Nesudėtingais desertų receptais pranešime spaudai dalinasi prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas.
Nekeptas desertas skubantiems
Ingredientai:
- 200 g minkšto (bet ne lydyto) sviesto;
- 1 indelis (apie 400 g) saldinto kondensuoto pieno;
- vaflių, jau iškeptų biskvito lakštų ar lietinių;
- mėgstamos uogienės (nebūtinai).
Gaminimas:
1. Sviestą išsukite šaukštu, virtuviniu kombainu ar mikseriu ir į sviesto masę supilkite saldintą kondensuotą pieną, dar kartą viską gerai išsukite.
2. Pertepkite vaflių lakštus (ar biskvitus, blynus) gautu saldžiu kremu, jei naudojate, porai sluoksnių pertepti galite naudoti uogienę.
3. Gautą tortą, įsuktą į maistinę plėvelę, įdėkite į šaldytuvą, o ant jo uždėkite ką nors sunkaus, kas tortą suslėgtų ir jis būtų vientisas. Šaldytuve tortą laikykite bent 3 valandas, kad jis būtų tvirtas.
Sausainiai su palinkėjimais
Ingredientai (apie 10 sausainių):
- 2 kiaušinių baltymai;
- 0,5 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- apie 60 g miltų;
- 100 g cukraus;
- žiupsnelis druskos;
- 3 valg. šaukšt. vandens.
Gaminimas:
1. Prieš pradedant maišyti ingredientus pirmiausiai įkaitinkite orkaitę iki 220˚C.
2. Kiaušinių baltymus kartu su vanilės ekstraktu išplakite šluotele iki putų. Į kiaušinių masę supilkite persijotus miltus, cukrų ir druskos žiupsnelį. Tuomet viską išmaišykite, tik jau nebenaudokite šluotelės, o griebkitės mentelės. Nuolat pamaišant dalimis pilkite vandenį, maždaug po vieną valgomąjį šaukštą.
3. Nepridegančios dangos kepimo skardoje suformuokite maždaug 7 cm skersmens apskritimus. Svarbu, kad sausainukai nesiliestų.
4. Kepkite juos apie 8 minutes, kol kraštai paruduos. Ištraukus kepimo skardą iš orkaitės veikite greitai – atsargiai paimkite dar karštą sausainį, į jo vidurį įdėkite palinkėjimo lapelį, perlenkite sausainį perpus, o tuomet pasinaudodami stiklinės, puodelio ar dubens kraštu įlenkite sausainį. Labai svarbu veikti greitai, kol sausainis dar šiltas ir nesukietėjęs.
Baltojo šokolado sūrio tortas
Ingredientai:
- 6 maistinės želatinos lapeliai ar apie 10 g maistinės želatinos;
- 150 ml vandens;
- 150 g mėgstamų sausainių;
- 100 g tirpinto sviesto;
- 100 g baltojo šokolado;
- 30 g cukraus;
- 300 g natūralaus jogurto;
- 525 g kreminio sūrio (pavyzdžiui, maskarponės ar kito).
Gaminimas:
1. Pirmiausia maistinės želatinos lapelius ar želatiną ištirpinkite vandenyje. Želatiną vandenyje palikite apie 8–12 minučių.
2. Tuo metu sutraiškykite sausainius – tą itin patogu padaryti subėrus juos į užspaudžiamą maišelį ir padaužant jį sunkesniu, bet patogiu rankai daiktu, pavyzdžiui, kočėlu.
3. Suberkite sutraiškytus sausainius į dubenį ir juos apipilkite tirpintu sviestu, gerai išmaišykite. Į kepimo formą suberkite sausainių masę ir gerai bei tolygiai ją prispauskite prie dugno.
4. Ištirpinkite baltąjį šokoladą ir trumpam palikite šone. Per tą laiką visiškai ištirpinkite želatiną su cukrumi, tik venkite perkaitinimo. Sukitės greitai ir į baltąjį šokoladą supilkite želatinos ir cukraus masę, gerai išmaišykite.
5. Atskirame inde sumaišykite natūralų jogurtą ir kreminį sūrį. Į šią masę supilkite želatinos ir baltojo šokolado masę ir vėl viską gerai išmaišykite. Supilkite masę ant sausainių kepimo formoje ir prieš patiekiant tortą bent 3 valandas palaikykite šaldytuve.
6. Išėmus iš šaldytuvo tortą aplink kepimo skardos kraštus apipjaukite peiliu, kad tortas lengvai išsiimtų. Puoškite jį, kuo tik norite: tirpintu šokoladu, šaldytomis ar šviežiomis uogomis, paprastais tortų pabarstukais.