Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 išradingi patiekalų Helovinui receptai: kraupios paprikos, aštuonkojai ir vorai

Šiurpiausiai metų šventei – Helovinui – bauginančią nuotaiką sukurti padės ne tik kraupios kaukės, dekoracijos, bet ir teminiai užkandžiai. Jiems susikurti įmantrių receptų ar ilgų valandų virtuvėje tikrai neprireiks. Svarbiausia – fantazija ir išradingas patiekalų dekoravimas.
Pyragas Helovino vakarėliui
Pyragas Helovino vakarėliui / Vida Press nuotr.

Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, pagrindinis Helovino maisto akcentas pats patiekimas. Tarkime, galima gaminti naminę picą ar mėgstamus sumuštinius bei išradingai juos papuošti. Pavyzdžiui, iš juodųjų alyvuogių suformuoti „vorus“: perpjaukite alyvuogę per pusę, viena pusę palikite, o kitą susmulkinkite stambiais šiaudeliais – pjaukite puselę išilgai į 3 ar 4 dalis. Pilnoji pusė gali virsti voro pilveliu, o šiaudeliai – kojomis.

Žinoma, per Heloviną reikėtų nepamiršti ir vaisių bei daržovių. Jas taip pat galite patiekti išradingai: įdarytoms paprikoms išpjaustyti veidus ir taip sukurti ne tik žaismingą dekoraciją, bet ir skanų teminį patiekalą. Vietoj įprastų salotų dubenėlio supjaustytas šviežias daržoves – salierų stiebus, morkas, saldžiąsias paprikas ar brokolius galima patiekti lėkštėje, jas išdėlioti skeleto pavidalu ar kitokiomis baugiomis formomis, o šalia pasiūlyti jogurto, grietinės, žolelių padažo arba raudono padažo iš pomidorų tyrės bei bazilikų ar maltų saldžiųjų paprikų. Pastarasis itin tinka dėl savo „kraujo“ spalvos.

Vida Press nuotr./Helovino skanėstai
Vida Press nuotr./Helovino skanėstai

Eksperimentuokite su mėgstamais patiekalais

Kaip teigia V.Juodkazienė, lazaniją arba mėsos ir daržovių apkepus pritaikyti šiai progai taip pat labai paprasta – tiesiog naudokite kontrastingos spalvos padažą, kad ant patiekalo nupieštumėte norimus personažus ar jų veidus. Pavyzdžiui, baltu padažu nupieškite vaiduoklį, o raudonu padažu šoninės arba saldžiosios paprikos gabalėliais pažymėkite akis bei burną.

Traškus apkepo paviršius lengvai pavirs į kapinių lauką: trapučius ar sausainius sulaužykite įvairiomis formomis ir susmaigstykite į apkepą lyg antkapius. Netgi galite ant jų užrašyti žodžius ar nupiešti simbolius, kad patiekalas atrodytų baisesnis.

Vida Press nuotr./Helovino „mumijos“
Vida Press nuotr./Helovino „mumijos“

Beje, vienas iš populiarių šios šventės veikėjų – mumijas – pagaminti kur kas paprasčiau nei gali pasirodyti. Saldžiųjų paprikų skilteles, mėsos kukulius ar dešreles apvyniokite plonomis tešlos juostelėmis ir iškepkite. Tokie užkandžiai greitai paruošiami ir atrodo įspūdingai, ypač su nupieštomis ar prilipintomis akimis.

Nepamirškite moliūgo

Anot V.Juodkazienės, ruošiant Helovino šventei skirtą stalą dažnai naudojamas šios dienos simbolis – moliūgas. Vis dėlto išskobtos moliūgų masės neišmeskite. Iš jos galite pasigaminti moliūgų tyrę. Ji dažnai gaminama be papildomų pagardų, tiesiog termiškai apdorojus ir sutrynus moliūgus.

Geriausias moliūgų skonis atsiskleidžia ne juos išvirus, o iškepus orkaitėje.

Geriausias moliūgų skonis atsiskleidžia ne juos išvirus, o iškepus orkaitėje: moliūgus tereikia apšlakstyti alyvuogių aliejumi, žiupsneliu druskos ir jam iškepus – sutrinti. Gauta tyre galite pagardinti galite humusą, jos įmaišyti į keksiukus ar iškepti gardų ir Amerikoje šią dieną ypatingai mėgstamą moliūgų pyragą.

Rudeninis moliūgų pyragas
Receptas: Rudeninis moliūgų pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.1 / 42
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (Tešlai)
Miltai: 180.00 g (Tešlai)
Cukrus: 100.00 g (Tešlai)
Citrinos: 1.00 vnt. (Tešlai; šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės)
Moliūgai: 1500.00 g (Įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (Tešlai ir įdarui dar 3 vnt.)
Grietinėlė: 120.00 ml (Įdarui; riebios)
Rudasis cukrus: 100.00 g (Įdarui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (Įdarui)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (Įdarui; pusė šaukštelio malto)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (Įdarui; žiupsnelis maltų)
Druska: 1.00 arbat. š. (Tešlai; žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Miltus sutrupinkite su kambario temperatūros sviestu. Įmuškite kiaušinį, supilkite cukrų, įberkite žiupsnelį druskos, sukrėskite citrinos žievelę, minkykite rankomis, kol tešla taps vientisa. Suformuokite gumulą, įvyniokite į plėvelę ir 3 val. palaikykite šaldytuve.

2. Iškočiokite iš tešlos 28 cm skersmens lakštą ir įtieskite į 24 cm skersmens apvalią skardą. Prispauskite kraštus. Lakštą subadykite šakute, užklokite folija, įberkite žirnių. Kepkite 180ºC temperatūros orkaitėje maždaug 15 min. Išberkite žirnius. Pyrago pagrindą palikite atvėsti.

3. Moliūgą nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite minkštimą dideliais kubeliais, sudėkite į skardą ir kepkite 180ºC karštumo orkaitėje apie 50 min. Keptą moliūgą nusunkite, atvėsinkite ir sutrinkite. Pyragui reikės 2 puodelių moliūgų tyrės.

4. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus suplakite iki standžių putų. Dubenyje sumaišykite moliūgų tyrę, grietinėlę, su cukrumi išsuktus kiaušinių trynius ir prieskonius. Sukrėskite baltymus ir gerai išmaišykite.

5. Supilkite masę ant pusiau iškepusio pyrago papločio, pašaukite į  200ºC temperatūros orkaitę, kepkite 35 min., apibarstykite cukrumi ir cinamonu ir dar pakepkite 5 min. Atvėsinkite, supjaustykite ir patiekite su plakta grietinėle.

Suskleisti
Moliūgų pyragas su varškės kremu
Receptas: Moliūgų pyragas su kreminio sūrio glaistu
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 st.
Cukrus: 1.50 st.
Soda: 1.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Moliūgo tyrė: 400.00 g
Kreminis sūris: 200.00 g (glaistui)
Sviestas: 8.00 valg. š. (glaistui)
Cukraus pudra: 1.00 st. (glaistui)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š. (glaistui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, o kepimo skardą ištepkite riebalais.

2. Dideliame dubenyje išmaišykite visus sausus ingredientus – miltus, cukrų, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir cinamoną.

3. Kitame dubenyje išmaišykite kiaušinius, alyvuogių aliejų ir moliūgų tyrę, kol masė taps vientisa. Šią skystą masę supilkite į sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.

4. Supilkite gautą pyrago tešlą į kepimo skardą ir kepkite apie 40 minučių.

5. Leiskite pyragui atvėsti ir per tą laiką paruoškite glaistą – visus jam skirtus ingredientus išmaišykite elektriniu maišytuvu, kol masė taps puri ir vientisa. Tuomet ją užtepkite ant atvėsusio pyrago.

Suskleisti
Marmurinis moliūgų keksas su šokoladu
Receptas: Marmurinis moliūgų keksas su šokoladu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Miltai: 415.00 g (naudojau speltų, apie 1/3 kiekio dėjau viso grūdo)
Rudasis cukrus: 300.00 g (smaližiai gali dėti mažiausiai 350 g)
Kepimo milteliai: 2.75 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Soda: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Kefyras: 250.00 ml
Moliūgo tyrė: 500.00 ml (iškepkite moliūgą orkaitėje, atvėsinkite ir suplakite blenderiu iki vientisos masės)
Kakava: 60.00 g
Aliejus: 60.00 ml (rapsų arba saulėgrąžų)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 170C laipsnių temperatūros. Pailgą kekso kepimo formą ištepkite riebalais (sviestu) ir pabarstykite miltais (arba išklokite kepimo popieriumi).

2. Viename dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir imbierą (tik nedėkite kakavos).

3. Kitame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, sudėkite moliūgo piure, 3/4 kiekio kefyro, aliejų, ir viską sumaišykite. Tada dalimis dėkite sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite (neplakite, maišykite tik tol, kol susijungs ingredientai). Padalinkite tešlą į dvi dalis. Į vieną dalį tešlos supilkite likusį kefyrą ir suberkite kakavą (geriausia per sietelį, kad geriau susimaišytų), ir išmaišykite.

4. Dėkite šaukštu tešlą į kepimo skardą, vis pamaišydami šviesią tešlą su tamsia. Pabaigoje mediniu pagaliuku dar pamakaluokite per visą kekso masę, kad viduje šios dvi spalvos taip pat šiek tiek pasimaišytų, kad iškepęs keksas būtų gražesnis.

