Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, susiformavęs mitas, kad košės – nors ir sveikas, bet ne itin skanus pusryčių variantas, turėtų būti paneigtas.
Grūdus esame įpratę naudoti tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Juos galime pritaikyti saldiems ir sūriems patiekalams – priklausomai nuo tos dienos poreikių ir turimų papildomų ingredientų. Anot pranešime žiniasklaidai cituojamos V.Juodkazienės, pusryčiams ruošdami košę taip pat galime varijuoti įvairiais skoniais.
„Košė toli gražu nėra nuobodus patiekalas pusryčiams, priešingai – mažai yra tokių patiekalų, kurių skonį, pridėjęs ar pakeitęs vieną ingredientą, galėtum taip kardinaliai pakeisti. Pavyzdžiui, avižinę košę gaminkite su keptomis daržovėmis ar be lukšto virtu kiaušiniu, o gal pageidaujate saldžių pusryčių? Išbandykite ją su kokosų pienu, muskato prieskoniu ir džiovintais vaisiais“, – pataria maisto ekspertė.
Tad šiandien, spalio 10-ąją, minėdami Tarptautinę košės dieną, savaitgalio pusryčiams rinkitės dar neišbandytas jos variacijas. Maisto ekspertė V.Juodkazienė siūlo 3 nesudėtingus receptus.
Avižinė košė su kokosu ir džiovintais abrikosais
Ingredientai:
- 1 stiklinė avižų;
- 0,5 stiklinės vandens;
- 1 stiklinė migdolų pieno;
- 1 bananas;
- 6 džiovinti abrikosai;
- 2 valg. šaukšt. kokosų drožlių;
- medaus (pagal poreikį);
- agavų ar klevų sirupo (pagal poreikį).
Gaminimas:
1. Puode įkaitinkite vandenį. Gabaliukais supjaustykite džiovintus abrikosus, kartu su kokoso drožlėmis sumeskite į vandenį. Vandeniui užvirus sudėkite avižas ir įpilkite migdolų pieną.
2. Tuo metu lėkštutėje šakute sutrinkite bananą ir, košei baigiant virti, sudėkite į verdantį puodą. Išmaišykite ir minutę pašildykite. Jei trūksta saldumo, galite pagardinti medumi, agavų ar klevų sirupu.
Ryžių košė su muskatu ir cinamonu
Ingredientai:
- 200 ml avižų pieno;
- 100 ml vandens;
- 50 g ryžių;
- 1–1,5 saujos džiovintų vaisių;
- 0,5 valg. šaukšt. medaus;
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. muskato.
Gaminimas:
1. Nuplautus ryžius sudėkite į verdantį vandenį. Ryžiams sugėrus didžiąją dalį skysčio supilkite pieną. Įberkite cinamoną, muskatą, džiovintus vaisius ir išmaišykite. Pusiau pridengtame puode kaitinkite tol, kol ryžiai suminkštės, vis pamaišykite.
2. Ryžiams suminkštėjus pasaldinkite košę medumi. Uždengę dangčiu palaikykite 5 min.
Grikių košė su daržovėmis ir virtu kiaušiniu
Ingredientai:
- 150 g grikių;
- 2 kiaušiniai;
- 1 morka;
- 0,5 svogūnas;
- 1 saujelė petražolių;
- sojos padažo;
- kokosų sviesto.
Gaminimas:
1. Išvirus grikius nupilkite vandens perteklių. Į įkaitintą keptuvę įdėkite supjaustytus svogūną ir morką. Ant kokosų sviesto kepinkite daržoves, kol jos suminkštės. Sumaišykite su grikiais ir smulkintomis petražolėmis. Pagardinkite sojos padažu.
2. Kitame puode įkaitinkite vandenį, tuo metu į atskirą dubenėlį nepažeisdami trynio įmuškite kiaušinį. Vandeniui užvirus, įleiskite kiaušinį ir virkite kelias minutes. Išėmus uždėkite jį ant grikių su daržovėmis.