Šiuos patiekalus šefas pristatė ir susirinkusius svečius vaišino specialiame prekės ženklo „Maggi“ kalėdiniame renginyje. Su jo dalyviais Gian Luca pasidalijo ir patarimais, kurie gali praversti norintiems šventes pasitikti be didesnės įtampos dėl vaišių gaminimo.
„Man Kalėdos – tai šeimą vienijanti šventė. Kai visi šeimos nariai turi progą susiburti, kartu ruošti šventinius patiekalus, vėliau gražiai pasipuošti, sėsti prie bendro stalo ir viską ragauti, – renginio metu sakė Gian Luca Demarco. – Tai nereiškia, kad Kalėdų stalas turi būti nukrautas daugybe maisto. Visuomet sakau, kad geriau kokybė, o ne kiekybė, todėl šventinėms vaišėms pakanka kelių nesudėtingai paruošiamų ir skanių patiekalų.“
Štai keli naudingi šefo patarimai:
- Viskas prasideda nuo planavimo – skirkite laiko ir apgalvokite, kokius patiekalus norite ruošti. Iš anksto sudėliokite gaminimo grafiką ir eiliškumą, tai padės pagaminti greitai ir neišeisite iš proto ruošdamiesi;
- Neverta persistengti su porcijų dydžiu. Jas rekomenduojama susiplanuoti taip, kad vėliau maisto nereiktų išmesti ar dalyti svečiams išsinešti – juk jie paprastai būna tokie sotūs, kad atsisako paimti.
- Pradėkite nuo užkandžių – jų pakanka dviejų, jei atrodo per mažai – galite gaminti ir tris, tačiau ne daugiau. Užkandžiai neturi būti sudėtingi ir labai įmantrūs. Jų nereikia gaminti tiek, kad jau vakarienės pradžioje jaustumėtės pavalgę. Užkandis skirtas ne pavalgyti, o ragauti, kai dar tik sėdame prie stalo, būname kartu, bendraujame ir laukiame pagrindinio patiekalo.
- Jei norite sutaupyti laiko, pagrindinį patiekalą kepkite orkaitėje. Joje galėsite gaminti tiek žuvies, tiek mėsos patiekalus. Orkaitė dirbs už mus, o mes galėsime ruoštis toliau.
- Kalėdų stalui puikiai tinka papildomo apdorojimo nereikalaujantys produktai: kumpeliai, sūriai ar alyvuogės. Jie ne tik skanūs, bet ir puikiai puošia stalą.
Lengvi ir patikrinti Kalėdų patiekalų receptai
Anties krūtinėlė su karamelizuotais svogūnais
Ingredientai (4 porcijoms):
- 4 anties krūtinėlės;
- 1 stiklinė baltojo vyno;
- 8 maži svogūnai (gali būti šalotinių tipo, tik būtinai balti);
- 3–4 šaukštai rudojo cukraus;
- 80 g sviesto;
- druskos;
- rozmarino;
- šalavijo;
- 50 ml ekologiško žolelių sultinio.
Gaminimas:
1. Gerai nuvalome anties krūtinėles.
2. Sviestą ištirpiname gilioje keptuvėje, įmetame šalavijo ir rozmarino.
3. Apkepame krūtinėles ant kaitrios ugnies – po 4 min. iš odos pusės ir 3 min. iš mėsos pusės. Kai kepiname iš odos pusės, išsiskyrusias anties sultis nuolat pilame ant krūtinėlės viršaus.
4. Apskrudinus krūtinėles, pilame baltojo vyno ir leidžiame jam garuoti. Vynui išgaravus, dedame druską.
5. Dedame krūtinėles į kepimo formą, užpilame susidariusį padažą ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 200°C. Kepame apie 10 min.
6. Kol vynas garuoja, ruošiame svogūnus: nulupame išorinį sluoksnį, truputį patrumpiname šakneles, o viršūnėlę paliekame nepaliestą. Keptuvėje ištirpiname sviesto, apkepame svogūną švelniai vartydami, kol įgauna aukso spalvą. Tuomet suberiame cukrų, įpilame ekologiško žolelių sultinio ir uždengę troškiname apie 18–20 min.
Užkandis su Parmos kumpiu ir avokadu
Ingredientai (12 užkandžių):
- 2 avokadai;
- 50 g avinžirnių miltų;
- 50 g kvietinių miltų;
- ¼ arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 120 ml kambario temperatūros vandens;
- druskos;
- 12 gabaliukų pjaustyto kumpio;
- 2 valg. šaukšt. apelsinų džemo;
- Persilado prieskonių.
Gaminimas:
1. Miltus persijokite į dubenėlį, įberkite kepimo miltelius, druską, viską išmaišykite.
2. Po truputį pilkite vandenį ir maišykite tešlą, kol neliks gumuliukų.
3. Įkaitinkite keptuvę. Kepkite blynelius, vienai pusei apkepti reikia 2–3 minučių (kol švelniai paruduos).
4. Avokadą perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką, nulupkite žievelę. Supjaustykite plonomis riekelėmis.
5. Ant iškepto blynelio dėkite Parmos kumpį, avokadą, apšlakstykite apelsinų džemu ir pabarstykite Persilado prieskoniais.
Užkandis su silke
Ingredientai (6 porcijoms):
- 250 g silkės;
- 1 mangas;
- 1 raudonasis svogūnas;
- rudojo cukraus;
- balzaminio acto;
- 1 čiabata;
- 500 g pomidoriukų su šakelėmis;
- 250 g lapinio kopūsto kale;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Čiabatą supjaustyti, apibarstyti druska ir pipirais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir įdėti kepti į orkaitę apie 3–4 minutes (200° C).
2. Karamelizuoti raudonuosius svogūnus su cukrumi ir balzaminiu actu.
3. Supjaustytą kale kopūstą pakepinti keptuvėje su balzaminiu actu.
4. Karamelizuoti supjaustytus pomidoriukus.
5. Smulkiai supjaustyti mangą ir silkę.
6. Viską sudėti ant čiabatos.