Burokėlių kisielius
(receptas iš knygos „Lietuvių valgiai“, 1983 m.)
Ingredientai:
- 1 stiklinė burokėlių sulčių;
- 3 stiklinės vandens;
- 100 g cukraus;
- 2 valg. šaukšt. krakmolo;
- 1 citrina (arba citrinos rūgšties).
Gaminimas:
1. Iš nevirtų smulkiai sutarkuotų burokėlių išspaudžiamos sultys. Vanduo užvirinamas su citrinos žievelėmis ir cukrumi, į jį supilamas burokėlių sultyse išleistas krakmolas ir užvirinama.
2. Paskui supilamos citrinos sultys ir, jei dar reikia, įberiama truputis citrinos rūgšties.
2. Patiekiant kisielius išpilstomas į stiklinius dubenėlius, į kiekvieną įdedama po ploną citrinos griežinėlį.
3. Jei verdamas tirštas kisielius (1 l vandens 4 šaukštai krakmolo), jis patiekiamas su saldintu pienu ar grietinėle.
Džiovintų obuolių kisielius
(receptas iš knygos „Didžioji virėja“, pirmasis leidimas 1936 m., perleista 1990 m.)
Paimti pusę svaro (apie 500 g) džiovintų obuolių, užpilti 6 stiklines vandens ir virti, kol obuoliai visiškai suminkštės. Suvirintus obuolius sugrūsti, per sietą pertrinti ir dar kartą užvirinti. Įdėti pusę stiklinės cukraus ir supilti pusę stiklinės bulvinių miltų (krakmolo), praskiestų viena stikline šalto vandens. Gerai išmaišyti ir vieną kartą užvirinti.
Citrininis kisielius
(receptas iš Fanios Lewando „Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga“, pirmasis leidimas 1938 m., leidyklos „Alma Littera“ išleista lietuviškai 2015 m.)
Pavirkite 1 ir 1/4 puodelio cukraus 4 puodeliuose vandens, sumaišyto su 4 nekarčių citrinų sultimis, maždaug 12–15 min. Įmeskite 1 citrinos žievelę. Ištirpinkite 6 šaukštus bulvių krakmolo 1 puodelyje šalto vandens, supilkite į vandens ir citrinų sulčių mišinį ir kaitinkite nuolat maišydami, kol užvirs. Tada perpilkite kisielių į ąsotį ir atšaldykite.