5. Pašaukite keksą į orkaitę ir kepkite apie 60-75 minutes arba, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą.

6. Atvėsinkite pyragą ant grotelių ir tik tada pjaustykite.

Suskleisti

Naminė moliūgų tyrė taip pat puikiai tiks blynams ir, žinoma, trintai moliūgų sriubai. Moliūgų ar įvairiausias kitas kremines sriubas taip pat labai lengva padekoruoti Helovinui – puoškite jas voratinkliais, kuriuos galite nupiešti grietine ar moliūgų sėklų aliejumi.

Išskobus moliūgą reikėtų neišmesti ir jo sėklų. Jas išvalius, nusausinus, apšlaksčius alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais ir apie 10–15 min pakepus orkaitėje – gausite traškų ir sveiką moliūgų sėklų užkandį.

V.Juodkazienė dalijasi ir dar trijų paprastai pagaminamų patiekalų receptais.

Kraupiosios paprikos

Ingredientai:

  • 4 geltonosios paprikos;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 25 g susmulkintų svogūnų;
  • 150 g maltos veršienos;
  • 1⁄4 arbat. šaukšt. džiovintų raudonėlių;
  • 1⁄2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 50 ml vandens;
  • 250 g pomidorų be odelės;
  • 150 g viso grūdo dalių spagečių.

Gaminimas:

1. Paprikas nuplaukite, nupjaukite viršūnėles ir išimkite sėklas. Kiekvienai paprikai išpjaukite akis, nosį ir burną.

2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite svogūnus, tuomet sudėkite mėsą, kepkite apie 5 minutes ir suberkite raudonėlius, žiupsnelį druskos, supilkite vandenį ir sudėkite pasmulkintus pomidorus. Viską troškinkite apie 20 minučių.

3. Pasūdytame vandenyje pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas išvirkite spagečius, sumaišykite su keptuvėje paruoštu padažu ir įdarykite jais išskobtas paprikas.

Vida Press nuotr./Helovino patiekalas
Vida Press nuotr./Helovino patiekalas

Siaubingieji „aštuonkojai“

Ingredientai:

tešlai:

  • 150 g smulkių miltų;
  • 1⁄4 arbat. šaukšt. druskos;
  • 70 g sviesto;
  • 1–2 valg. šaukšt. šalto vandens.

įdarui:

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 25 g svogūnų;
  • 150 g vištienos filė;
  • 50 g morkų;
  • 50 g salierų;
  • 1⁄2 arbat. šaukšt. pomidorų pastos;
  • 1⁄2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 100 ml vandens;
  • 2–3 juodosios alyvuogės.

Gaminimas:

1. Miltus, druską, sviestą ir vandenį sumaišykite, tešlą išminkykite, suvyniokite į foliją ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.

2. Svogūnus ir salierus susmulkinkite, vištieną supjaustykite kubeliais, o morkas – griežinėliais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, pakepinkite svogūnus, tuomet suberkite vištieną, po kelių minučių – morkas ir salierus. Įberkite druskos, supilkite pomidorų pastą, vandenį ir viską troškinkite apie 15 minučių.

3. Paruoštą įdarą po lygiai paskirstykite į keturis keraminius indelius. Tešlą padalinkite į 4 lygias dalis, kiekvieną gabalėlį plonai iškočiokite ir ties kraštais keliose vietose įpjaukite, suformuodami aštuonkojų „čiuptuvus“.

4. Šiais „aštuonkojais“ uždenkite keraminius indelius ir pašaukite juos į orkaitę, įkaitintą iki 180°C. Kepkite 15–20 minučių.

5. Papuoškite užkandžius supjaustytomis alyvuogėmis, iš kurių „aštuonkojams“ suformuokite akis, nosį ir burną.

Voras stiklinėje

Ingredientai:

  • 150 g maskarponės;
  • 2 valg. šaukšt. medaus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 1 apelsino sulčių ir tarkuotos žievelės;
  • 6–8 sausainiai „Damų piršteliai“;
  • 100 ml pieno;
  • 2 arbat. šaukšt. kakavos;
  • 4 apvalūs tamsios spalvos sausainiai;
  • 1 tamsaus šokolado gabalėlis (papuošimui).

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišykite medų, vanilės ekstraktą, tarkuotą apelsino žievelę, pusę apelsino sulčių bei maskarponės sūrį. Viską išplakite iki glotnios kreminės konsistencijos.

2. 1–2 šaukštus kremo sumaišykite su šaukšteliu kakavos, masę supilkite į konditerinį maišelį ir pasilikite dekoravimui.

3. Atskirame inde sumaišykite pieną, likusias apelsino sultis, šaukštelį kakavos ir mišinyje pamirkykite pailgus sausainius.

4. Į 4 stiklines padalinkite po šiek tiek kremo, ant viršaus suberkite patrupintus sausainius ir viską užklokite likusiu kremu. Į kiekvieną stiklinę įdėkite po 1 apvalų sausainį ir kakaviniu kremu nupieškite voriukams burną bei kojas. Akis suformuokite iš baltojo kremo likučių, o šokoladą sutarkuokite ir paskleiskite voriukams virš galvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas