
  • žiupsnis druskos;
  • 4 vidutinio dydžio kiaušiniai ir 1 trynys;
  • 250 ml plakamosios grietinėlės;
  • 150 ml riebios grietinės;
  • 30 g kukurūzų krakmolo (iš bėdos galima naudoti ir bulvių, tačiau kukurūzų geriau, o ir jo nusipirkti nesunku).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros, orkaitės groteles dėkite tokiame aukštyje, kad pyragas kepdamas būtų per vidurį. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, nieko tokio, jei šonuose popierius susigarunkščiuos, pyrago šonai ir turi būti žaviai netvarkingi.

2. Į elektrinio virtuvės kombaino indą sukrėskite kreminį sūrį, berkite cukrų ir paplakite keliolika sekundžių, kol ingredientai susimaišys. Suberkite nutarkuotą citrinos žievelę, supilkite vanilę ir dar kelias sekundes paplakite.

3. Kiaušinius muškite į atskirą dubenį, pilkite čia ir papildomą trynį (baltymą galite naudoti kitiems patiekalams ar užšaldyti ateičiai), paplakite viską šakute, tačiau ne itin intensyviai – tik kad tryniai susimaišytų su baltymais, nereikia, kad plakinys suputotų.

4. Vėl įjungę plakimo režimą supilkite kiaušinius plona srovele į sūrio ir cukraus mišinį, paplakite tik tiek, kad viskas susijungtų, tada supilkite ir grietinėlę, sukrėskite grietinę, dar paplakite – mišinys bus gana skystas, taip ir turi būti, nepamirškite nugrandyti jo nuo sienelių.

5. Įsijokite į mišinį krakmolą, berkite druskos, lengvai paplakite, kad viskas tolygiai pasiskirstytų. Pyrago masė paruošta. Supilkite ją į paruoštą kepimo formą. Tada stuktelėkite ją į stalo ar spintelės kraštą, kad paviršius būtų kuo lygesnis, pasišalintų galintys joje būti oro burbuliukai.

6. Dėkite į orkaitę ir kepkite 45 min. Per tą laiką viršus taps tamsiai rudas, ne veltui pyragas ir vadinamas „degintu“, kraštai sutvirtės, tačiau centras dar bus drebantis. Išjunkite orkaitę ir palikite joje pyragą dar 15 min. Tada išimkite formą iš orkaitės ir leiskite kepiniui atvėsti kambario temperatūroje. Vėliau su visa kepimo forma dėkite nakčiai ar bent pusdieniui į šaldytuvą.

7. Prieš pjaustant pyragą palaikykite jį kambario temperatūroje 15–30 min. Atsargiai atsekite ir nuimkite kepimo formos kraštą, atlupkite prikibusį kepimo popierių ir tiekite.

123RF.com nuotr./Degintas baskų sūrio pyragas
123RF.com nuotr./Degintas baskų sūrio pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas