„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

3 nebrangių patiekalų receptai ir ekspertės patarimai, kaip apsipirkti taupiau

Lietuva yra antroje vietoje pagal išlaidas maistui ir nealkoholiniams gėrimams Europos Sąjungoje – tam skiriame beveik 21 proc. namų ūkio biudžeto. Pirkti kokybiškus, kuo mažiau perdirbtus produktus svarbu, iš to neverta taupyti, tačiau išlaidas gali sumažinti skrupulingesnis planavimas, patiekalai, gaminami pagal sezoniškumą, ir kitos elementarios gudrybės.
Grikių salotos
Grikių salotos / 123RF.com nuotr.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, išlaidos maistui būtų mažesnės, jei pakeistume tam tikrus savo apsipirkimo įpročius, vienas iš jų – savaitės valgiaraščio planavimas.

„Sutaupyti pirmiausia trukdo ne pirkinių kainos, o apsipirkimų įpročiai. Rekomenduojama kartą per savaitę pirkti ilgo galiojimo produktus, o dažniau į parduotuvę užsukti šviežios žuvies, mėsos, vaisių ar daržovių, bei kitų prekių, kurias turime suvartoti per kelias dienas nuo įsigijimo datos,“ – pataria maisto ekspertė ir priduria, kad prieš einant į parduotuvę pravartu suplanuoti savaitės valgiaraštį.

„Žinodami preliminarų savaitės meniu apsipirksite greičiau, išvengsite nebūtinų pirkinių ir lengviau kontroliuosite maisto išlaidas. Mitybos specialistų teigimu, norint palaikyti kokybiškos mitybos įpročius, į savaitės pirkinių krepšelį reikėtų įtraukti duonos gaminių, pieno produktų, šviežios mėsos ar žuvies bei daržovių ir vaisių,“ – sako maisto ekspertė ir dalijasi keliais įdomių patiekalų, kuriems tikrai neprireiks išlaidauti, receptais.

Grikių rizotas su moliūgais

Ingredientai:

  • 1 svogūnas;
  • 1 česnako galvutė;
  • 1 daržovių sultinio kubelis;
  • sauja smulkintų petražolių;
  • 1 nedidelė cukinija;
  • 1 nedidelis moliūgas;
  • 800 g grikių;
  • Tarkuotas sūris;
  • 400 ml vandens;
  • 1 valg. šaukšt. saulėgrąžų aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto (ar riebalų mišinio, jei naudojate).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Virdulyje užvirkite vandenį.

2. Nulupkite ir 1 cm skersmens kubeliais supjaustykite moliūgą. Smulkiai sukapokite svogūną, taip pat smulkiais gabalėliais supjaustykite cukiniją. Išspauskite česnako galvutę.

3. Moliūgo gabalėlius berkite ant kepimo popieriumi padengtos kepimo skardos. Apšlakstykite saulėgrąžų aliejumi bei pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite apie 10–15 min, kol apskrus.

4. Kol ruošite rizotą, karštoje orkaitėje palaikykite vidutinio dydžio kepimo indą.

5. Imkite keptuvę, įdėkite šaukštą sviesto, sudėkite svogūną bei cukiniją ir viską kepkite apie 5 min, kol daržovės suminkštės. Sudėkite česnaką ir minutę pakepkite, kol česnakas pakvips. Į tą pačią keptuvę sudėkite grikių kruopas, viską gerai išmaišykite ir kepkite dar vieną minutę. Tuomet supilkite 400 ml verdančio vandens ir sutrupinkite kubelį daržovių sultinio. Palaukite, kol skystis iš naujo užvirs. Nepamirškite pamaišyti.

6. Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir visą masę perkelkite į orkaitėje įkaitintą kepimo indą. Indą uždenkite aliuminio folija ir palikite troškintis orkaitėje 15–17 min arba kol grikių kruopos bus minkštos ir visas skystis sugertas.

7. Kol rizotas troškinasi, smulkiai sutarkuokite sūrį. Galiausiai, į minkštą ir švelnią grikių masę įmaišykite apkeptus moliūgus, smulkintas petražoles ir tarkuotą sūrį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Patiekalo su grikiais ruošimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Patiekalo su grikiais ruošimas

Kiaušinių ir daržovių fritata

Maisto ekspertė dalijasi itališko omleto receptu, kuris tinka pusryčiams, pietums ir vakarienei.

Ingredientai:

  • 4 stiklinės šaldytų arba šviežių daržovių mišinio;
  • 6 kiaušiniai;
  • 0,5 arbat. šaukšt. džiovinto baziliko;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • 1 valg. šaukšt. saulėgrąžų aliejaus;
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas;
  • 2 česnako galvutės;
  • 150 g tarkuoto sūrio.

Gaminimas:

1. Užvirkite 500 ml sūdyto vandens, sudėkite daržoves ir virkite, kol jos suminkštės.

2. Atskirame nedidelio dydžio dubenėlyje išplakite kiaušinius, džiovintą baziliką, druską ir pipirus.

3. Smulkiai supjaustykite svogūną, išspauskite česnako galvutes.

4. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus, sudėkite smulkintą svogūną bei česnaką ir kepkite 4 min. Į keptuvę sudėkite virtas daržoves. Viską gerai išmaišykite ir ant jų viršaus supilkite plaktų kiaušinių masę. Švelniai pamaišykite, uždenkite dangčiu ir kepkite, kol kiaušinių masė nebebus skysta.

5. Ant itališko omleto viršaus užbarstykite tarkuotą sūrį ir uždenkite dangčiu, kad sūris išsilydytų.

6. Fritatą supjaustykite į keturias dalis ir patiekite su tamsios duonos skrebučiais.

Nidos Degutienės nuotr. /Fritata
Nidos Degutienės nuotr. /Fritata

Minkštai virti kiaušiniai su duonos lazdelėmis

Labai paprastas, tačiau gardaus ir maistingo patiekalo receptas, puikiai tinkantis pusryčiams.

Ingredientai:

  • 2 kiaušiniai;
  • 2 duonos riekelės;
  • Gabalėlis sviesto (ar riebalų tepinio, jei naudojate);
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis šviežiai maltų pipirų.

Gaminimas:

1. Užvirkite vandenį. Įdėkite kiaušinius, sumažinkite kaitrą iki vidutinės, ir uždenkite dangčiu. Virkite 6 min.

2. Kol kiaušiniai verda, paskrudinkite duonos riekeles, aptepkite sviestu ir supjaustykite jas juostelėmis.

3. Praėjus 6 min, kiaušinį iškart perdėkite į šaltą vandenį.

4. Skanaukite patiekdami kiaušinius specialiuose stoveliuose, į skystą kiaušinio trynį mirkydami skrudintas duonos riekeles. Jei norite, pagardinkite druska ir pipirais.

Vida Press nuotr./Pusryčiai
Vida Press nuotr./Pusryčiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs