Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 klasikiniai prancūziški padažai: kaip pasigaminti patiems ir prie ko jie dera?

Paruošę tinkantį padažą nesunkiai praturtinsite ir paskaninsite daugelį patiekalų. Ir nesvarbu, apie kokį patiekalą kalbėtume – klasikinį mėsos, vegetarišką ar madinguosius kiaušinius „be marškinėlių“. Prancūzija pelnytai didžiuojasi ypatingais padažų receptais ir jų ruošimo meistryste, tad bent dalį jos verta perimti ir mums.
Jautiena su „Béarnaise“ padažu
Jautiena su „Béarnaise“ padažu / Vida Press nuotr.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, Prancūzijoje padažas – toks pats svarbus ingredientas, kaip druska ir pipirai. „Kreminiai, skysti, saldūs ar pikantiški padažai suteikia nepakartojamą poskonių įvairovę bet kuriam patiekalui, ar tai būtų žuvis, mėsa, daržovės, ar miltų gaminiai. Prancūzijoje padažai itin vertinami – dažnai baigus valgyti padažas iš lėkštės pabaigiamas duonos riekele. Gaminant padažą atsiveria laisvė išbandyti skirtingus ingredientus, tačiau mėgstami ir tradiciniai, keletą amžių gyvuojantys padažų receptai“, – sako T.Lauvray.

Pasak eksperto, prancūziškus padažus nesudėtinga pasigaminti ir namuose. Jis pateikia patarimus, kaip ruošti tris klasikinius padažus, bei akcentuoja, prie ko kiekvienas jų labiausiai dera.

Bešamelio padažas

Šis padažas vadinamas baltųjų padažų karaliumi. Jis pavadintas Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV vyriausiojo liokajaus Louis de Béchameil garbei. Pirmą kartą šio padažo receptas užrašytas 1651 m. žinomo virtuvės šefo François Pierre de la Varenne knygoje apie Prancūzijos virtuvę. Žinoma, nuo to laiko atsirado daug įvairiausių šio padažo versijų ir kiekvienas virėjas jį gali patobulinti pagal savo skonį.

Su kuo dera: Bešamelio padažas puikiai dera su daugeliu mėsos ir žuvies patiekalų, daržovių apkepais. Be to, jį galima naudoti gaminant lazaniją, blynelius su kumpiu ir sūriu ar juo gardinti ant grotelių gruzdintas daržoves.

Vida Press nuotr./Bešamelio padažas
Vida Press nuotr./Bešamelio padažas

Naminis bešamelio padažas

  • Puode ištirpinkite 30 g sviesto. Kai jis visiškai ištirps, suberkite 30 g miltų, tada viską kruopščiai išmaišykite ir šiek tiek paskrudinkite.
  • Puodą kaitinkite ant silpnos ugnies ir palaipsniui pilkite 500 ml šalto pieno. Įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų. Kruopščiai visą laiką maišykite , kad padažas nesušoktų gumulėliais. Maišydami kaitinkite apie 10 minučių, kol padažas sutirštės.
  • Kai padažas taps tinkamos konsistencijos, nukelkite puodą nuo ugnies ir pagardinkite žiupsneliu tarkuoto muskato riešuto.

Olandiškas padažas

Šis padažas taip pat buvo sukurtas valdant Liudvikui XIV. Jis norėjo pasimėgauti kreminiu ir lengvu padažu, nes prie to meto patiekalų būdavo patiekiama daug riebesnių padažų. Kadangi šio padažo receptas sukurtas per Nyderlandų ir Prancūzijos karą, jis pavadintas olandiškuoju.

Su kuo dera: Olandiškasis padažas dera su jūros gėrybių ir daržovių patiekalais. Jis taip pat valgomas ir su švelnia žuvimi bei smidrais, nes suteikia jiems ryškesnio poskonio.

Vida Press nuotr./Olandiško padažo ruošimas
Vida Press nuotr./Olandiško padažo ruošimas

Naminis olandiškas padažas

  • Stikliniame inde išplakite 3 kiaušinių trynius iki putų. Pagardinkite juos 1 arbatiniu šaukšteliu citrinos sulčių, žiupsneliu druskos ir juodųjų pipirų ir vėl išplakite.
  • Uždėkite indą ant puodo, kuriame verda vanduo. Kaitinkite garais ir nuolat maišykite, kol kiaušiniai sutirštės.
  • Nukelkite indą nuo puodo, supilkite pusę stiklinės tirpinto sviesto. Kruopščiai išplakite padažą iki vientisos masės.
Smidrai su olandišku padažu
Receptas: Smidrai su olandišku padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 41
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 400.00 g (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Sviestas: 100.00 arbat. š. (pusė pakelio)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. žaliųjų citrinų sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Paruoškite smidrus: kotelius plonai nulupkite, suriškite ryšulėliais po aštuonis ir labai trumpam iki viršūnėlių įstatykite į citrinų sultimis parūgštintą vandenį, virkite apie 6 min. Tada smidrus atsargiai išgriebkite kiaurasamčiu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

2. Kai smidrai apdžius, juos atriškite. Į trynius įpilkite truputį vandens ir vandens vonelėje virš garų plakite, kol sutirštės. Pamažu supilkite lydytą sviestą, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir užpilkite ant smidrų.

Suskleisti

„Béarnaise“ padažas

Tai iš Paryžiaus kilęs pagardas. Sakoma, kad šiuo padažu galime mėgautis dėl žinomo restorano šefo klaidos. Kai norimas patiekalas išėjo gana prėskas, virėjas suteikė jam ryškaus skonio pagardindamas šiuo sultingu padažu, pagamintu iš kiaušinio trynio, šalotinio svogūno, peletrūno ir lydyto sviesto.

Su kuo dera: šis padažas tinka prie raudonos mėsos, ypač jautienos. Tačiau jį gurmanai derina ir su žuvimi ar paukštiena. Jis tinka ir ant grilio keptai mėsa, nes suteikia ryškaus skonio.

Vida Press nuotr./„Béarnaise“ padažas
Vida Press nuotr./„Béarnaise“ padažas

Naminis „Béarnaise“ padažas

  • Puode sumaišykite 5 šaukštus obuolių sidro acto, 5 šaukštus baltojo balzamiko acto, susmulkintą šalotinį svogūną, 2 šakeles peletrūno, žiupsnelį smulkintų daržinių builių (juos galite pakeisti petražolėmis). Viską pakaitinkite kelias minutes.
  • Nukelkite puodą nuo ugnies, įmuškite 2 kiaušinių trynius ir pašildykite mišinį ant silpnos ugnies. Įmaišykite 100 g sviesto ir pusę šaukšto vandens. Galiausiai suberkite peletrūną, dar daržinių builių ir šiek tiek aitriosios paprikos miltelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas