Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, slyvos išties itin plačiai naudojamos kulinarijoje: iš jų gaminamos sultys, kompotai. Šie vaisiai puikiai tinka pyragų, keksiukų, tartalečių gamybai. Iš jų gaminami gaivūs sorbetai. Slyvomis galima gardinti įvairiausius padažus, gaminti salsas, salotas, išskirtinio skonio pridėti plovams ar kitiems ryžių ar kuskuso patiekalams.
Be to, slyvos ypatingai tinka prie paukštienos ar kiaulienos, baltos žuvies patiekalų. Džiovintomis slyvomis populiaru įdaryti vištieną arba gaminti slyvomis įdarytus kiaulienos suktinukus. Iš slyvų verdami džemai, kurie puikiai tinka prie saldžių blynų, varškėčių ar vaflių, ir čatniai, kuriais gardinami sūriai ar mėsos patiekalai.
Kepimui ant grilio geriausia yra rinktis kietokas slyvas, kepamos tokio tipo slyvos nesubyrės.
Pastaruoju metu sparčiai populiarėja ir ant grilio keptos, karamelizuotos slyvos, kurios dera ne tik su ledais, maskapornės sūriu ir plakta grietinėle, bet ir yra puikus garnyras kiaulienos arba paukštienos patiekalams. Kaip teigia ekspertė, kepimui ant grilio geriausia yra rinktis kietokas slyvas, kepamos tokio tipo slyvos nesubyrės.
J.Sabaitienė siūlo ir 3 nepaprastus patiekalus su slyvomis.
Kiaulienos kepsniai su slyvų ir svogūnų padažu
Ingredientai:
- kiaulienos kepsnių;
- 1/2 puodelio raudonojo vyno acto;
- alyvuogių aliejaus;
- 4 plonai supjaustytos slyvos;
- 1/2 plonais griežinėliais supjaustyto raudonojo svogūno;
- 1 valgomasis šaukštas balzamiko acto;
- 2 valgomieji šaukštai rudojo cukraus;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 1 šaukštelis garstyčių;
- sauja gargžarsčių;
- kelios šakelės šviežių čiobrelių;
Gaminimas:
1. Kiaulienos kepsnius sudėkite į indą ir užpilkite juos puse puodelio raudonojo vyno acto.
2. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite didelę keptuvę. Į ją įpilkite šaukštą aliejaus. Sudėkite supjaustytus svogūnus, slyvas ir viską kelias minutes patroškinkite. Vėliau ant slyvų ir svogūnų užberkite kelis šaukštus cukraus ir balzamiko acto. Viską dar kelias minutes patroškinkite, pagardinkite slyvas ir svogūnus druska ir pipirais ir palikite atvėsti.
3. Ant didelės kaitros įkaitinkite švarią, lengvai aliejumi pateptą keptuvę. Kepsnius išimkite iš acto, pagardinkite juos druska bei pipirais ir kepkite po 4 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusią mėsą išimkite iš keptuvės ir leiskite jiems „pailsėti“.
4. Galiausiai nedideliame indelyje išplakite šaukštą raudonojo vyno acto su garstyčiomis, keliais šaukštais aliejaus ir druska bei pipirais. Paruoštą padažą užpilkite ant gražgarsčių ir viską išmaišykite.
5. Paruoštas salotas dėkite į lėkštę, ant viršaus uždėkite kiaulienos kepsnį ir paruoštą slyvų ir svogūnų padažą. Papuoškite šviežiomis čiobrelių šakelėmis.
Obuolių ir slyvų trupiniuotis
Ingredientai:
- keli obuoliai;
- 6 slyvos
- gabalėlis sviesto;
- cinamono;
- 1 puodelis miltų;
- 0,5 nedidelio puodelio cukraus;
- 0,5 nedidelio puodelio avižinių dribsnių.
Gaminimas:
1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite ketvirčiais. Vaisius suberkite į sviestu išteptą kepimo indą, galite paskaninti cinamonu.
2. Minkštą kambario temperatūros sviestą trinkite pirštais su miltais ir cukrumi, kol susiformuos trupiniai. Gautus trupinius sumaišykite su avižiniais dribsniais, suberkite ant vaisių ir tolygiai paskirstykite.
3. Pašaukite kepimo indą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50 minučių arba kol trupiniuočio paviršius dailiai apskrus.
Keptos slyvos su medumi ir čiobreliais
Ingredientai:
- 6 kietos, pusiau perpjautos slyvos;
- 2 arbat. šaukšt. medaus;
- šlakelis alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis šviežių čiobrelių lapelių;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilių. Slyvas apšlakstykite medumi, aliejumi, pabarstykite čiobrelių lapais ir žiupsneliu druskos.
2. Slyvas sudėkite ant įkaitinto grilio ir vartydami kelias minutes kepkite, kol gražiai karamelizuosis.
3. Patiekite su ledais, jogurtu arba plakta grietinėle.