„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

3 įdomūs pyragai: veganiškas, be pridėtinio cukraus ir be glitimo

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje minima pyragų diena, kai visi kviečiami kepti pyragus ir už sutartą kainą pardavinėti kolegoms, bičiuliams, mokslo draugams ar net kaimynams, o surinktas lėšas paaukoti geram tikslui. Tačiau niekas nedraudžia šios gražios misijos pratęsti ir kitą dieną.
Obuolių pyragas
Obuolių pyragas / 123RF.com nuotr.

Pranešime žiniasklaidai „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi trijų pyragų receptais. Jie ne tik nustebins skoniu, tačiau tiks ir pasirinkusiems tam tikrą mitybos būdą.

„Beveik visus pyragus ir tortus galima pagaminti be glitimo, svarbu, pasirinkti tinkamą miltų mišinį ir eksperimentuoti. Norint pagaminti saldėsį be pridėtinio cukraus pakaks jį pakeisti natūraliu sirupu – agavų, datulių, klevų ar kitu“,– pastebi B.Baratinskaitė.

Becukris riešutų ir kakavos pyragas

Ingredientai:

pyrago pagrindui:

  • 70 g natūralaus riešutų sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 2 kiaušiniai;
  • šlakelis vanilės ekstrakto;
  • 140 g riešutų miltų (pavyzdžiui, migdolų);
  • žiupsnelis kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 30 ml agavų sirupo.

šokoladiniam įdarui:

  • 9 g agaro (angliškai – Agar agar) miltelių;
  • 30 ml šalto vandens;
  • 45 ml verdančio vandens;
  • 85 g natūralios kakavos;
  • 400 g šaltos plaktos grietinėlės;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 65 ml agavų siurpo.

Gaminimas:

1. Pašildykite mikrobangų krosnelėje ar puode riešutų sviestą ir sviestą, kol konsistencija taps skysta, gerai išmaišykite iki vientisos masės. Tuomet įpilkite vanilės ekstrakto, agavų sirupo, įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite, sudėkite likusius pyrago pagrindui reikalingus ingredientus, išmaišykite.

2. Įspauskite tešlą į kepimo indą – jo pagrindą ir kraštus, subadykite apačią šakute ir kepkite iki 160°C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių. Iškeptą pyrago pagrindą gerai atvėsinkite.

3. Pyrago įdarui pagaminti pirmiausia agaro miltelius ištirpinkite šaltame vandenyje ir palaikykite kelias minutes, tuomet pilkite verdantį vandenį ir maišykite, kol agaro milteliai visiškai ištirps, atvėsinkite.

4. Sumaišykite agavų sirupą su kakava, tuomet sudėkite plaktą grietinėlę ir vanilės ekstraktą, lengvai išmaišykite, bet neplakite. Supilkite vandenyje ištirpintus agaro miltelius ir gerai išmaišykite.

5. Sudėkite įdarą į atvėsusį pyrago pagrindą ir atšaldykite šaldytuve prieš patiekiant bent 4 valandas.

Pastaba: jeigu pyragas nėra toks saldus, kokio norite, jį galite gardinti apliedami agavų ar kitu sirupu, tarkuotu šokoladu ar saldžia plakta grietinėle bei uogomis.

Shutterstock nuotr. /Tartaletė
Shutterstock nuotr. /Tartaletė

Veganiška citrinų tartaletė

Ingredientai:

pyrago pagrindui:

  • 155 g miltų;
  • 75 g augalinio sviesto;
  • 35 g cukranendrių cukraus;
  • 15 g šalto vandens.

citrininiam užpildui:

  • 420 g kokosų kremo;
  • 50 g cukranendrių cukraus;
  • 80 g citrinų sulčių su tarkuota žievele;
  • 35 g kukurūzų krakmolo arba jų miltų;
  • 30 g augalinio sviesto arba kokosų aliejaus;
  • žiupsnelis ciberžolės.

Gaminimas:

1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Maždaug 20 cm tartaletės kepimo formą ištepkite augaliniais riebalais.

2. Sumaišykite visus pyrago pagrindui reikalingus ingredientus. Jeigu tešla atrodo per trupi, įpilkite šiek tiek vandens ir maišykite tol, kol tešla taps lanksti. Jeigu tešla per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų. Jeigu laiko ar noro ruošti tešlą nėra, ją galite pakeisti šaldyta bemiele tešla, tačiau būtinai atkreipkite dėmesį į etiketėje pateikiamą sudėtį.

3. Ant miltais nubarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą iki 5 mm storio lakšto, uždėkite ją ant riebalais išteptos tartaletės kepimo skardos ir prispauskite prie kraštų, nupjaukite kyšančius iš kepimo formos kraštelius. Pyrago pagrindo apačią subadykite šakute ir įdėkite į įkaitintą orkaitę kepti apie 10-15 minučių, kol pyrago pagrindas gražiai paruduos. Išėmus iš orkaitės pagrindui leiskite atvėsti kepimo inde.

4. Citrininiam įdarui skirtus ingredientus suberkite į nedidelį prikaistuvį ir maišykite kaitindami, kol nebeliks kukurūzų krakmolo ar miltų gumuliukų, tuomet sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir kaitinkite apie 5-10 minučių ir nuolat maišykite. Citrinų įdaras turėtų greitai sutirštėti, o jeigu vis dėlto įdaras neišėjo vientisas, suplakite jį dar plaktuvu.

5. Kol įdaras dar karštas, supilkite jį ant pyrago pagrindo ir leiskite atvėsti kambario temperatūroje, o atvėsus perkelkite į šaldytuvą bent 3 valandoms.

6. Puoškite tartaletę uogomis ar augaline grietinėle. Ši tartaletė, uždengta ir laikoma šaldytuve, nesuges net 5 dienas.

„Scanpix“ nuotr./Citrinų tartaletė
„Scanpix“ nuotr./Citrinų tartaletė

Obuolių pyragas be glitimo

Ingredientai:

  • 7 vidutinio dydžio obuoliai;
  • 260 g sviesto;
  • 200 g cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • vanilinio cukraus;
  • 360 g miltų mišinio be glitimo;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Keptuvėje ištirpinkite 60 g sviesto ir jame ant vidutinės kaitros troškinkite obuolių skilteles, jiems suminkštėjus, suberkite 50 g cukraus, šiek tiek vanilinio cukraus ir cinamono ir troškinkite ant vidutinės kaitros nuolat pamaišant.

2. Atskirai ištirpinkite 200 g sviesto ir tuomet įmuškite 2 kiaušinius, įberkite 150 g cukraus, vanilinio cukraus, viską išmaišykite. Į masę suberkite persijotus 360 g miltų bei kepimo miltelius.

3. Keptus obuolius suberkite į pyrago masę, lengvai išmaišykite. Jeigu tešla atrodo per tiršta, galite įpilti šlakelį pieno ar grietinėlės.

4. Supilkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą, kepkite apie 45 minutes iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.

Šiame pyrage nesijaučia obuolių, nes jie yra troškinti, tad iškepusio pyrago konsistencija yra itin maloni ir vientisa. Kaip ir visi obuolių pyragai, šis puikiai dera su ledais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs