Nesvarbu, padažus perkate ar gaminate patys, svarbu atsižvelgti į jų sudėtį, maistinę vertę, juk padažai yra mūsų mitybos dalis – jie irgi gali būti sveiki bei turtingi vertingų medžiagų.
Artėjant savaitgaliui „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pranešime žiniasklaidai dalijasi trimis naminių padažų receptais. Jie puikiai tinka būtent vasaros stalui – įvairiems užkandžiams, salotoms, daržovėms ir mėsainiams.
Aštrusis karai padažas
Šį aštrų padažą geriausiai žino karštų sušių mėgėjai, nes jis dažnai siūlomas greta. Tačiau karai padažas taip pat puikiai dera su mėsos patiekalais, skrudintomis bulvytėmis, Budos dubenėliais ir net su kepta lašiša ar kita žuvimi.
Ingredientai:
- 2/3 stiklinės majonezo;
- 2 valg. šaukšt. Sriracha aitriųjų paprikų padažo (kiekis preliminarus, reguliuokite jo kiekį pagal norimą aštrumą);
- 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 1 valg. šaukšt. sezamų aliejaus.
Gaminimas:
Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir gerai išmaišykite.
Mėsainių padažas su slaptu ingredientu
Ingredientai:
- 0,5 stiklinės majonezo;
- 2 valg. šaukšt. raugintų arba marinuotų agurkų tyrės;
- 1,5 valg. šaukšt. garstyčių;
- 0,5 valg. šaukšt. BBQ padažo;
- 1,5 valg. šaukšt.obuolių sidro acto;
- 0,5 arbat. šaukšt. česnakų miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. svogūnų miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. paprikos miltelių;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Būtent agurkų tyrę maisto gamybos ekspertė vadina slaptuoju šio padažo ingredientu. Tyrę galima pasigaminti tiesiog sutarkavus trumpai raugintą arba marinuotą agurką ir kiek nusunkus skystį.
Tam reikės: 2 stiklinių susmulkintų agurkų, pusės stiklinės susmulkintų svogūnų, pusės stiklinės acto, ketvirčio stiklinės cukraus, 1 šaukštelio kukurūzų miltų, sumaišytų su 1 šaukšteliu vandens, žiupsnelio krapų, garstyčių ir kalendrų sėklų.
Sumaišykite susmulkintą agurką ir svogūną su šaukšteliu druskos ir suverskite į koštuvą, padėtą virš dubens. Leiskite apie 3 valandas išsiskirti ir nuvarvėti sultims. Tada skystį iš dubens išpilkite, o agurko ir svogūno mišinį suvyniokite į audinį ir nuspauskite.
Į mažą puodą pilkite acto, cukraus, dar šiek tiek druskos ir pakaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps. Tada sumažinkite kaitrą ir pavirkite dar 3–4 minutes. Į puodą suverskite agurkų ir svogūnų masę, maišydami pakaitinkite apie 2 minutes. Sudėkite kukurūzų miltų tyrelę ir maišykite apie 1 minutę. Nuimkite puodą nuo viryklės ir visą turinį perdėkite į dubenį, įberkite prieskonių. Neuždenkite. Leiskite visiškai atvėsti – bent pusantros valandos. Šį slaptąjį padažo ingredientą geriausia pasigaminti vakare ir mėgautis kitą dieną.
2. Kai turite paruoštą agurkų tyrę, sumaišykite ją su majonezu, garstyčiomis, BBQ padažu, obuolių sidro actu, prieskonių milteliais ir druska. Tada padažą bent valandą palaikykite šaldytuve.
Jeigu planuojate šiuo padažu gardinti ne mėsainius, o salotas, pasigaminkite jį skystesnį – įpilkite šiek tiek pieno arba ryžių acto.
Veganiškas tūkstančio salų padažas
Šį padažą galite tepti vietoj sviesto, kai darote sumuštinius. Jis puikiai dera su skrudintomis bulvytėmis, keptomis daržovėmis ir salotomis.
Ingredientai:
- 0,5 stiklinės veganiško majonezo;
- 1 valg. šaukšt. kečupo;
- 0,5 marinuoto arba rauginto agurko (supjaustyto);
- 1 valg. šaukšt. Dižono garstyčių;
- šlakelis citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. klevų sirupo arba skysto medaus;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis rūkytos paprikos miltelių;
- žiupsnelis svogūnų miltelių;
- žiupsnelis česnakų miltelių.
Gaminimas:
Viską sudėkite, suberkite į indą ir gerai išmaišykite. Prieš patiekdami, padažą galite pusvalandį palaikyti šaldytuve.