Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 maisto tinklaraštininkių receptai: lašišos kepsnys, silkės salotos ir vištiena greitai

Spalio 16-ąją daugiau nei 150 pasaulio šalių minima Pasaulinė maisto diena. Vienose šalyse jos tikslas – kovoti su badu, kitose – su prasta mityba ar išmetamo maisto kiekiu. Šią progą galima paminėti gaminant skanius, tačiau nedaug atsieinančius patiekalus.
Žinomų tinklaraštininkių ruošti patiekalai
Žinomų tinklaraštininkių ruošti patiekalai / Tinklaraštininkės nuotr.

Pranešime žiniasklaidai kartu su prekybos tinklu „Maxima“ 3 nuostabiais receptais dalinasi vienos žinomiausių Lietuvoje maisto tinklaraštininkių.

Nidos Degutienės šventinis lašišos kepsnys vakarienei

„Aš esu kilusi iš šeimos, kurioje visada buvo skaičiuojami resursai, kur lėšų paskirstymas buvo itin kruopščiai planuojamas ir kontroliuojamas. Iki šiol pirkdama produktus visuomet žvilgteliu į kainą. Nežinau žmonių, kuriems maisto kaina nebūtų svarbi. Bet skanu tikrai nebūtinai reiškia brangu!“, – sako Nida Degutienė, tinklaraščio Nidos receptai autorė.

Patiekalas, kurį N.Degutienė pagamino Pasaulinei maisto dienai – traški lašiša, iškepta ant kreminio perlinio kuskuso pakloto. Tai „vieno puodo“ valgis, pagaminamas vos per pusvalandį.

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 2 šaukštų aliejaus;
  • 4 česnako skiltelių, supjaustytų riekelėmis;
  • 1 nedidelio poro, supjaustyto gabalėliais (tik balta ir šviesiai žalia dalis);
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1 stiklinės (180 g) perlinio kuskuso (arba dar vadinamo Izraelio kuskusu);
  • 200 g grietinės (30 proc. riebumo);
  • 1 ir 1/2 stiklinės (375 ml) verdančio vandens;
  • 1 šaukšto garstyčių;
  • 1 šaukšto nutarkuotos citrinos žievelės;
  • 4 gabalėlių po 180 g šviežios lašišos filė su oda;
  • patiekimui: tarkuoto kietojo sūrio (naudojau „Džiugą“), baziliko lapelių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C.

2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir trumpai apkepinkite česnako skilteles (tik kol jos švelniai apskrus ir suminkštės). Kiaurašaukščiu išgriebkite iš aliejaus ir padėkite į šoną. Į likusį aliejų suberkite pjaustytus porus. Pabarstykite druska, pipirais, ir pakepinkite ant vidutinės ugnies minutę kitą, kol porai suminkštės, vis pamaišydami. Suberkite perlinį kuskusą, sudėkite grietinę, garstyčias, supilkite vandenį, ir viską išmaišykite. Leiskite skysčiui užvirti. Tada supilkite visą keptuvės turinį į kepimo skardelę, ją uždenkite folija, ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 12 minučių.

3. Išimkite skardelę iš orkaitės, nuimkite foliją, ir ant kuskuso išdėliokite lašišos kepsnelius, odele į viršų. Pašaukite skardelę (niekuo neuždengtą) atgal į orkaitę ir kepkite viską dar apie 10 minučių, arba kol lašišos odelė bus traški, o žuvis lengvai iškepusi (nekepkite pernelyg ilgai, antraip lašiša taps sausa).

4. Patiekiant pabarstykite apkepintais česnakais, tarkuotu sūriu ir bazilikais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Šventinis lašišos kepsnys
Tinklaraštininkės nuotr. /Šventinis lašišos kepsnys

„Ant medinės lentelės“ autorės „perliukas“ – silkės salotos

Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė Pasaulinės maisto dienos proga pasiūlė gan neįprastas salotas.

Ingredientai (1 porcijai):

  • 1 vidutinio dydžio bulvės;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • salotų vazonėlyje (maždaug 6 lapų);
  • 1 mažo svogūno;
  • 1 marinuoto agurko;
  • 100 g silkės;
  • 2 valg. šaukšt. natūralaus jogurto;
  • saujelės šviežių krapų;
  • 1 skiltelės česnako;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Bulves švariai nuplauname, supjaustome griežinėliais, sumaišome su aliejumi ir žiupsneliu druskos. Kepame 200 C orkaitėje pusvalandį.

2. Paruošiame padažą: indelyje sumaišome jogurtą, smulkintus krapus ir česnaką, beriame druskos ir pipirų.

3. Į lėkštę dedame nuplautus ir nusausintus salotų lapus, svogūno ir agurko griežinėlius, keptų bulvių griežinėlius, silkę, padažą ir šviežių krapų.

Tinklaraštininkės nuotr. /Silkės salotos
Tinklaraštininkės nuotr. /Silkės salotos

„Cukrinio avinėlio“ vištiena citrininiame padaže

Dvejų metų dukrytę Adelę auginanti Berta Garuckė yra tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė. Jos patiekalas Pasaulinės maisto dienos proga – vištiena citrininiame grietinėlės padaže.

Ingredientai (3 porcijoms):

  • 450 g vištienos filė;
  • žiupsnis turimų vištienos prieskonių;
  • gabalėlis sviesto;
  • 1 citrinos;
  • 200 ml grietinėlės;
  • žiupsnis druskos;
  • žiupsnis juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Vištienos filė supjaustykite šiek tiek mažesniais gabalėliais, pagardinkite prieskoniais.

2. Paruoštą vištieną iš abiejų pusių apkepkite gabalėlyje sviesto. Iš pusės citrinų išspauskite sultis, jas sumaišykite su grietinėle (jei norisi daugiau skonio, galite dar įdėti ir šiek tiek sultinio). Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.

3. Paruoštą padažą užpilkite ant keptos vištienos ir dar kelias minutes patroškinkite.

4. Patiekite su ryžiais arba makaronais. Pagardinkite šviežiomis petražolėmis ar bazilikais, likusios citrinos griežinėliais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Vištiena citrininiame padaže
Tinklaraštininkės nuotr. /Vištiena citrininiame padaže

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos