Kaip pranešime žiniasklaidai pastebi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas, nors Lietuvoje galima įsigyti visko – nuo jau paruoštų, marinuotų burokėlių ir raugintų agurkų iki spanguolių džemo, konservuotų kaparėlių, mangų ar imbierų čatnio, konservavimas ir marinavimas yra puiki galimybė eksperimentuoti, leistis į savarankiškas „skonių keliones“.
Mėgstantiems išbandyti savo jėgas ir naujoves, jis siūlo tris skonių derinius. Šie gardėsiai nustebins ir bus skanūs tiek vos pagaminti, tiek išlaikyti ir ilgesnį laikotarpį.
Vyšnių pagardas mėsai ir sūriams
Ingredientai:
- 500 g vyšnių be kauliukų;
- 150 g cukraus;
- 5 valg. šaukšt. obuolių acto;
- 1 svogūnas;
- 0,5 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- žiupsnelis druskos;
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių miltelių.
Gaminimas:
1. Į puodą suberkite vyšnias, cukrų ir susmulkintą svogūną. Leiskite įkaisti iki virimo ir pamaišykite. Tada ant nedidelės ugnies virkite 30–40 min. kol masė sutirštės.
2. Į karštą masę įpilkite actą ir suberkite prieskonius – cinamoną, pipirus, druską, gvazdikėlius, taip pat garstyčias. Nuolat maišydami pakaitinkite dar kelias minutes ir išjunkite viryklę. Pagardą išpilstykite į švarius, orkaitėje iškaitintus stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais. Palikite atvėsti.
Pagamintą vyšnių pagardą geriausia laikyti šaldytuve arba vėsiame rūsyje. Jis tiks ir prie mėsos kepsnių, ir prie įvairių sūrių.
Agurkų ir citrinos derinys
Ingredientai:
- 2 kg šviežių trumpavaisių agurkų;
- 1 citrina;
- 3 stiklinės vandens;
- 3–4 valg. šaukšt. druskos;
- 1 stiklinė cukraus;
- 3 valg. šaukšt. 30 proc. acto;
- sauja krapų.
Gaminimas:
1. Į verdantį vandenį sumeskite griežinėliais supjaustytą citriną, supilkite druską, cukrų ir maišykite kol ištirps. Tada įpilkite actą ir leiskite marinatui atvėsti.
2. Nulupkite agurkus, supjaustykite ir apibarstykite susmulkintais krapais.
3. Užpilkite atvėsusį marinatą ant agurkų ir maždaug parą palaikykite šaldytuve, o tada salotas sudėkite į švarius stiklainius ir užsukite. Paruoštas gėrybes laikykite šaltai – rūsyje arba šaldytuve.
Slyvos su šokoladu
Ingredientai:
- 1 kg supjaustytų slyvų be kauliukų;
- 500 g uogienei skirto cukraus;
- 160 g juodojo šokolado.
Gaminimas:
1. Slyvas nuplaukite, supjaustykite ir išimkite kauliukus. Sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir suverskite į puodą. Pakaitinkite iki užvirs, o tada, lėtai maišant, supilkite cukrų. Pavirkite dar 15 minučių (jeigu naudojate ne uogienėms skirtą cukrų – virkite ilgiau, apie valandą, ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydami). Nugriebkite paviršiuje susidarančias putas.
2. Kai virimo laikas baigsis, nuimkite puodą nuo viryklės ir sumeskite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą, išmaišykite, kad jis ištirptų. Palikite masę pusvalandžiui, kad pravėstų.
3. Uogienę išpilstykite į šiltus ir švarius stiklainėlius, tada palikite, kad galutinai atvėstų ir sustingtų. Vėsioje vietoje ši uogienė gali išsilaikyti iki pat Kalėdų ir tapti saldžiu vasaros prisiminimu.