Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pranešime žiniasklaidai teigia, jog „antrąja lietuvio duona“ kartais vadinama bulvė yra universali daržovė, galinti pasiūlyti patiekalų ne vien tradicinės virtuvės gerbėjui, bet ir nuolat naujų skonių ieškančiam žmogui.
Didžkukuliai, dažniau vadinami cepelinais, kugelis, žemaičių blynai – pagrindiniai lietuviški patiekalai, be kurių dažnai neįsivaizduojamas savaitgalio vizitas pas senelius ar apsilankymas tradicinio maisto restorane. Bulvė – nors ir ne pagrindinis, bet būtinas ingredientas valgant ir tokius įprastus patiekalus kaip šaltibarščiai ar balandėliai.
Anot V.Juodkazienės, nors lietuviškos bulvės neatsiejamos nuo tradicinės virtuvės, jų panaudojimo spektras – kur kas platesnis, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
„Pavyzdžiui, sveikiems ir maistingiems pietums galite pateikti orkaitėje keptas bulves su varške ar šviežiomis daržovėmis. O galbūt daržovių blynus norėtumėte pagardinti šviežiomis bulvėmis? Sveikų, mažiau kaloringų receptų įvairovė gali nustebinti ir virtuvės profesionalą“, – teigia V.Juodkazienė.
Maisto ekspertė siūlo išbandyti 3 patiekalus su bulvėmis.
Virtų bulvių blynai su daržovėmis
Ingredientai:
- 800 g virtų bulvių;
- 100 g sūrio;
- 70 g miltų;
- 200 g brokolių;
- 1 kiaušinis;
- 1 morka;
- 1 svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Bulves sutrinkite grūstuve, o sūrį sutarkuokite. Supjaustykite brokolį ir nuplikykite, vėliau susmulkinkite. Morką ir svogūną sutarkuokite.
2. Dideliame dubenyje bulves sumaišykite su sūriu, tarkuota morka, paplaktu kiaušiniu, daržovėmis, smulkiai kapotu česnaku ir svogūnu. Pagardinkite druska ir pipirais.
3. Kabinkite po truputį pasiruoštos masės, formuokite įkaitintoje su trupučiu aliejaus keptuvėje blynus ir kepkite, kol gražiais apskrus iš abiejų pusių.
Bulvių salotos su grūdėta varške
Ingredientai:
- 1 kg bulvių;
- 500 g grūdėtos varškės;
- 1 saujelė kaparėlių;
- 5 lapeliai baziliko;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 šaukštas obuolių acto;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Išvirtas bulves supjaustykite ir palikite atvėsti.
2. Padažui sumaišykite varškę, žoleles ir prieskonius. Į padažą įmaišykite bulves ir pagardinkite druska, pipirais.
3. Paruoštas bulvių salotas pateikite su mėgstamomis daržovėmis.
Kumpiu įdarytos bulvės
Ingredientai:
- 4 didesnės bulvės;
- 100 g karštai rūkyto kumpio;
- 1 morka;
- 1 svogūnas;
- 50 g fermentinio sūrio (arba pagal skonį);
- 2 šaukštai pomidorų padažo;
- aliejaus;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Bulves su lupena virkite apie 25–30 minučių. Joms atvėsus perpjaukite pusiau, šaukštu išskobkite minkštimą. Jį sudėję į atskirą indelį sutrinkite šakute.
2. Svogūną smulkiai supjaustykite, o morką sutarkuokite.
3. Ant su aliejumi įkaitintos keptuvės pakepkite svogūną, morką. Kumpį supjaustykite kubeliais, o sūrį sutarkuokite.
4. Kepintas daržoves sumaišykite su bulvių minkštimu, kumpiu, pomidorų padažu, sūriu.
5. Įdarytas bulves kepkite iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.