Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, sako, kad turbūt ne vienas esame atsidūrę situacijoje, kai pasigaminome visus tradicinius patiekalus – uogienes, daržovių troškinius, sriubas – o vienas užsilikęs moliūgas, regis, taip ir bus nepanaudotas. Esminis klausimas – kur jį dėti? Maisto ekspertė siūlo neskubėti jo atiduoti šeimos nariams ar kaimynams, o panaudoti desertui, kuriuo pradžiuginsite visus.
„Virtuvėje dažnai besisukančiam žmogui jau seniai žinoma, kad daržovės nebėra vien tradicinių patiekalų su mėsa ar žuvimi ingredientas. Jų panaudojimo galimybės yra gerokai platesnės. Moliūgas taip pat ne išimtis – ši daržovė puikiai įkomponuojama į pusryčių meniu, pavyzdžiui, ruošiant omletą, košę ar sveikuolišką kokteilį, o taip pat gaminant saldžius gaminius“, – pasakoja maisto žinovė.
Anot V.Juodkazienės, artėjanti Helovino šventė yra puikus metas išbandyti moliūgus gaminant desertus savo atžaloms, juos pačius įtraukiant į šį procesą. „Šiais metais Heloviną, tikriausiai, švęsime siauresniame rate, bet tai puiki proga atrasti ar sukurti naujas savo šeimos tradicijas. Saldžių patiekalų gaminimas kartu gali būti viena jų“, – teigia maisto ekspertė.
Ji siūlo kartu su atžalomis pagaminti pyragą, saldainius, taip parodant vaikui, kad gaminimas namie gali būti malonumas. Galiausiai, visi kartu galėsite mėgautis sveikesne saldumynų alternatyva ir be didelių pastangų padidinsite suvartojamų daržovių kiekį.
Moliūginiai saldainiai
Ingredientai:
- 1 kg moliūgo;
- 250 g rudojo cukraus;
- 1 citrina;
- 1 mažas apelsinas.
Gaminimas:
1. Gabaliukais supjaustytą moliūgą užberkite cukrumi ir palaikykite per naktį.
2. Atsiradus sultims moliūgus išgriebkite, o į cukraus sirupą įtarkuokite citrinų ir apelsinų žieveles, įspauskite vaisių sultis.
3. Užvirintą karštą sirupą užpilkite ant moliūgų. Palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 16 valandų. Praėjus nurodytam laikui viską su sirupu ir moliūgo gabalėliais virkite kaip uogienę. Atkreipkite dėmesį, kad moliūgai neištižtų.
4. Vėliau moliūgų gabaliukus išimkite ir džiovinkite orkaitėje 70°C laipsnių temperatūroje, kol jie bus norimos tekstūros.
Pyragas su moliūgu ir cinamonu
Ingredientai:
- 500 g moliūgo;
- 250 g speltų miltų;
- 150 g rudojo cukraus;
- 3 kiaušiniai;
- 150 g sviesto;;
- 100 g riešutų
- 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 3 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 2 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus.
Gaminimas:
1. Kiaušinius kartu su cukrumi gerai išplakite, vėliau įdėkite sviestą ir plakite iki vientisos masės.
2. Tuo metu moliūgą smulkiai sutarkuokite, apšlakstykite citrina, apibarstykite cinamonu. Viską įmaišykite į kiaušinių masę. Pamažu berkite miltus su kepimo milteliais, galiausiai įmaišykite smulkintus riešutus.
3. Viską gerai sumaišykite ir gautą masę dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą. Iki 170°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite 60 min. tol, kol paviršius gražiai paruduos.
Purūs vafliai su moliūgu
Ingredientai:
- 1 stiklinės speltų; miltų
- 1 stiklinė moliūgų tyrė;
- 1 stiklinė pieno;
- 2 kiaušiniai;
- 40 g tirpinto sviesto;
- 3 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. imbiero;
- tarkuoto ar malto muskato (pagal skonį).
Gaminimas:
1. Miltus, cukrų, krakmolą ir prieskonius išmaišykite, gerai persijokite.
2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų, pastaruosius išplakite iki standžių putų, o trynius, pieną, moliūgo tyrę gerai išplakite šakute. Į gautą masę pilkite sviestą, suberkite sausus ingredientus ir išmaišykite.
3. Maišykite tol, kol neliks sausų miltų, sudėkite išplaktus baltymus ir viską dar kartą permaišykite.
4. Kepkite įkaitintoje vaflinėje, patiekite su agavų, klevų sirupu, šaldytomis ar šviežiomis uogomis.